- پدر اگزیستانسیالیسم:
«سورن کیرکگور» که با نام «کیرکگارد» هم شناخته میشود، فیلسوف مسیحی دانمارکی است. کیرکگور بین سالهای ۱۸۱۳ و ۱۸۵۵ در کپنهاگ میزیست. او مدرک دکترای یزدانشناسی و فلسفهاش را نیز در دانشگاه شهر زادگاهش دریافت کرد. کیرکگور ابتدا از اندیشههای «هگل» پیروی میکرد، اما نیمهراه زندگی زمینیاش، راه دیگری برای خود برگزید. او که بر فلسفهی وجودی تأکید داشت، نخستین بار واژهی «اگزیستانس» را برای فلسفه و اندیشههایش انتخاب کرد و به همین دلیل، امروزه از او با عنوان «پدر اگزیستانسیالیسم» یاد میشود. از آنجا که فیلسوف دانمارکی در خانوادهای ثروتمند چشم به جهان گشوده و زیسته بود، زمان خود را صرف تفحص و نوشتن میکرد. با تمام اینها، آثار کیرکگور در زمان زندگی او و سالهای پس از آن، چندان اقبالی نداشتند. مدتی پس از جنگ جهانی اول بود که کتابهایش در سطحی وسیع، ترجمه، منتشر و خوانده شدند.
- «کسی داند فراز و شیبِ این راه، که سرگردانیِ این راه بُردهست»:
کیرکگور بخش عظیمی از آثارش را در قالب مقاله یا یادداشتهای سروشکلنیافته منتشر کرد. چندی از آثارش را هم با نام مستعار منتشر میکرد. برای نمونه روی جلد کتاب ترس و لرز نام «یوهانس دو سیلنتیو» را بهعنوان نویسنده ثبت کرده بود. با این وجود، چند کتاب بسیار مهم و ارزشمند از او به یادگار مانده است. «بیماری منتهی به مرگ»، کتاب دوجلدی «یا این یا آن»، «سوسن دشت و پرندهی آسمان»، «مفهوم آیرونی، با ارجاع مدام به سقراط»، «تکرار: جستاری در روانشناسی تجربی» و شاید در رأس همهی آنها، همین «ترس و لرز»، برخی از آثار شاخص سورن کیرکگور هستند. نویسنده خود، ترس و لرز را بهترین کتابش میدانست. نتایج تأملات کیرکگور تاکنون الهامبخش بسیاری از فلاسفه و نویسندگان پس از او بوده است، از جمله: «مارتین هایدگر»، «لودویگ ویتگنشتاین»، «هنریک ایبسن» و «فرانتس کافکا».
- یک تغزل دیالکتیک:
ترس و لرز بیش از هرچیز دربارهی «ایمان» است. کیرکگور ابتدا به بیان داستان ابراهیم و خواست خدا برای قربانی کردن فرزندش اسحاق میپردازد. او به این داستان از وجوهی تازه میپردازد و با بیان و نثری شیوا، تمامی ابعاد این واقعه را از نظر میگذراند. سپس بحث را فلسفیتر پیش میبرد و بهتفصیل به بحث حول ایمان و ماهیت آن میپردازد. کیرکگور در این اثر مقولهای مذهبی را برگزیده اما غالباً از منظر بروندینی آن را بهچالش میکشد. نویسنده که دو سپهر انسانی یعنی زیباییطلبی و اخلاق را در کتاب یا این یا آن بررسی کرده بود، کتاب دیگرش ترس و لرز را به بررسی سومین سپهر انسانی یعنی ایمان اختصاص داده است. او در این کتاب به طرح چند مسئله در حیطهی ایمان میپردازد و آنها را یکبهیک شرح و بسط میدهد. سؤالهایی چون: «آیا تعلیق غایتشناختیِ امر اخلاقی، ممکن است؟»، «آیا تکلیفی مطلق در برابر خدا وجود دارد؟»، «آیا ابراهیم در پنهان داشتن مقصودش از سارا، از العارز و اسحاق، اخلاقاً قابل دفاع است؟».
- گوشهای از کتاب:
هرکس بهقدر عظمت آنچه با آن زورآزمایی کرد، بزرگی یافت:
آنکس که با جهان ستیز کرد، با چیرگی بر جهان بزرگ شد؛
و آنکس که با خویشتن نبرد کرد، با چیرگی بر خویشتن بزرگ شد؛
اما آنکس که با خدا زورآزمایی کرد، از همه بزرگتر بود.
- کتابی صوتی ترس و لرز:
نشر صوتی آوانامه طی همکاری با «نشر نی» اثر ارزشمند «ترس و لرز» اثر «سورن کیرکگور» را با ترجمهی «عبدالکریم رشیدیان» و صدای «محسن بهرامی» در قالب کتاب صوتی منتشر کرده است.
به قول خود سورن این اثر برای جاودانه کردن نامش کفایت میکند اما سایر کتابهایش که در فیدیبو نیستند کم اهمیت تر از ترس و لرز نیستند، تکرار، بیماری منتهی به مرگ، یا این یا آن، مفهوم آیرونی، مفهوم اضطراب که جدیدا ترجمه شده و روانه بازار شده، یوهانس کلیماکوس یا در همه چیز باید شک کرد، پرنده اسمان و سوسن دشت.
سایر کتابهای سورن متاسفانه تا جایی که ا طلاع دارم ترجمه نشدند مانند پاره های فلسفی، تعلیقه غیر علمی بر پاره های فلسفی
3
چرا ترسناک آخه... قرار نیست وحشت کنیم که ... اون اهنگ زمینه که خیلی استرس اوره ... نمونه رو شنیدم جرات نکردم بخرمش
1
5 دقیقه نمونه صوت گذاشتین همش صدای فوت باد میشنوم ببین تا اخرش چ تایمی بخاد تلف کنه