- نویسندگی در خشکی و دریا:
«ژول گابریل ورن» رماننویس، شاعر و نمایشنامهنویس شهیر فرانسوی است که سال ۱۸۲۸ در شهر نانت به دنیا آمده. در میان فعالیتهای گوناگون این نویسندهی بزرگ، رمانهای ماجراجویانه و علمی-تخیلی او هستند که بیش از هرچیز، او را به جهان معرفی کردهاند. ژول ورن در جوانی به تحصیل در رشتهی حقوق پرداخت اما علاقهاش به ادبیات، او را سمت داستاننویسی و نمایشنامهنویسی کشاند. در سال ۱۸۶۳ با انتشار داستان «پنج هفته در بالن» و با استقبال مخاطبان، نویسنده و ناشر تصمیم گرفتند مجموعهای با عنوان «سفرهای شگفتانگیز» را با طراحی و صحافی ویژه منتشر کنند که حاصل این تصمیم، ۶۲ رمان و ۱۸ مجموعه داستان بهیادماندنی بود. ژول ورن به دریانوردی هم علاقهمند بود و با فروش آثارش برای خود یک کشتی تفریحی خرید که علاوه بر گشت و گذار با آن، برخی از آثارش را نیز در همان کشتی نوشت. از جمله «بیست هزار فرسنگ زیر دریا» و «دور دنیا در هشتاد روز». او سال ۱۹۰۵ در شهر امیان فرانسه و بر اثر بیماری دیابت درگذشت. اما در سالهای حیاتش آنقدر به جهان ادبیات افزوده بود که نامش برای همیشه جاودان شود. او در رمانهایش پای فناوریهایی را به میان کشیده که در زمان خودش وجود نداشتند. بسیاری از این موارد در سالهای بعد، الهامبخش محققان و مکتشفان قرار گرفتند و به واقعیت پیوستند. از زیردریایی سخن گفت که چند دهه بعد ساخته شد و مورد استفاده قرار گرفت. از سفر به فضا و فرود بر روی ماه داستانهایی پرداخت که بیش از پنجاه سال بعد به وقوع پیوستند. در یکی از آثارش چیزی شبیه به هلیکوپتر را توصیف کرد و در کتابی دیگر ابزاری برای دنبال کردن اخبار معرفی کرد که شباهت زیادی به تلویزیون و رادیو داشت.
- یک کشتی شناور در میان ابرها:
«روبور فاتح» رمانی است از ژانر علمی-تخیلی که ژول ورن نخستین نسخهی آن را سال ۱۸۸۶ به دست چاپ سپرده است. ورن هجده سال بعد دنبالهای هم بر روبور فاتح نوشت و آن را «ارباب گیتی» نام گذاشت. اقتباسی از مجموعهی این دو رمان در سال ۱۹۶۱ روی پردهی سینماها رفت. در این فیلم که «ارباب گیتی» نام دارد، «وینسنت پرایس» بزرگ نقش روبور فاتح را ایفا کرده است. رمانهای گرافیکی و کتابهای کامیکی هم در طول سالها با الهام از رمان ژول ورن و بر اساس شخصیت روبور فاتح منتشر شدهاند. روبور حتی در قالب شخصیتی به نام «الکساندر لیروی» به دنیای «دیسی کامیکس» هم راه یافت و با «بتمن» معروف همداستان شد. یکی از نقاط برجستهی این رمان، نوعی کشتی پرنده است که روبور اختراع میکند و قرابتهای عجیبی با هلیکوپترهای امروزی دارد. اما نخستین هلیکوپترها، سالها بعد از رمان ژول ورن به پرواز درآمدند. با این حال، تخیل نویسندهی فرانسوی هلیکوپترهایی را به پرواز درآورد که هم میتوانند کیفیتی پیشگویانه به اثر او بدهند و هم میتوان آنها را الهامبخش دانشمندان نیز دانست. با تمام تفاصیل، ذهن ورن همیشه جایی جلوتر از زمانهی خود بود و همین امر نام او را تا این اندازه بزرگ در تاریخ ادبیات و خصوصاً ادبیات علمی-تخیلی ثبت کرده است.
- متقاد کردن آنهایی که نمیخواهند متقاعد شوند:
رمان روبور فاتح با بحثهای مؤسسهای به نام «ولدون» آغاز میشود. این مؤسسه، باشگاهی است در فیلادلفیا برای علاقهمندان به هوانوردی و پرواز. «عمو پرودان» رئیس و «فیل ایوانز» دبیر ولدون هستند. جلسهای در ولدون برقرار شده و بحثها بالا گرفته است که مردی به نام روبور پا به مؤسسه میگذارد. او از کشفی جدید حرف میزند که میتواند تمام اختراعات پیش از خود را کنار بزند و جهان را دگرگون کند. اعضای مؤسسه روی خوشی به سخنان روبور نشان نمیدهند. اما روبور برای قبولاندن حرفش به آنها چارهای اندیشیده. او میکوشد با ربودن پرودان و ایوانز و سوار کردن آنها روی ماشین پرندهاش اشتباه آنها را به اثبات برساند. روبور فاتح به همراه پرودان و ایوانز سفری را بر ماشین پرندهی «آلباتروس» آغاز میکنند و ماجراهای بسیاری را در آسمانهای جایجای جهان تجربه میکنند. همهی اینها با بیان دقیق و جذاب ژول ورن، به تجربهای لذتبخش از ترکیب ادبیات و علم و تخیل برای شنوندهی «روبور فاتح» تبدیل میشود.
- مجموعهی آثار ژول ورن در آوانامه:
کتاب صوتی «روبورِ فاتح» هفتمین اثر «ژول ورن» است که طی همکاری نشر صوتی آوانامه و «گروه انتشاراتی ققنوس» تهیه و تولید شده است. ترجمهی این اثر بر عهدهی «زهرا فلاح شاهرودی» بوده و «فرهاد اتقیایی» آن را اجرا کرده است. پیش از این هم نسخهی صوتی کتابهای «آزمایش دکتر اکس» با صدای «ژوبین دارابیان»؛ «سفر به مرکز زمین»، «دور دنیا در هشتاد روز» و «دور ماه» با اجرای «سامان قلیچخانی»؛ و دو کتاب «از زمین تا ماه» و «پنج هفته در بالن» با خوانش «امید تقوی» توسط آوانامه منتشر شده است.