در جلد اول این کتاب، تلاش شد مبانی نظری شعر و شگردهای شاعرانه با روشهای کارگاهی تلفیق گردد. در این جلد، بنا بر آن است فضایی صرفاً کارگاهی تدارک دیده شود تا از این رهگذر، برخی از ریزهکاریها و فنون شاعرانه در مقام عمل، تحلیل و بررسی گردد. به همین دلیل این مجموعهی کارگاهی، در پنج فصل تنظیم شده است.
در فصل اول (بازآفرینی شعر) سروقت اشعاری رفتهایم که گرفتار کاستیها و سستیهای زبانی و موسیقیاییاند یا پرداخت ضعیفی دارند و از انسجام شایستهای بهرهمند نیستند؛ سپس تلاش شده است که با پیشنهادهای ساده و ملموس، این کاستیها برطرف گردد و مخاطب، مستقیم در جریان ترمیم شعر قرار گیرد و فرایند بازآفرینی یا حکّ و اصلاح آن را بهطور عینی و شفّاف دریابد.
در فصل دوم (از کوشش تا کشش شاعرانه)، برای هر شگرد شاعرانهای سرمشقی انتخاب کردهایم تا علاقهمندان ازروی آن به تمرین بپردازند و کنشگرانه شگردهای ادبی را مشق کنند و با کوشش شاعرانه، رفتهرفته به کشش و جوشش شاعرانه دست یابند.
در فصل سوم (مشق جانشینی و همنشینی)، اشعار و ابیاتی از برخی شاعران انتخاب و با حذف کلمه یا عباراتی از این اشعار، جایگزینهایی پیشنهاد شده و در ادامه، این پیشنهادها با سرودهی شاعر سنجیده و ارزیابی گردیده است.
در فصل چهارم (بازآرایی شعر) نیز، از برخی شاعران تقاضا شده است تا نمونهی شعرهایی را که پس از سرودن، بازبینی و بازآرایی کردهاند، در اختیارمان بگذارند. پس از مقایسهی نمونههای اولیه با نمونههای اصلاحشده، به اختصار توضیح دادهایم که با این بازآرایی، چگونه شعری به کمال مطلوبتری نائل میگردد.
در فصل پنجم (حکایتها و روایتهای کارگاهی شعر)، خاطرات و یادداشتهای کارگاهی برخی از شاعران نقل شده است، تا نشان دهیم که گاهی پیشنهادهای اساتید یا دوستان شاعر، چگونه میتواند به آراستن و پیراستن شعر یاری برساند.
تألیف این کتاب ممکن است جسورانه به نظر آید؛ اما سعی شده تا جایی که ممکن است، فضای کارگاهی کتاب از سلیقهی شخصی و ذائقهی فردی پیراسته گردد و از ذوق عمومی و تأیید اهل فن فارغ نباشد.
در پایان از تمام شاعرانی که در فصل چهارم و پنجم، بزرگوارانه همکاری داشتهاند، بینهایت سپاسگزارم.