کتاب تربیت ذهن (با تاکید بر نظریه دانش ساختن کارل برایتر)، به نظریه یادگیری شناختی و روانشناسی یادگیری میپردازد و اندیشههای کارل برایتر را در این خصوص بررسی میکند.
زمانی که سخن از تربیت به میان میآید سه پرسش بنیادی به ذهن متبادر میشود. پرسش اول به چیستی تربیت اشاره دارد و در سطح مفهومی، روشنگری درباره تربیت را ضروری میسازد. پرسش دیگر به چگونگی تربیت، ناظر است و نحوه کنشها و سازوکارهای تحقق آن را معین میسازد؛ و بالاخره پرسش سوم چرایی تربیت را مطرح میکند و به ضرورت آن در حیات انسان میپردازد.
به نظر میرسد پرسش دشوار، پرسش هستیشناختی است که ماهیت تربیت را مورد بررسی قرار میدهد، زیرا تأمل درباره دو پرسش دیگر - جستجو درباره روش تربیت و استدلال درباره ضرورت آن - وابسته به ماهیتی است که به تربیت قائل میشویم. به عنوان مثال، اگر تربیت، آشنا کردن ذهن با دانش تلقی شود، در این صورت پایههایی برای چگونگی این امر و دلایلی برای ضرورت آن برگزیده شده است، در حالی که چنانچه تربیت توانمند کردن ذهن برای خلق دانش در نظر گرفته شود، در این صورت مبنای متفاوتی برای اندیشیدن درباره روش تربیت و ضرورت آن انتخاب شده است. در واقع، کتاب پیش رو میکوشد تا چیستی تربیت را از طریق تبیین نسبت میان ذهن و دانش آشکار سازد.