«سکوت کهن آینهها» کتابی دربارهی زندگی و شعر عالمتاج قائم مقامی تخلص یافته به ژاله است. این شاعر زن و از همراهان و مدافعان نهضت مشروطه، از چهرههای ادب و شعر این سرزمین است که علیرغم قریحهی زیبا و توان بالای سرایش، کمتر قدر دید و بسیار کم از او میدانیم. او بسیار از نظر سواد ادبی و تاریخی غنی بود و هرگز مطالعه و کتاب دور نمیشد. ادیبان زن ایرانی بخش مهمی از تاریخ ادبیات این سرزمین هستند از بخشهای شفاهی گرفته؛ مانند لالاییها تا آثار صفشکن و سترگ.
خانم زهرا طاهری با تحقیقی گسترده کتاب حاضر را گردآوری و تألیف کرده است. کتاب در ۱۹۸ صفحه تهیه شده و در سال ۱۳۹۵ از سوی نشر ثالث به بازار کتاب عرضه شده است. شما در این کتاب زندگی این زن شاعر و گزیدهای از اشعارش را خواهید خواند. نسخهی الکترونیکی سکوت کهن آینهها را در فیدیبو در بخش کتابهای زندگینامه، سفرنامه و خاطرات خواهید یافت.
عالمتاج در فراهان به سال ۱۲۶۲ خورشیدی دیده به جهان هستی گشود. پدر و مادر وی از اعیان بودند. پدرش میرزا فتحالله نوه قائممقام فراهانی بود و مادرش گوهر ملک دختر میرزا ابوالقاسم معینالملک از دولتمردان و دیپلماتهای برجستهی دورهی قاجار. خردسال بود که آموختن فارسی و عربی را آغاز کرد تا پانزده سالگی ادامه داد. عالمتاج پانزده سال بود که با خانواده به تهران رفت و سپس بهاجبار علیمراد خان میرپنج بختیاری ازدواج کرد و تنها سه سال با وی زندگی کرد. حاصل این ازدواج حسین پژمان بختیاری ترانهسرا و نویسنده مشهور بود. او پس از جدایی تا ۲۷ سال از فرزندش جدا زیست و بسیار کم او را ملاقات میکرد.
پس از آنکه دورهی سخت جداشدن از همسرش را گذراند، در سن ۲۳ سالگی به جمع مشروطهخواهان پیوست. با آنکه افکار بلند و سنتشکنانهای داشت و اشعاری پیشرو و نغز سروده بود، به سبب روحیهی درونگرا و شرایط تاریک حاکم بر زندگی شخصی و اجتماعیاش، از انتشار شعرهایش، حتی برای نزدیکانش، خودداری کرد.
وی دهههای پایانی عمرش را با خواندن کتابهای علمی، ادبی و تاریخی میگذراند. سرانجام پنجم مهرماه ۱۳۲۵ درحالیکه فقط ۶۳ سال داشت، چهره در نقاب خاک کشید.
این بانوی شاعر قدر نادیده، شایستهی آن است که بهتر و بیشتر شناخته شود. کتاب حاضر بادقت خوبی تهیه شده است و خوانندهی پیگیر با خواندن و شناخت عالمتاج قائم مقامی دید بهتری به شعر و ادبیات دورهی مشروطه پیدا میکند. برای همهی علاقهمندان ادبیات فارسی ضروری به نظر میرسد که بهتر و بیشتر زنان گمنام شعر و ادبمان را بشناسید.
همچنین با این کتاب میتوان دریافت که نخستین سنتشکنان و خالق آثار بدیع در دنیای شعر فارسی نه در ابتدای قرن ۱۴ خورشیدی بلکه، مدتها قبل دست به قلم شده بودند و چه گامهای مهمی را برداشته بودند و بانوان نقشی اساسی در این میان داشتند.
گرچه پا برون نهادن از یک زندگی ناخواسته و بدون عشق برای عالمتاج به منزله رهایی از قفس بود، اما محرومیت از دیدار فرزند و حس گناه دوری از او، شاعر را بهسختی میآزرد. فرزندش، پژمان بختیاری، بر اساس قوانین عرفی در خانواده پدر ماندگار شد، و با اینکه در نه سالگی پدر خود را از دست داد، تحت قیمومیت فامیل پدر ماند و تا ۲۷ سالگی دور از مادر زیست. دوری از فرزند رنج بزرگ دیگری بود که بر رنجهای پیشین او افزوده گشت و روح و جان او را بیشازپیش آزرد و سایه بر حس رهایی افکند تا آنجا که در شعرهایی که در این دوره سروده است بیشترین درد منعکس، درد زنی آزرده از یک ازدواج بیفرجام و رنج مادری دور از فرزند است. مادری که در آن دوران جهل و فقر فرهنگی دریافته بود که فرزندش را با غریزه، و نه با عشق، پرورده است، و احساس گناه رهاکردن فرزند در گوشهگوشه شعرش پنهان و آشکار است. از درد این فراق، جهان را بر خود تنگ میدید و حال خود را همچون حال يعقوب میدانست. عالمتاج، رانده از کنار فرزند و مانده در حس ظلمی که سرنوشت به او روا داشته، تلخترین شعر زندگیاش را در محکومیت خویش میسراید. شعری که برهنه، کوبنده، صادق و به خویش بیرحم است.
اگر اثر حاضر را پسندید و با آن ارتباط برقرار کردید، یقیناً کتب دیگری مانند این میتواند هم شما را علاقهمندتر کند و هم دانشتان را در زمینهی شعر معاصر ایران بالا ببرد. برای همین منظور، چهار کتاب زیر را پیشنهاد میکنیم:
فرمت محتوا | epub |
حجم | 1.۱۰ مگابایت |
تعداد صفحات | 192 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۰۶:۲۴:۰۰ |
نویسنده | زهرا طاهری |
ناشر |