یکی از موانع غیرتعرفهای فراروی توسعه مبادلات تجاری بین کشورها، وجود رویههای گمرکی متفاوت و ناهماهنگ با استانداردهای جهانی، در سطح گمرکات کشورهای جهان است.
از طرفی گسترش تقلبات تجاری و تخلفات گمرکی، مبارزه با قاچاق کالا و مواد مخدر و پیشگیری و مقابله با جرایم سازمان یافته بینالمللی نظیر پولشویی، ضرورت توسعه همکاری بینالمللی از طریق عضویت در سازمانهای بینالمللی و حضور مؤثر در مجامع بینالمللی گمرکی و انعقاد کنوانسیونهای بینالمللی مرتبط را ضروری ساخته است.
ضمن اینکه با جهانی شدن تجارت و رشد و توسعه مبادلات تجاری بین کشورها، ارائه تسهیلات و نوینسازی و استاندارد نمودن فعالیتها و رویههای گمرکی و تجاری، بیش از پیش ضروری به نظر میرسد و این امر، راهبرد اکثر سازمانهای بینالمللی گمرکی و مرتبط با گمرک نظیر سازمان جهانی گمرک (wco)، کنفرانس توسعه و تجارت ملل متحد (آنکتاد)، اتاق بازرگانی بینالمللی (ICC)، سازمان تجارت جهانی (wto) تلقی میشود و واضح است که تحقق این مهم مستلزم تحول در امر تکنیکها و ساختارهای تجاری است که انجام آن از طریق تدوین کنوانسیونها و ایجاد سازمانهای بینالمللی ذیربط میسر است.
سازمانها و کنوانسیونهای بینالمللی گمرکی بهعنوان یکی از دروس تخصصی رشته کارشناسی مدیریت و امور گمرکی در دانشگاههای کشور تدریس میشود ولیکن طی سالیان اخیر، فقدان منابع علمی و کتاب جامع جهت تدریس، باعث دغدغه خاطر دانشجویان و علاقه مندان به رشته امور گمرکی گردیده بود. بنابراین بر آن شدیم تا با تألیف این اثر، در جهت غنیسازی و به روز رسانی منابع علمی دانشگاهی و خدمت به دانشجویان رشته امور گمرکی گام برداریم.
به این ترتیب، محتوای این مجموعه شامل کلیه موادی است که در یک نیمسال تحصیلی برای دانشجویان رشته کارشناسی مدیریت و امور گمرکی منظور میشود و کیفیت مطالب به شکلی است که بسیاری از مسائل مهم مرتبط با سازمانها و کنوانسیونهای بینالمللی گمرکی را در بر میگیرد.