- پژوهشگر تاریخ و روانشناسی اجتماعی ایران:
«حسن قاضی مرادی» نویسنده، پژوهشگر و جامعهشناس ایرانی است که سال ۱۳۳۲ در تهران متولد شده است. او که فارغالتحصیل رشتهی مکانیک است، عموماً در زمینهی تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران و نیز روانشناسی اجتماعی مردم ایران به پژوهش پرداخته و آثاری نیز در این حوزهها منتشر کرده است. «در پیرامون خودمداری ایرانیان» که رسالهای است در روانشناسی اجتماعی مردم ایران، «در ستایش شرم» که به جامعهشناسی حس شرم در ایران میپردازد، ««استبداد در ایران»، «کار و فراغت ایرانیان»، «ملکم خان» که نگاهی میاندازد به سرگذشت نظریهپرداز نوسازی سیاسی در عصر مشروطه، «نوسازی سیاسی در عصر مشروطه»، «تأملی بر عقبماندگی ما» که نگاهی به کتاب «دیباچهای بر انحطاط ایران» نوشتهی دکتر جواد طباطبایی انداخته، «درآمدی بر تفکر انتقادی»، «پویایی نقد» و «شوق گفتوگو و گستردگی فرهنگ تکگویی در میان ایرانیان»، فهرست آثاری است قاضی مرادی بین سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۹۵ منتشر کرده است. علاوه بر این آثار تألیفی، او بههمراه «محمود عبادیان» دو اثر از «کار مارکس» به نامهای «رسالهی دکترای فلسفه» که به بررسی اختلاف بین فلسفهی دموکریتی و اپیکوری میپردازد و «نقد فلسفهی حق هگل» را به فارسی ترجمه کرده است.
- میراث سنگین استبداد در ایران:
همین که گفته شود از عصر باستان تا دورهی معاصر، قدرتهای استبدادی بر ایران حاکمیت داشتهاند، کافی است تا پرداختنِ هرچه بیشتر به استبداد در شرایط کنونی ضروری دانسته شود. فقط به این دلیل ساده که هر پدیدهای با چنین قدمتی، چنان میراث سنگینی از خود به جای میگذارد که بهسادگی و بهسرعت زایلشدنی نیست. بهراستی که باور به محو سریع و در عین حال همهجانبهی چنین میراثی جز خوشخیالی و سادهلوحی و دستبالا، فریبکاری نیست. مگر نه که ایرانیان، تاریخ معاصر خود را با انقلاب علیه حکومت استبدادی شروع کردند، استقرار حکومت قانون را بهعنوان بدیل حکومت استبدادی طلبیدند و مشروطیت قدرت را خواستار شدند؟ اما نتیجه چه بود؟ به کوتاهزمانی که انقلاب مشروطه نتوانست از دستآوردهای خود دفاع کند، حکومت استبدادی پهلوی به قدرت رسید و استبداد را اینبار در شکل نوسازیشدهای تداوم داد و چرا؟
- چگونگی کارکرد یک حکومت استبدادی:
پرداختن به استبداد، پرداختن به میراث خود و یعنی پرداختن به خود است؛ اعتراف به اینکه ما ایرانیان چه بودهایم و چه هستیم و تلاش برای رهایی از استبداد جز نتیجهی این اعتراف و شرم از آن نیست. حسن قاضی مرادی در «استبداد در ایران»، به حکومت استبدادی عمدتاً از منظر «چگونگی» آن پرداخته تا «چرایی»اش. او کتابش را با مقالهای بهعنوان مقدمه آغاز میکند که به موضوع موانع پرسشگری در جامعهی ما میپردازد. سپس و در چهار بخش دربارهی چگونگی کارکرد حکومت استبدادی پرداخته شده است. فصل اول شامل بررسی چهار شیوهی توجیه حکومت استبدادی از سوی مدافعین این تفکر است. فصل دوم، چند ابزار مهم حکومت استبدادی و چگونگی عمل آنها را تحلیل میکند. سومین فصل شامل سه بررسی در حوزهی مسائل اجتماعی استبداد است که عمدتاً در ارتباط میان حکومت استبدادی و مردم مشاهده میشود. اما آخرین فصل کتاب، به سنجش استبداد از منظر تاریخ و با اتکا بر مفهوم «عصبیت» اختصاص دارد. پرداختن به استبداد در جامعهای که با سیطرهی هزاران سالهی آن سر کرده است، میتواند ابعاد گستردهتری یابد. «استبداد در ایران» گام نخست را با بررسی چگونگی اعمال استبداد از سوی حکومت برداشته است.
- کتاب صوتی استبداد در ایران:
نشر صوتی آوانامه با همکاری «نشر اختران» کتاب صوتی «استبداد در ایران» اثر «حسن قاضی مرادی» را با اجرای «تایماز رضوانی» در قالب کتاب صوتی تولید و منتشر کرده است.