کتاب «خودسازی انقلابی» نوشته علی شریعتی (۱۳۵۶-۱۳۱۲)، نویسنده تاریخشناس و جامعهشناس معاصر است.
فعالیتهای مذهبی و سیاسی، اندیشهها، نظریات، سخنرانیها و نوشتههای علی شریعتی او را تبدیل به یکی از مشهورترین چهرههای تاریخ معاصر ایران کرده است. اندیشهها و آثار او هماره به عنوان منبع بسیاری از پژوهشها و تحقیقات دانشگاهی و اسلامشناسی مورد استفاده قرار میگیرد.
این کتاب حاوی یک دیباچه و ده نوشته و گفته است که تقریبا تمامی آنها از جمله کارهای دو سال پایانی زندگی علی شریعتی است. شش قسمت از این یازده قسمت (دیباچه، عشق، آزادی، خجسته آزادی، خودسازی انقلابی، حر و شب قدر) جزو نوشتهها و پنج قسمت دیگر سخنانیاند که به مناسبت در جلسات خصوصی سالهای ۵۴ و ۵۵ گفته و توسط دوستان ضبط شده است.
در نقل مطالب تا جایی که ممکن بوده دقت شده و حتی در استخراج و نقل مطالب نوارها سعی شده است که نه تنها همۀ مطالب بلکه تا حد ممکن طرز ادای مطلب و جنبههای انکاری و استفهامی و... را که از لحن کلام مستفاد میشوند، با کمک نقطهگذاری نمایانده شود.
در دیباچه کتاب «خودسازی انقلابی» میخوانیم:
«خدا لایموت است و انسان همپیمانش، حامل روحش و صاحب رسالتش و بالاخره، جانشینش در این طبیعت معنیدار و مقدس، که آینه قدرت و خردمندی زیبایی خدا است و پیکرهای است زنده و خودآگاه، که بر «سنتهای خدا» میگردد و میروید و میپرورد و میزید و میزاید و در دل هر ذره خاک تیرهاش، آفتابی میتابد و بر زبان هر سنگریزهاش، دفتر هر برگش و «نطق آب و نطق خاک و نطق گلش، سخن عشق میرود و شعر خدا میتراود، و نه لشی و بیهدف، سرد و سیاه از عناصر باطل و عبث، که امواجی گونهگون و بیشمار، از اقیانوس بیکران و بیانتهای یک حقیقت، آینهای پاک و وفادار از آیات یک روح، یک شعور، یک وجود، که سرچشمه زاینده و تابنده «حیات» است و «حرکت» و «زیبایی» و «آگاهی» و «ارزش» و «کمال» و ...».