داشتن ذهنی همیشه مشغول، به انسان آسیب میزند. خستگی جسمی همیشگی کوچکترین آسیب این موضوع است. همچنین نداشتن هنر رهایی از دغدغههای زیاد باعث میشود کمکم به اضطراب مبتلا شوید و اتفاقات ناخوشایند بیشتری بیفتد. برای همین است که هرکسی باید یاد بگیرد با دغدغههایش به بهترین شکل مواجه شود و آنها را مدیریت کند. سال ۲۰۱۶ بود که کتاب «the subtle Art of Not Giving Fuck: A Contraintutive approach to living a good life» منتشر شد و به زبانی متفاوت دربارهی عبور از دغدغه حرف زد. آنچه این کتاب میگوید این است که زندگی کوتاهتر از آن است که آن را در مسیر دغدغههایی که به رشدتان کمکی نمیکند هدر بدهید و انرژی روانی و جسمیتان را از بین ببرید. این کتاب خواندنی و جذاب در مدتزمان کوتاهی به یکی از پرفروشترینهای نیویورکتایمز و آمازون تبدیل شد. تا سال ۲۰۱۹ این کتاب به بیش از ۲۵ زبان مختلف برگردانده شد و بیش از سه میلیون نسخه از آن در نقاط مختلف دنیا فروش رفت.
کتاب مارک منسون در ایران هم مانند سایر نقاط دنیا با استقبال زیادی مواجه شده و چندین ترجمه از آن در بازار کتاب ایران موجود است. یکی از ترجمههای خوب این کتاب نسخهی منتظر شده از سوی نشر میلکان با عنوان «هنر ظریف رهایی از دغدغهها، روشی نو برای خوب زندگیکردن» است که میلاد بشیری کار برگرداندن آن به فارسی را انجام داده است. نسخه الکترونیک این کتاب در دستهبندی کتاب انگیزشی و موفقیت در همین صفحه قابل دانلود است.
مارک منسن کیست؟
مارک منسن نویسندهی مشهور آمریکایی متولد سال ۱۹۸۴ است. او از نسل تازهای از نویسندگان انگیزشی بهحساب میآید که بر خلاف نسل گذشته معتقد نیستند با تلاش به هر چیزی که بخواهید درست پیدا میکنید. او در دانشگاه بوستون درسخوانده است و اولینبار کارش را بهعنوان یک وبلاگنویس شروع کرد. وبلاگ او در حوزهی خودباوری و رشد فردی بسیار مشهور است. منسون چند کتاب نوشته است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
زبان کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها بسیار ساده است و منسن کتابش را به سبکی نوشته است که هرکسی با هر سطحی از سواد و آگاهی بتواند آن را مطالعه کند و از آن بهره ببرد. این کتاب پر از جملاتی است که شاید بهصورت روزمره هم شنیده باشید اما هیچکس هیچوقت آنها را بهصورت رشتهای بامعنا نگفته و بر اهمیتش تأکید نکرده است. مارک منسن همین کار را انجام داده است. او قصهگوی بسیار خوبی است و توانسته است هنر رهایی از دغدغهها را هم به صورت یک قصهی خواندنی در بیاورد. فرقی نمیکند زن هستید یا مرد یا چه سن و سالی دارید اگر استرس و نگرانی شما را خسته کرده است و دیگر توان مبارزه با دغدغهها را ندارید میتوانید به سراغ این کتاب بروید. اگر به کتابهای توسعه فردی در حوزهی انگیزشی و موفقیت علاقه دارید هم هنر ظریف رهایی از دغدغهها بهترین انتخاب برای شماست.
بزرگترین دشمن انسان قرن بیست و یکم استرس و افسردگی است. دغدغهها هستند که روح ما را از بین میبرند و در حال پیر کردنمان هستند. اگر نتوانیم آنها را مدیریت کنیم میتوانند شرایط جسمی و روحی ما را به خطر بیندازند و مسیر موفقیت و کامیابی را مختل کنند. مارک منسن در کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها به شما آموزش میدهد چگونه از دغدغههایتان عبور کنید. او حقیقت را بیرحمانه توی صورتتان میکوبد و رک و راست از شما میخواهد از ارزشهای ساختگی دست بردارید، امیدواری بیش از حد را رها کنید و از گفتههای نویسندگان سرد چشمپوشی کنید. او میخواهد برای آرامش خودتان بیشتر تلاش کنید. کتاب او کتابی است که کمک میکند بخش خوشبین و آرام خود را بیدار کنید و بهتر زندگی کنید.
من اگر میتوانیم ابرقهرمانی ابداع کنم، یکی به اسم «پاندای مأیوسکننده» ابداع میکردم. او چشمبندی مسخره میداشت و پیراهنی (با حرف بزرگ T روی آن) میپوشید که برای شکم پاندایی بزرگش زیادی کوچک بود. قدرتش هم این میبود که به مردم حقایق تلخی را دربارهی خودشان بگوید؛ حقایقی که نیاز دارند بشنوند اما حاضر به پذیرشش نیستند.
این ابرقهرمان من همچون فروشندهی انجیل، خانهبهخانه میرفت و زنگ درها را میزد و چیزهایی میگفت؛ مثل «البته درآمد زیاد باعث خوشحالیات میشه ولی باعث نمیشه بچههات دوستت داشته باشن» یا «اگه از خودت پرسیدی به زنت اعتماد داری یا نه در این صورت احتمالاً نداری» یا «چیزی که بهعنوان دوستی تصور میکنی فقط تلاش بیوقفهات برای تحتتأثیر قراردادن مردمه.» بعد به صاحبخانه روز خوش میگفت و به سمت خانهی بعدی راه میافتاد.
فوقالعاده میشد و آزاردهنده و غمانگیز و روحیهبخش و ضروری. هرچه باشد مهمترین واقعیتها در زندگی اغلب آنهایی هستند که شنیدنشان ناخوشایندتر از همه است.
پاندای مأیوسکننده قهرمانی میبود که هیچ از ما خواهانش نبود؛ اما همه همهی ما نیازمندش بودیم. مثل سبزیجات بود، وسط غذاهای ناسالم و پر از هلههوله ذهنی ما. باوجوداینکه احساس بدتری به ما میداد باعث بهترشدن زندگیمان میشد.