کتاب «معنای اضطراب» اثر «رولو می» حاصل سالها کاوش، تحقیق و تفکر بر یکی از ضروریترین مشکلات عصر ماست. تجربهی بالینی به روانشناسان و روانپزشکان اثبات کرده که مشکل اساسی در روان درمانی، ماهیت اضطراب است. در گسترهای که توانستیم این مشکل را حل کنیم، میتوان گفت که شروع به درک علل پیوستگی و عدم پیوستگی شخصیتی کردهایم.
اما اگر اضظراب صرفا پدیدهای از جنس سوء تطبیق بود، میشد آن را به اتاق مشاوره و کلینیک و این کتاب را هم به کتابخانهی حرفهای سپرد. اما شواهد تکان دهنده حاکی از زندگی انسان های امروزی در عصر اضطراب است. اگر کسی در امور سیاسی، اقتصادی، تجاری، حرفهای یا بحرانهای خانگی دقیق شود تا علت روان شناختی آنان را دریابد، یا اگر کسی خواهان درک هنر مدرن یا شعر و شاعری یا فلسفه و دین باشد، از هر سمت و سویی که برود به مشکل اضطراب بر میخورد. مبرهن است که استرس های معمول و فشارهای زندگانی در دنیای در حال تغییر امروز چنان اند که اندک افرادی، اگر نگوییم همه، از چنگال رویارویی و دست و پنجه نرم کردن با اضطراب میگریزند.
در قرنهای گذشته، به دلایلی که در فصلهای این کتاب ذکر خواهد شد، روانشناسان، فلاسفه، مورخان اجتماعی و دیگر دانشجویان علوم انسانی به طور فزاینده ای گرفتار این ناراحتی بینام و نشان بودهاند. اما تا کنون تا آن جایی که نویسنده مطلع بوده، تنها دو اثر در این باره به شکل کتاب درآمدهاند که یکی اثر کیرکگور و دیگری اثر فروید است. این آثار در باب ارائهی تصویری واقعگرایانه از اضطراب و روشی سازنده برای کنار آمدن با آن نگاشته شدهاند.
این مطالعه در یک جلد میکوشد تا تئوریهای اضطراب که توسط کاوشگران مدرن مطرح شدهاند را در حیطههای فرهنگی متفوات بررسی کرده و عناصر مشترک این تئوریها را کشف کند.