بسیاری از کسانی که در ایران به نحوی از انحا کار فلسفی میکنند و با فضای مجازی اینترنت نیز بیگانه نیستند نام دانشنامه فلسفه استنفورد را شنیده اند و چه بسا از این مجموعه کم نطیر بهره برده باشند.کتابی که در دست دارید حاصل طرحی برای ترجمه و انشار گزیده ای از مدخل های این دانشنامه است با هدف گستردن دامنه تاثیر آن و فراهم کرد امکان دسترسی هر چه بیشتر خوانندگان فارسی زبان به مقالات راهگشایی در این مجموعه آمده است.با توجه به ویژگی های دانشنامه فلسفه استنفورد شاید بیراه نباشد که بگوییم برای کسی که میخواهد برای اولین بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند.یکی از گزینه های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل های مربوط به آن در این دانشنامه آغاز کند.
این مقاله به بررسی چند پرسش درباره مرگ و پیامدهای آن میپردازد.
نخست: مرگ عبارت از چیست؟ به قدر کافی روشن است که افراد زمانی میمیرند که زندگیشان به پایان میرسد، اما چندان روشن نیست که پایان یافتن زندگی شخص عبارت از چیست.
دوم: به چه معنایی مرگ یا رخدادهای پس از مرگ ممکن است زیانی به ما برسانند؟ برای پاسخ دادن به این پرسش لازم است که بدانیم به نفع ما بودن چیزی به چیست؟
سوم: استدلال له و استدلال علیه نظریه زیان ــ این ادعا که مرگ میتواند به فردی که میمیرد زیان برساند ــ و نظریه زیان پس از مرگ ــ که بر طبق آن رخدادهایی که پس از مرگ فرد به وقوع میپیوندند همچنان میتوانند به او زیان برسانند ــ چیست؟
چهارم: چگونه میتوان معمای تعیین زمانرا حل کرد؟ این معما همان مسئله مشخص کردن زمانی است که در طول آن متحمل زیانی میشویم که مرگ و رخدادهای پس از مرگ مسبب آناند.