کتاب هوش هیجانی (Emotional Intelligence) نوشته دانیل گولمن یکی از جریان سازترین کتابهای منتشر شده در زمینه هوش هیجانی یا عاطفی است.
نویسنده در این کتاب میکوشد مخاطب را قانع کند که باورهای موجود در باره هوش انسان بسیار محدود است و استعدادها و تواناییهای مؤثر در زندگی ما با قبول این باورها نادیده گرفته میشود. همچنین در این کتاب توضیح داده میشود چرا افراد دارای ضریب هوشی بالا عملکرد ناموفقی در مقایسه با عملکرد موفق افراد دارای ضریب هوشی متوسط دارند و عوامل مؤثر بر این موضوع را بررسی میکند. دانیل گولمن این عوامل را که شامل خودآگاهی، انضباط شخصی، و همدردی است هوش هیجانی مینامد. در این کتاب به این نکته مهم اشاره میشود که علیرغم اینکه دوران کودکی نقشی قابلتوجه در شکلگیری هوش هیجانی دارد؛ اما این قابلیت میتواند در دوران بزرگسالی پرورش و تقویت یابد.
نیویورکتایمز، این کتاب را اثری جذاب و با چشماندازی درخشان میداند. کتاب هوش عاطفی به مدت یک سال و نیم در فهرست پرفروشترینهای نیویورکتایمز قرار داشت.
دانیل گولمن(Daniel Goleman) نویسنده مشهور و محبوب آمریکایی متولد سال 1946 در کالیفرنیا آمریکا است. این روانشناس و روزنامهنگار علمی با نوشتن کتاب هوش عاطفی در سال 1995 معروف شد. او که از دانشآموختگان دانشگاه هاروارد است با کمکهزینه تحصیلی پیش از دکترا در هاروارد، توانست در هند تحصیل کند، در زمان تحصیل در آن کشور تمرکزش بر سیستمهای باستانی روانشناسی و تمرینهای مدیتیشن همراه ادیان آسیایی بود. وقتی به هاروارد برگشت، تحقیقات دکترای خودش را در مورد مدیتیشن بهعنوان مداخلهای در برانگیختگی استرس ادامه داد. سپس از شورای تحقیقات علوم اجتماعی کمکهزینه فوق دکترا دریافت کرد تا به آسیا برگردد و مطالعات خود را در مورد این روانشناسیهای باستانی ادامه دهد. نتیجه این سفر کتاب «مراقبه ذهن» خلاصهای از تحقیقات او در مورد مراقبه است. او بهعنوان یک مدرس به هاروارد بازگشت و کارش را بهعنوان روزنامهنگار در مجله Psychology Today آغاز کرد. سپس در سال ۱۹۸۴ توسط نیویورکتایمز برای پوشش دادن روانشناسی و زمینههای مرتبط استخدام شد.
گولمن در مدت کار حرفهای خود جوایزی از جمله جایزه دستاورد شغلی برای تعالی در رسانه را از انجمن روانشناسی آمریکا دریافت کردهاست.
دانیل گولمن در کتاب هوش هیجانی سعی دارد بر این نکته تأکید کند که هوش هیجانی در مقایسه با IQ یا بهره هوشی، شاخص تأثیرگذارتری در موفقیت است. به دلایل زیر خواندن این کتاب را به شما توصیه میکنیم:
غلامحسین خانقانی کتاب هوش هیجانی اثر دانیل گولمن را ترجمه و انتشارات نسل نواندیش آن را به چاپ رسانده است. این کتاب در دستهبندی علوم اجتماعی قرار دارد.
هیجانها و عواطف برای عقلانیت و تفکر منطقی و استدلالی اهمیت بسیاری دارند. در صحنهی برخورد و تعامل احساسات و افکار، استعداد و توانایی هیجانی و عاطفی ما تصمیمهای لحظهبهلحظهمان را هدایت میکند و دستدردست ذهن منطقی، فکر ما را توانا یا ناتوان میسازد. به طور مشابه مغز متفکر هم نقش مؤثر و تعیینکنندهای در هیجانهای ما دارد؛ البته به جز مواقعی که احساسات و هیجانها از دست ما خارج میشوند و مغز هیجانی یکهتاز میدان میشود.
درواقع، میتوانیم بگوییم که ما دارای دو مغز، دو ذهن یا دو نوع هوش متفاوت هستیم: هوش منطقی و هوش هیجانی. نحوهی عمل ما در زندگی به واسطهی این دو نوع هوش تعیین میشوند. به دیگر سخن فقط ضریب هوشی (IQ) نیست که اهمیت دارد؛ بلکه هوش هیجانی هم مهم است. بهاینترتیب عقل و خرد بدون هوش هیجانی قادر به عملکرد بهینه و بهرهبرداری از حداکثر ظرفیت خود نیست.
اگر به خواندن کتابهایی در زمینه توسعه فردی علاقهمند هستید و از خواندن کتاب هوش هیجانی لذت بردید کتابهای زیر را نیز به شما پیشنهاد میکنیم: