الکساندر مَککال اسمیت نویسنده تحسینشده بریتانیایی، متولد ۱۹۴۸ در زیمبابوه است. کودکیاش را در این کشور آفریقایی گذراند و در بوتسوانا و سوازیلند هم کار کرد. او سالهاست استاد حقوق پزشکی در دانشگاه ادینبروی اسکاتلند است.
این نویسنده، علاوه بر کتابهای جذاب و مفرح متعددی که برای کودکان و نوجوانان نوشته است، چند سری کتابمنتشر کرده که محبوبترین و معروفترینشان دو مجموعه است که مایههای کارآگاهی ـ معمایی دارند و نویسندهشان با آنها به شهرت جهانی رسیده است: یکی مجموعه دفتر کارآگاهی شماره یک بانوان (که از سال ۱۹۹۸ تا کنون حدود بیست کتاب از آن منتشر شده و ترجمه اولین جلد آن را نشر هرمس در سال ۱۳۸۸ منتشر کرده است) و دیگری مجموعه ایزابل دلهاوزی (که از سال ۲۰۰۴ تا کنون دوازده کتاب از آن منتشر شده و کتاب حاضر اولین جلد آن است).
این سری رمانها مایههای قویِ فلسفه اخلاق دارند و شخصیت اصلیشان، زنی فیلسوف به نام ایزابل دلهاوزی، ویراستار یک مجله اخلاقیات کاربردی است و بهنوعی یک خانم مارپِلِ جوانِ مدرنِ مرفّهِ روشنفکرِ علاقهمند به هنر و ادبیات.
داستان در شهر ادینبروی اسکاتلند میگذرد و در طول رمان، تأملات و ذهنیتهای خاص و پیچیده این زن و ارتباطش با جامعه و نزدیکانش با دغدغههای اخلاقیِ او در هم میآمیزند، با نخ تسبیحهایی کارآگاهی ـ معمایی به هم پیوند پیدا میکنند و، با ارجاعهایی گسترده به تاریخ و اسطوره و فلسفه و هنر و روانشناسی و سیاست و اقتصاد و...، در غرب رمانی عمیق و چندوجهی پدید میآید که، با روانکاوی عمیقِ شخصیتها و انگیزههایشان، خواننده را به درونِ یکایکِ آنها میکشاند و در عین حال با تاریخ و فرهنگ و هنرِ کشور اسکاتلند و بهویژه شهر ادینبرو آشنا میکند که خواننده ایرانی کمتر از طریق ادبیات با آنها آشنایی پیدا کرده است.