این روزها تعداد رمانهای کودک و نوجوان که منتشر میشوند، کم نیستند. مجموعه داستانهای زیادی نوشته شدهاند که قهرمانشان دختر یا پسر کوچکی است که ماجراهای جذابی را رقم میزند. اما تعداد زیادی از خوانندگان و منتقدان ادبیات کودک و نوجوان معتقدند کمتر داستانی به پای مخلوق رولد دال و قهرمان کوچک و فوقالعادهاش میرسد. ماتیلدا دختر کوچولوی کمنظیری است که رولد دال ما را به سفر به دنیای او دعوت میکند. حتی اگر کم سن و سال نیستید، اما هنوز دلتان جوان است و میخواهید یک کتاب خوب با تصویرگریهای جذاب بخوانید ماتیلدا انتخاب مناسبی است.
ماتيلدا (matilda) اثر فانتزی و دوستداشتنی رولد دال، اولین بار سال 1988 در انگلستان منتشر شد. این کتاب یکی از برترین کتابهای کودک و نوجوان در سراسر دنیا است و در رتبهی سوم فهرست صد رمان برتر کودک و نوجوان دنیا قرار گرفته است.
رولد دال در کتاب ماتیلدا داستان دخترکی کوچک و شجاع را تعریف میکند که در حل مشکلاتش به خودش تکیه میکند. اگرچه ماتیلدا یک داستان فمینیستی نیست اما قطعا الگوی مناسبی برای دختران کوچک است تا خودشان را جدی بگیرند و به تواناییهای خودشان تکیه کنند.
«کوئنتین بلیک» تصویرگر معروف کتابهای رولد دال تصویرگری ماتیلدا را هم انجام داده است. آقای «بلیک» به خاطر تصویرگریهای جذاب و ماندگارش برای کتابهای کودکان سال 2002 برندهی جایزهی «هانسکريستين آندرسن» شد.
اکتبر سال 2018 سی سالگی انتشار ماتیلدا جشن گرفته شد. به بهانهی همین مراسم «کوئنتین بلیک» ماتیلدا را در سیوچند سالگی به تصویر کشید. او طراحیهای مختلفی انجام داد که در آنها ماتیلدا در بزرگسالی نقشهای متنوعی را بر عهده دارد؛ از یک کاشف تا اخترشناس و مسئول کتابخانهی بریتانیا. «کرسیدا کول» نویسندهی انگلیسی کتابهای کودک در این باره گفته است:«چرا بخشی از وجود ما نمیخواهد بداند ماتیلدا چه کاره شده است؟ جایی در قلب ما نمیخواهد ماتیلدا بزرگ شود، ما میخواهیم او مانند «پیترپن» (peter pan) باشد. تا همیشه کم سن و سال.»
ماتیلدا ورم وود (Matilda Wormwood) نابغهی کوچک کتاب رولد دال یکی از جذابترین شخصیت پردازیهای فانتزی در رمانهای کودک و نوجوان است. رولد دال شخصیت کوچک رمانش را طوری پرورش داده است که با وجود اینکه دختر کوچکی است و امکانات چندانی در اختیار ندارد روی نیروهای درونی خودش تمرکز میکند و موفق میشود شرایط را برای خودش تغییر دهد.
ماتیلدا دختر باهوشی است که علاقهی خیلی زیادی به خواندن دارد و به قول بعضیها خورهی کتاب است! او مهارتهایی مثل راه رفتن، حرف زدن و خواندن را خیلی زودتر از بچههای دیگر یاد گرفته است. پدر و مادرهای زیادی بچههایشان را نابغه میدانند و هر حرکت کوچک بچهها را به شکل اتفاق عجیب و شگفتآوری نگاه میکنند. اما پدر مادر ماتیلدا اینطور نیستند، آنها بهماتیلدا لقبهای زشتی میدهند و میگویند او دروغگو است، در حالیکه ماتیلدا یک نابغهی واقعی است. ماتیلدا در چهارسالگی کتابهای بزرگترها را خوانده است؛ «آرزوهای بزرگ»، «پیرمرد و دریا»، «الیور تویست»، «جین ایر» و کلی کتابهای بزرگسال دیگر. ماتیلدا شش سال و نیمه است که به مدرسه میرود و آنجا به معلم دوست داشتنیش خانم هانی علاقهمند میشود. خانم هانی ماتیلدا را جدی میگیرد و برای استعدادهایش ارزش قایل است. کمکم ماتیلدا متوجه میشود تواناییهای فوق العادهای دارد. نابغهی کوچک و کمی موذی کتاب رولد دال از تواناییهایش استفاده میکند تا کمی پدر و مادر بیتوجهش را اذیت کند و البته بعضی بزرگترهای دیگر مانند مدیر بدجنس مدرسهشان که معلم محبوبش را اذیت میکند حسابی سر جایشان بنشاند.
رولد دال (roald dahl) نویسنده، شاعر و فیلنامهنویس اهل انگلستان است. او سال 1916 در «لاندالف» متولد شد. پدر و مادر رولد دال اصلیت نروژی داشتند. او سالهای آغاز جوانیش را به عنوان خلبان جنگی در نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا گذراند. اولین نوشتههای رولد دال مربوط به خاطراتش از جنگ است.
او بعدها به نوشتن برای کودکان و نوجوانان روی آورد و آثار کمنظیری خلق کرد و بچههای زیادی را در سراسر به خود علاقهمند کرد و به سرزمین خیال برد. تا کنون بیش از 250 میلیون نسخه از آثار رولد دال در سراسر جهان فروخته شده است.
داستانهای رولد دال قوهی تخیل کودکان را تحریک میکند و آنها را به سرزمینی دور از دنیای مدرنی که در آن زندگی میکنیم میبرد. قهرمانهای کتابهای رولد دال اغلب کودکانی هستند که با تکیه بر تواناییهای خودشان ماجراهای جذابی را رقم میزنند. کتابهای رولد دال آموزشی نیستند و نویسنده بچهها را نصیحت نمیکند، بلکه ماجراهای هیجان انگیزی برایشان روایت میکند و در مسیر این ماجراها به آنها نوعدوستی، دوستی با محیط زیست، شجاعت، صداقت و مهربانی را یاد میدهد. رولد دال را میتوان موثرترین نویسندهی کودک و نوجوان در تاریخ ادبیات دانست.
تعداد زیادی از کتابهای رولد دال با خصوصیات منحصر بهفرد و تصویرسازیهای جذابشان سوژهی فیلمهای سینمایی شدهاند. «چارلی و کارخانهی شکلات سازی» مشهورترین اثر رولد دال است که فیلم جذاب و دوست داشتنی «چارلی و کارخانهی شکلات سازی» به کارگردانی تیم برتون بر اساس آن ساخته شده است.
فیلمنامهی فیلم «فقط دوبار زندگی میکنی»، پنجمین فیلم از مجموعهی فیلم های جاسوسی «جیمز باند» هم اثر رولد دال است.
رولد دال سال 1990 بر اثر یک بیماری نادر درگذشت. خانوادهی رولد دال و ناشرش با حمایت تعدادی از خیران، «موزه و مرکز قصههای رولد دال» را پایه گذاری کردند. این مرکز یک موسسهی خیریه است که در شهر«گریت میسندن»، ایالت «باکینگهام شایر» انگلستان قرار دارد. فعالیت رسمی این موزه سال 2005 آغاز شده است. مخاطب این مکان بچههای 6 تا 12 ساله اند و میتوانند آنجا با فضای داستانهای رولد دال بیشتر آشنا شوند و در فعالیتهایی مثل قصهگویی و ساخت کاردرستی هم شرکت کنند.
تقریبا 14 جلد از کتابهای کودک و نوجوان رولد دال در ایران ترجمه و منتشر شدهاند. ترجمهی این کتابها را مترجمان مختلفی بر عهده داشتهاند. از ماتیلدا هم چندین ترجمه در ایران وجود دارد که از میان آنها میتوان به ترجمهی «محبوبه نجف خانی» برای نشر چشمه و « شهلا طهماسبي» برای نشر مرکز اشاره کرد. بخش کودک و نوجوان نشر افق سال 1386 ترجمهی «پروین علی پور» از این کتاب را منتشر کرده است. خرید و دانلود کتاب الکترونیکی ماتیلدا با ترجمهی پروین علی پور در همین صفحه ممکن است.
«چارلی و آسانسور شیشهای»، «جادوگرها»، «آقای روباه شگفت انگیز»، «غول بزرگ مهربون» و «انگشت جادویی» کتابهای دیگر رولد دال برای کودکان و نوجوانانند که در ایران به فارسی ترجمه و منتشر شدهاند. از میان آثار دیگر رولد دال مجموعه داستانهای کوتاه «داستانهای چشم نداشتنی» هم به فارسی برگردانده شده است.
کمدی فانتزی ماتیلدا سال 1996 بر اساس رمان جذاب رولد دال ساخته شد. «دنی دویتو» این فیلم را کارگردانی کرده است. این فیلم به خوبی صحنههای کتاب رولد دال را به تصویر کشیده است و شخصیت عجیب و غریب ماتیلدا را در ذهن بیننده ماندگار کرده است. «مارا ویلسون» بازیگر نقش ماتیلدا در این فیلم برندهی جایزهی «یانگ استار»، جایزهی بهترین بازیگر جوان فیلم کمدی شده است.
تئاتر موزیکال ماتیلدا برداشتی از کتاب ماتیلدای رولد دال است که «دنیس کلی» آن را نوشته است. «تیم مینچین» موسیقی و آهنگهای این اثر را ساخته است. این تئاتر موزیکال سال 2010 ساخته شد و تا کنون در قالب تورهای مختلف در سراسر جهان اجرا شده است. این تئاتر موزیکال برندهی جوایز متعددی شده است که از میان آنها میتوان به جایزهی «تونی» برای بهترین کتاب موزیکال و جایزهی تئاتر دایرهی منتقدان در انگلستان اشاره کرد.
در بخشی از داستان ماتیلدا میخوانیم
خانم هانی ادامه داد:« دلم میخواهد تا وقتی توی این کلاس هستید، هرچه میتوانید چیزهای بیشتری یاد بگیرید. چون بعدا کارتان آسانتر میشود. مثلا ازتان انتظار دارنپم تا آخر هفته، جدول ضرب دو را یاد بگیرید و امیدوارم تا آخر سال جدول ضرب را تا دوازده یاد بگیرید. اگر این کار را بکنید، واقعا به دردتان میخورد. خب، حالا بین شماها کسی هست که اتفاقی، همین الان جدول ضرب دو را بلد باشد؟»
تنها کسی که دستش را بلند کرد ماتیلدا بود.
خانم هانی بادقت به دخترکوچولوی مو سیاهی که با صورت گرد و جدیاش در ردیف دوم نشسته بود، نگاه کرد و گفت:«عالیه! لطفا بلند شو و هرقدرش را بلدی بگو.»
ماتیلدا ایستاد و شروع کرد به گفتن. وقتی به دوتا دوازده تا، بیست و چهارتا رسید، مکث نکرد و همچنان ادامه داد:«دو سیزده تا، بیست و شش تا. دو چهارده تا ، بیست و هشت تا. دو پانزده تا سی تا. دو شانزده...»
خانم هانی گفت:«صبر کن!» او که با تعجب به این جدول ضرب بدون تپق گوش داده بود، پرسید :«تا چند بلدی؟»
ماتیلدا گفت:«تا چند؟ خب راستش نمیدانم خانم هانی. گمانم خیلی زیاد.»
خانم هانی چند لحظه مکث کرد تا منظور ماتیلدا را فهمید. بعد پرسید:« یعنی میدانی دو بیست و هشت تا چند میشود؟»
-بله خانم هانی
- چند میشود؟
-پنجاه و شش تا خانم هانی
-عددهای بزرگتر چی؟! مثلا دو تا چهارصد و هشتاد و هفت تا؟ میتوانی بگویی؟
ماتیلدا گفت:«بله، فکر کنم میتوانم.»
-مطمئنی؟
-بله خانم هانی کاملا مطمئنم.
-خب چند میشود؟! دو تا چهارصد و هشتاد و هفت تا چند میشود؟
ماتیلدا فوری گفت:«نهصد و هفتاد و چهار تا.» او بسیار آرام، مودب و بیافاده حرف میزد.
شما میتوانید نسخه الکترونیک کتاب ماتیلدا و هزاران کتاب دیگر را در فیدیبو بخوانید.
فرمت محتوا | epub |
حجم | 9.۲۰ مگابایت |
تعداد صفحات | 328 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۱۰:۵۶:۰۰ |
نویسنده | رولد دال |
مترجم | پروین علی پور |
ناشر | نشر افق |
زبان | فارسی |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۶/۰۱/۳۰ |
قیمت ارزی | 5.۵ دلار |
قیمت چاپی | 58,000 تومان |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
تاحالا به والدین "فرزند پرست" دقت کردین؟کسایى که حتى اگه بچشون به معناى واقعى کند ذهن باشه یه جورى ازش تعریف میکنن که درجا فک میکنى پروفسور سمیعى یا مریم میرزا خانىِ بعدى،بچه ى اینه.اما به نقطه ى مقابلش تاحالا فک کردین؟بچه هاى فوق العاده باهوش و با استعدادى که به خاطر حماقت و نادانى پدر مادر و به طور کلى جامعشون سرکوب میشن و به شکوفایى نمیرسن. ماتیلدا یکى از هموناس؛نابغه اى ٥ ساله که گیر یه پدر مادر احمق افتاده.مادرى که میگه دخترو چه به کتاب و سواد؟دختر که نباید باهوش باشه،فقط باید دنبال "رنگ و لعاب" و خوشگل کردن خودش باشه تا بتونه یه شوهر ثروتمند تور کنه.پدرى که موفقیت رو تو برداشتن کلاه مردم میبینه و پشیزى واسه نبوغ و هوش ارزش قائل نیست و مدام دخترشو مورد تمسخر قرار میده و با الفاظ بد خطابش میکنه. حقیقتش من کتابو خیلى به بچه ها پیشنهادش نمیکنم.چونکه بچه هاى کوچیک تو این کتاب مدام مورد آزار و اذیت قرار میگیرن.اون هم توسط شخصیت هولناکى به نام خانم ترانچبول-مدیر مدرسه- که زنى غول پیکر و فوق العاده وحشى و نادونه و از اذیت بچه ها لذت میبره.جایى از داستان،دخترى رو از موهاش بلند میکنه و به حالت ورزشکاران پرتاب دیسک-که از قضا خودش هم سابقه چنین ورزشى رو در کارنامش داره-،دستش رو میچرخونه و اونو از مدرسه به بیرون پرت میکنه!در جاى دیگه،یک سینى رو تو سر یه بچه ى ده ساله خورد میکنه.یا وقتى میبینه که بچه ى خودش خوب خودشو تو حموم نشُسته،کَلّشو میگیره و تو آب فرو میکنه و نگه میداره!ازینا بگذریم،مسئله ى ناراحت کننده ى بعدى،رابطه ى ماتیلدا با والدینشه!والدینى که از وجود همچین دخترى تو خونشون بیزارن و میخوان سر به تنش نباشه. از ایده ى داستانى خوبش که بگذریم،به نظرم شخصیت پردازى ها هم فوق العاده خوب بودن.خانم ترانچبول به قدرى ترسناک و خود ماتیلدا به قدرى دوست داشتنیه که حضور هر کدومشون تو صحنه،احساسات آدم رو تغییر میده. درکل خیلى خوب بود. فیلمى هم از روى این کتاب ساخته شده که دیدنش بعد از کتاب، خالى از لطف نیست.
این کتاب یکی از بهترین و زیباترین کتاب هایی بود که خونده بودم ما این کتاب رو اونقدر دوست داشتیم که برامون بزرگ و کوچیک نداشت و با اعضای خانواده مینشستیم و ساعت ها به صدای گوینده گوش میدادیم و به شخصیت ها میخندیدیم . صدای شخصیت ها هم واقعا بی نظیر و جذاب بود. اول که میخواستم کتاب را بخرم کمی تردید داشتم اما حالا از انتخابم بسیار بسیار راضی هستم و حاضرم چندین بار کتاب را گوش دهم. اگر به دنبال یک کتاب طنز خوب برای اوقات فراغت یا هنگامی که میخواهید در حین کار کردن به چیزی گوش دهید هستید این کتاب بسیار بسیار ارزشمند را به شما پیشنهاد میکنم
بهترین رمانی که دوران کودکی خوندم و هنوز هم در ذهنم خاطراتش مرور میشه
یکی از بهترینهایی است که در طول عمرم خوندم؛این کتاب معرکه س از وقتی این کتابو خوندم همیشه دوس داشتم با ذهنم کارهای خاص انجام بدم اون وقتا فکر میکردم اینا فقط تخیل نویسنده س،اما الان میدونم که نویسنده میخواست از طریق داستان ذهن خواننده رو پذیرای واقعیت هایی کنه که الان از طریق علم بهشون واقف شدیم. درود بر رولد دال حتما بخونید و به بچه هاتونم توصیه کنید بخونن
رمان روباه شگفت انگیز عالیه اولین رمانی که خوندم و همین رمان باعث شد که به کتاب علاقمند بشم به والدین توصیه میکنم رمان های رولد دال رو برای بچه ها تهیه کنن خیلی عالیه کودک رو به دنیاهای جدید میبره بعد از گذشت سال ها هنوز هم رمان روباه شگفت انگیز برام جالبه و جذابیت خودشو داره
نوشته های رولد دال برای بچه ها فوق العادن البته که برای من بعد از گذشت ۲۰ سال از خوندن اینا, هنوز جذابیتشو از دست نداده
این کتاب واقعا عالی هستش و تا به حال هر کس این کتاب رو خونده پشیمون نشده حتما این کتاب رو بخونید فوق العاده ترین کتابی هستش که می تونید پیدا کنید ( البته در یک محدودهی سنی بسیار جذاب تر هست . حدود ۱۰ سال)
عزیزم خیلی رمان نازی بود من کتاب the witches هم از این نویسنده(رولد دال)خوندم فوق العاده است.
کتابش بسیار عالی و جذاب است.وقتی شروع به خواندن می کنید بسیار سخت است که دوباره به خودتان بیایید و سرتان را از روی مطالعه بردارید. مثل این است که کتاب شما را گرفته و شما نمیتوانید از چنگ کلماتش فرار کنید.
این کتاب واقعا از نظر من شاهکاره و جناب دال داستان واقعا داستان قشنگی را برای بچه ها نوشته و از نظر من که خودم از ۴ سالگی این کتاب رو می شنیدم ان را دوست داشتم و هیچ وقت از خواندن دوباره ان خسته نمی شدم