در این کتاب مبانی سیستمهای اطلاعاتی بهصورت خلاصه و با بهرهمندی از نمونههای جهانی در چارچوب یک کتاب درسی ارائه شده است. این یک کتاب درسی است. بنابراین برای درک بهتر مطالب از نمودارهای بسیاری استفاده شده است. دانشجویان می-توانند از این کتاب در درس مبانی سیستمهای اطلاعاتی، مبانی فناوری اطلاعات و همانند آن به عنوان منبع اصلی یا کمکی در دوره کارشناسی استفاده کنند. همچنین امیدوارم این کتاب برای کارآفرینان، مدیران و کارشناسان مفید باشد.
هدف فصل اول ارائه چشماندازی از کتاب است. پس از مقدمه، در قسمت دوم توسعه کاربری فناوری اطلاعات مرور شده است. هدف، رویکرد و گستره کتاب موضوع قسمت سوم است. در قسمت چهارم به کاربران کتاب اشاره شده است. قسمت پایانی فصل نیز ساختار کتاب را دربر میگیرد.
هدف فصل دوم کتاب مرور سیستمهای اطلاعاتی است. پس از مقدمه، در قسمت دوم فناوری اطلاعات مرور شده است. سیستمهای اطلاعاتی موضوع قسمت سوم است. در قسمتهای چهارم تا هفتم عناصر، یکپارچگی و بههمپیوستگی، ویژگیها و کاربردهای سیستمهای اطلاعاتی گزارش شدهاند. در قسمت هشتم یک نمونه از کاربری سیستمهای اطلاعاتی (همهگیری کرونا) مرور شده است. اهداف و پیامدها و تنگناهای سیستمهای اطلاعاتی بهترتیب در قسمتهای نهم و دهم گزارش شدهاند. قسمت یازدهم به تحول دیجیتال اختصاص یافته است. دو قسمت پایانی فصل نیز روندها و یادگیری فناوری اطلاعات را دربر میگیرند.
هدف فصل سوم کتاب مرور مدیریت داده است. پس از مقدمه، در قسمت دوم داده، اطلاعات و دانش مرور شدهاند. مدیریت داده موضوع قسمت سوم است. در قسمتهای چهارم تا ششم نگهداری داده، منابع دادهها و چالشهای مدیریت داده گزارش شدهاند. حکمرانی داده موضوع قسمت هفتم است. قسمت هشتم دادههای شخصی را دربر میگیرد. قسمت پایانی فصل نیز به مدیریت دانش اختصاص یافته است.
هدف فصل چهارم مرور شبکه است. پس از مقدمه، در قسمت دوم شبکه مرور شده است. اینترنت موضوع قسمت سوم است. قسمت چهارم اینترانت و اکسترانت را دربر میگیرد. دو قسمت پایانی فصل نیز به شبکه جهانی وب و نسلهای بعدی وب اختصاص یافتهاند.
هدف فصل پنجم مرور کاربردهای شبکه است. پس از مقدمه، در قسمت دوم کاربردهای شبکه و در قسمت سوم کاربرد یکم شبکه (جستجو) گزارش شدهاند. در قسمتهای چهارم تا هفتم بهترتیب موتور جستجو، پرتال، فهرست موضوعی و ترجمه خودکار مرور شدهاند. کاربرد دوم شبکه (ارتباطات) و کار از راه دور بهترتیب در قسمتهای هشتم و نهم گزارش شدهاند. دو قسمت پایانی فصل نیز به کاربردهای سوم و چهارم شبکه (تعامل و آموزش) اختصاص یافتهاند.
هدف فصل ششم مرور پردازش موبایل و پردازش اجتماعی است. پس از مقدمه، در قسمت دوم پردازش موبایل مرور شده است. قسمت پایانی فصل نیز پردازش اجتماعی را دربر میگیرد.
هدف فصل هفتم مرور سه روند فناوری اطلاعات است. پس از مقدمه، در قسمت دوم پردازش ابری مرور شده است. اینترنت اشیاء موضوع قسمت سوم است. قسمت پایانی فصل نیز دادههای بزرگ را دربر میگیرد.
هدف فصل هشتم نیز مرور برخی روندهای فناوری اطلاعات است. پس از مقدمه، در قسمت دوم بلاکچین مرور شده است. توکنهای غیرقابل تعویض موضوع قسمت سوم است. فینتک در قسمت چهارم گزارش شده است. قسمت پایانی فصل نیز پولهای رمزنگاریشده را دربر میگیرد.
هدف فصل نهم مرور برخی روندهای فناوری اطلاعات است. پس از مقدمه، در قسمت دوم هوش مصنوعی مرور شده است. در قسمت سوم واقعیت مجازی و در قسمت چهارم واقعیت افزوده گزارش شدهاند. واقعیت ترکیبی موضوع قسمت پنجم است. قسمت پایانی فصل نیز متاورس را دربر میگیرد.
در فصل دهم پس از مقدمه، توسعه تجارت الکترونیکی مرور شده است. تعریف و مفهوم در قسمت سوم و انواع تجارت الکترونیکی در قسمت چهارم گزارش شده-اند. در قسمتهای پنجم تا هشتم بهترتیب مزایا، چالشها، روندها و مدلهای کسب و کار تجارت الکترونیکی مرور شدهاند. دو قسمت پایانی فصل نیز به بازارهای الکترونیکی و سازوکارهای تجارت الکترونیکی اختصاص یافتهاند.
هدف فصل یازدهم مرور کاربردهای تجارت الکترونیکی است. این فصل در نه قسمت تدوین شده است. پس از مقدمه، در قسمت دوم موسیقی و فیلم آنلاین و در قسمت سوم بازی آنلاین مرور شدهاند. در قسمت چهارم آموزش الکترونیکی مرور شده است. در قسمتهای پنجم و ششم بهترتیب کتاب الکترونیکی و گردشگری الکترونیکی گزارش شدهاند. بازار کار آنلاین موضوع قسمت هفتم است. دو قسمت پایانی فصل نیز بهترتیب به بانکداری الکترونیکی و مبادلات الکترونیکی سهام اختصاص یافتهاند.
هدف فصل دوازدهم آشنایی با سیستمهای اطلاعاتی مدیریت است. پس از مقدمه، در قسمت دوم سیستمهای اطلاعاتی مدیریت مرور شده است. سیستمهای پردازش تراکنش، سیستمهای اطلاعاتی کارکردی و سیستمهای اطلاعاتی سازمانی بهترتیب در قسمت-های سوم تا پنجم گزارش شدهاند. برنامهریزی منابع سازمان موضوع قسمت ششم است. مدیریت زنجیره تامین در قسمت هفتم مرور شده است. قسمت پایانی فصل نیز به مدیریت ارتباط با مشتری اختصاص یافته است.