هیچکس نمیتواند از قدرت عادت چشمپوشی کند. عادتهای ما همان چیزی هستند که شخصیت ما را میسازند و اهمیت بسیار زیادی دارند. این همان موضوعی است که چارلز داهیگ آن را در کتاب قدرت عادت مورد بررسی قرار داده است. این کتاب با عنوان اصلی «The Power of Habit» در سال ۲۰۱۲ منتشر شد. این کتاب پس از انتشار سروصدای زیادی به پا کرد و خیلی زود در فهرست پرفروشترینهای نیویورکتایمز، آمازون و ساندی تایمز قرار گرفت. این کتاب حتی به لیست نامزدهای جایزه بهترین کتاب کسب و کار سال هم راه پیدا کرد.
موضوع کتاب در زمینهی تأثیر عادتها است و در سه بخش عادات فردی، عادات سازمانی و عادات جوامع بررسی شده است. این کتاب یک راهنمای خوب و جامع برای درک مسئلهی عادت و اینکه چگونه این موضوع بخش بزرگی از زندگی ما را در دست دارد است. نویسنده میخواهد بگوید حال که این پدیده سهم بالایی دارد؛ بنابراین باید سهم بزرگی از توجه ما را هم به خود اختصاص دهد.
کتاب قدرت عادت چندین بار به فارسی برگردانده شده است. یکی از ترجمههای خوب این کتاب ترجمهی مصطفی طرسکی و معصومه ثابتقدم است که نشر نوین آن را با عنوان کامل «قدرت عادت، چرایی کارهایی که انجام میدهیم، در زندگی و کسب و کار» چاپ کرده است. نسخه الکترونیک این کتاب در دستهبندی روانشناسی در دسترس است.
کتاب قدرت عادت از این حرف میزند که عادتهای ما چقدر در آنچه انجام میدهیم و نتایجی که در پایان میگیریم مؤثرند. بر اساس برآوردهای این کتاب ۴۰ درصد رفتارهای افراد و سازمانها و ... بدون توجه به شرایط و فقط بر اساس عادت انجام میشود که پیداست مقدار بزرگی است. در این کتاب از مفهومی به نام حلقه عادت صحبت شده است. حلقهای که سه عنصر دارد، بر انگیختن، اقدام و پاداش، برای مثال صدای یک برنامه تلویزیونی میتواند ما را برانگیخته کند، رفتن به سمت تلویزیون و تماشاکردن آن اقدام است و سرگرمشدن بر اثر انجام این کار را پاداش میدانیم. داهیگ از این صحبت میکند که بسیاری از این حلقهها به نفع ما نیستند و میتوانند زمان و انرژیای که میتواند در خدمت اهداف ما باشد را هدر دهد؛ بنابراین باید این حلقهها را بهخوبی بشناسیم و قدرت این را پیدا کنیم که آن را تغییر دهیم. این تمام چیزی است که کتاب قدرت عادت از آن صحبت میکند.
Charles Duhigg نویسنده و روزنامهنگار آمریکایی و نویسندهی کتابهای غیرداستانی است. او در نیومکزیکو به دنیا آمد در دانشگاه ییل درس خواند و مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی را از مدرسه بازرگانی هاروارد دریافت کرد. او یکی از نویسندگان و روزنامهنگاران برجسته نیویورکر بوده است و بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۷ برای نیویورکتایمز مینوشت. او همچنین در لسآنجلس تایمز هم فعالیت کرده است. او و تیمش در نیویورکتایمز برای کار ارزشمندی که در زمینهی شیوههای تجاری شرکت اپل و سایر شرکتهای فناوری انجام دادند برنده جایزه پولیتزر شدهاند. این نویسنده جوایز دیگری مانند جورج پولک، هیلمن، هیوود برون و جایزه ارتباط آکادمی ملی ایالات متحده هم شده است. باهوشتر، سریعتر و بهتر یکی دیگر از کتابهای این نویسنده است.
چند دلیل بری خواندن کتاب نویسنده قدرت عادت
آزمایشگاه متعلق به «ولفرام شولتز»، پروفسور علوم عصبی در دانشگاه کمبریج، جای قشنگی نیست. همکاران او، بهدفعات، میز کارش را سیاهچالی توصیف کردهاند که مدارک و اسنادش برای همیشه روی آن گم میشوند، یا ظرف کشت میکروبی که موجودات ریز میتوانند بدون هیچ مزاحمتی برای سالها در آن رشد کنند و گسترش یابند. وقتی شولتز نیاز دارد چیزی را تمیز کند که بسیار غیرمعمول است، از اسپریها یا تمیزکنندهها استفاده نمیکند، او یک حولهی کاغذی را خیس و میزش را با زحمت تمیز میکند. اگر لباسهای او بوی سیگار یا گربه بدهند، متوجه نمیشود یا اصلاً اهمیت نمیدهد.
با وجود این، آزمایشهایی که شولتز در طی ۲۰ سال گذشته انجام داده است، فهم و درک ما را درباره این امر که سرنخها و پاداشها قدرتمندتر از بقیهاند و یک نقشهی راه عملی تهیه کرده که توضیح میدهد چرا پپسودنت محصولی بسیار پرفروش بود، چگونه بعضی از رنگهای ورزشی و رژيمهای غذایی بهسرعت میتوانند عادتها را تغییر دهند و در نهایت چهکار باید کرد تا فبریز به فروش برسد. در دههی ۱۹۸۰ شولتز عضو گروهی از دانشمندانی بود که روی مغز میمونهایی مطالعه میکردند که در حل یادگیری کارهای خاصی نظیر کشیدن اهرمها یا بازکردن قلابها بودند.
کتاب قدرت عادت یک کتاب انگیزهبخش است که میتواند خوانندگانش را ترغیب کند بیشتر فکر کنند. این کتاب برای تمام افرادی که میخواهند زندگی بهتری داشته باشند ضروری است. اگر این کتاب توانسته است برایتان اثرگذار باشد در ادامه کتابهای دیگری را معرفی میکنیم که میتوانید به سراغشان بروید: