فلسفه چیست؟ به چه کسی فیلسوف گفته میشود؟ راه ورود و یادگیری فلسفه به چه صورت است؟ در یونان باستان، روزی انسانها به این نتیجه رسیدند که به هستی و حیات خود جور دیگری بیندیشیند و درباره چراهای زندگی تفکر کنند. «دین» به بشر عرضه شد تا «پاسخها» را به انسان ارائه کند و «فلسفه» برای بررسی و طرح «چراها» وارد زندگی بشر شد. اما این دو در تضاد با یکدیگر نیستند و گاهی اوقات همدیگر را تکمیل هم میکنند همانطور که بسیاری از فیلسوفان افراد مذهبی بودند.
فسلفه نوعی تفکر به زندگی و نگاه نقادانه داشتن به مسائل هستی است و بیشتر نوعی هنر زندگی کردن است که در مواجهه با تمامی مسائل زندگی بشر بتواند، متفکرانه و نقادانه عمل کند. نایجل واربرتون نویسنده کتاب الفبای فلسفه سعی کرده است که به زبان بسیار ساده پرسشهای فلسفی را مطرح کند و مطالبی سودمند دربارهی آنها را آموزش دهد. کتاب برای افراد مبتدی و ناآشنا با فلسفه بسیار سودمند است.
کتاب الفبای فلسفه نوشته نایجل واربرتون ترجمه مسعود علیا تلاش کرده است تا برخلاف دیگر کتابهای فلسفی که بسیار پیچیده و سنگین هستند با زبانی ساده مسائل پیچیده را آموزش دهد. در عین حال در این کتاب با تاریخ فلسفه سر و کار نداریم و برای آموزش فلسفه قرار نیست که با فیلسوفهای مهم آشنا شویم و نظرات آنها را بدانیم و از این جهت با دیگر کتابهایی که سعی کردند فلسفه را به صورت ساده آموزش دهند متفاوت است. به عنوان مثال کتاب «دنیای سوفی» نوشته «یوستین گردر» برای آموزش فلسفه تاریخچه آن را بررسی کرده و ما را با اندیشههای فلاسفه بزرگ آشنا میکند اما در کتاب الفبای فلسفه پرسشهای اساسی مطرح شده و سعی بر آن بوده که شکلگیری تفکر نقادانه و وارد کردن فلسفه به زندگی روزمره آموزش داده شود.
مقدمه کتاب با پرسش «فلسفه چیست؟» آغاز میشود و نویسنده تلاش میکند تعریف جامعی از فلسفه ارائه دهد. وابرتون فلسفه را اینگونه تعریف میکند:« طریقی است برای تفکر درباره انواع معینی از پرسشها. ممیزترین خصوصیت فلسفه به کارگیری استدلال منطقی است.» او همچنین دربارهی فعالیتهای فیلسوفان اینگونه میگوید: «فلاسفه نوعا با استدلال سر و کاردارند: آنها یا استدلالهایی را پیش خود میآورند یا استدلالهای دیگران را در بوته نقد میگذارند، یا به هر دو کار دست میزنند. به علاوه، فلاسفه مفاهیم را تحلیل میکنند و گرد ابهام و مه آلودگی را از چهره آنها میزدایند.» پس از مقدمه و تعریف کردن فلسفه، وابرتون دلایل خود را برای پاسخ به پرسش «چرا فلسفه بخوانیم؟» را ارائه میکند. نویسنده معتقد است که از آنجایی که فلسفه با مسائل بنیادی مانند اثبات خدا و خلقت سر و کار داره خوانندن آن قطعا سودمند خواهد بود. دلیل دیگری نویسنده برای ضرورت مطالعه فلسفه بیان میکند «یادگیری تفکر» است و اینکه با مطالعه فلسفه افراد یاد میگیرند که چگونه در طیف گستردهای از موضوعات تفکر کنند. علاوه بر این واربرتون خواندن فلسفه را با بازی اعداد مقایسه میکند و آنرا بسیار لذت بخش توصیف میکند.
پس از مقدمه، نویسنده شروع به مطرح کردن پرسشهای فلسفی میکند و آنها را در 7 فصل شرح و بسط میدهد. فصل اول با پرسش «آیا میتوانید وجود خداوند را به اثبات برسانید؟» آغاز میشود. در این فصل دلایل وجود خدا از نظر فلاسفه به خصوص فیلسوفان غرب بیان شده است و آنها را نقد میکند. بسیاری از فیلسوفان بر اساس نظریات خود تلاش کردهاند تا دلایل منطقی برای ضروت وجود خدا مطرح کنند که بسیاری از این نظرات میتوانند باعث استوار شدن اعتقادات به خدا شوند. البته نویسنده در این فصل سعی در اثبات یا عدم اثبات وجود خداوند ندارد، صرفا نظریات فیلسوفان مطرح شده است و بیشتر تلاش شده است که تفکر نقادانه به عنوان هنری برای زندگی کردن آموزش داده شود.
«چگونه در گستره اخلاق درست را از نادرست تشخیص میدهیم؟» سوالی است که فصل دوم را شکل میدهد. در این فصل با شر، راه حلهای بی پایان برای شر و دفاع بر اساس اختیار و ایمان خواننده آشنا میشود.
در فصل سوم که عنوان آن حسن و قبح اخلاقی است، اخلاق مسیحی و کانتی مطرح و نقد میشود علاوه بر اون دربارهی سودانگری و نتیجهگرایی نیز مطالبی آورده شده است. پرسش فصل سوم نیز «آیا گاهی باید از قانون سرپیچی کرد؟» است و مطالب حول این پرسش میچرخند.
«آیا جهان واقعا به همان صورتی است که تصور میکنید؟» آغاز کننده فصل چهارم کتاب است و نظریاتی مفید درباره جهان خارج در آن به چشم میخورد. علم، ذهن و هنر درونمایه سه فصل پایانی کتاب است که با پرسشهای «آیا میدانید راه و رسم علم چیست؟»، «آیا ذهن شما جدا از بدن شماست؟» و «آیا میتوانید هنر را تعریف کنید؟» سوالات ابتدایی این فصول هستند.
استفان لا، نویسنده کتاب «باشگاه فلسفه» درباره کتاب میگوید: «الفبای فلسفه همچنان هم بهترین کتاب برای آشنایی مقدماتی با فلسفه است. واربرتون دقیق و صبور است و مهمتر از آن بسیار ساده و واضح مینویسد به همین دلیل کتابی بهتر برای آشنایی با فلسفه نسبت به الفبای فلسفه وجود ندارد.»
نایجل واربرتون فیلسوف انگلیسی است که در سال 1962 متولد شده است. او مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه بریستول دریافت کرد و پس از آن دورهی دکترای خود را در کالج داروین دانشگاه کمبریج گذراند. واربرتون پیشتر از آنکه وارد دانشکده فلسفه دانشگاه اوپن شود به عنوان سخنران در دانشگاه ناتینگهام فعالیت میکرد. در سال 2013 او از شغل خود به عنوان سخنران ارشد در دانشگاه اوپن کنارهگیری کرد. واربرتون بیشتر به عنوان نویسنده کتابهای فلسفه آسان برای مخاطبان عام شناخته میشود. از مهمترین کتابهای او میتوان به «الفبای فلسفه»، «فلسفه کلاسیک» و «تفکر از صفر تا صد» اشاره کرد. او همچنین ویراستار کتاب «فلسفه : مطالعه مقدماتی» نیز بوده است. «مطالعه فلسفه سیاسی: ماکیاولی تا میل» اثر نایجل است که با همکاری دیگر نویسندگان نوشته شده است. او همچنین در حوزه عکس نیز نوشتههای متنوعی دارد که به طور خاص درباره «بیل برندت» عکاس انگلیسی نوشته شدهاند. نایجل واربرتون زندگینامه «ارنو گلدفینگر» معمار نوگرا را نیز به رشته تحریر در آورده است.
علاوه بر نویسندگی واربرتون در حوزههای دیگر نیز فعالیت دارد. او به طور منظم در گالری تِیت مدرن دورههای فلسفه برگزار میکند و در مجله «پراسپکت» ستون ماهانه «هرروز فلسفه» را مینویسد. وبلاگ «فلسفه مجازی» نیز توسط نایجل اداره میشود و مطالب سودمند فلسفی در آن انتشار میدهد. او به همراه دیوید ادموندس در وبلاگش پادکستی را تولید میکنند که به مصاحبه با فیلسوفان مطرح میپردازد. همچنین کتاب فلسفه کلاسیک را نیز به صورت صوتی منتشر کرده است. نایجل نویسنده گاردین نیز هست.
مسعود علیا مترجم و پژوهشگر فلسفه است که در سال 1354 متولد شده است. او ابتدا مدرک کارشناسی خود را در رشته ادبیات فارسی در دانشگاه تهران گذراند و پس از آن در دانشگاه شهید بهشتی در رشته فلسفه مدرک کارشناسی ارشد خود را دریافت کرد. دوره دکترای فلسفه خود را نیز در موسسه حکمت و فلسفه تحت راهنمایی دکتر عبدالکریم رشیدیان سپری کرد. رساله دکترای خود را به اندیشههای «لویناس» فیلسوف فرانسوی معاصر اختصاص داد و رسالهی دکترای خود را با عنوان «شرط امکان اخلاق در اندیشه لویناس» به پایان برد. او در حال حاضر در گروه فلسفه هنر دانشگاه هنر مشغول به کار است.
کتاب الفبای فلسفه اثر نایجل واربرتون مترجم مسعود علیا توسط انتشارات ققنوس منتشر شده است. نسخه pdf کتاب قابل خرید و دانلود در اپلیکیشن فیدیبو است. همچنین دانلود کتاب به صورت صوتی نیز امکان پذیر است و نسخه صوتی کتاب با صدای «آرمان سلطان زاده» در بازار کتاب یافت میشود.
آیا فلسفه دشوار است؟
معمولا فلسفه را رشته ای دشوار میدانند. فلسفه قرین دشواریهای گوناگونی است که البته پارهای از آنها قابل اجتناب است. در درجه اول، این حرف حقی است که لازمه کثیری از مسائلی که فلاسفه حرفهای با آنها سر و کار دارند بهرهمندی از معلوماتی سطح بالا در زمینه تفکر انتزاعی و نظری است. با این حال، این حرف کمابیش در مورد همه مشغلههای فکری صدق میکند: از این حیث فلسفه با فیزیک، نقد ادبی، برنامه نویسی کامپیوتری، زمین شناسی، ریاضیات یا تاریخ فرقی ندارد. همانند آنچه در مورد این عرصهها و سایر عرصههای پژوهش مصداق دارد، نباید دشواری نوآوریهای اساسی در این رشته را بهانه کنیم و روا نداریم که افراد عادی از پیشرفتهایی که در آن حاصل شده است خبر بگیرند، و نیز مانع از آن شویم که روشهای بنیادی آنها را بیاموزند.
با این حال، دشواری دیگری که با فلسفه قرین است که از لونی دیگر است و میتوان از آن دوری جست. فلاسفه همواره نویسندگان خوبی نیستند. شمار فراوانی از آنها در انتقال آرا و افکار خود به غایت بی مایهاند. گاهی این وضع ناشی از آن است که فقط علاقه دارند جمع بسیار کوچکی از خوانندگان اهل فن را مخاطب قرار دهند.
فرمت محتوا | epub |
گوینده هوشمند (AI) | راوی |
حجم | 1.۵۱ مگابایت |
تعداد صفحات | 248 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۰۸:۱۶:۰۰ |
نویسنده | نا یجل واربرتون |
مترجم | مسعود علیا |
ناشر | گروه انتشاراتی ققنوس |
زبان | فارسی |
عنوان انگلیسی | Philosophy: The Basics |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۲/۰۹/۰۵ |
قیمت ارزی | 5 دلار |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
در زبان فارسی توضیح ها و کلمات به جا تر و قابل فهم تری هم برای مترجم وجود داشته تا بشه عنوان کتابی فلسفی با زبان ساده دریافت کنه و واقعا در جاهایی استفاده از کلماتی شده که واقعا لزوم استفاده از اونها وجود نداشته مثل مساهره مسامحه تقریر علی الاطلاق محیر العقول صعب خامدستانه و بسیاری کلمات اینچنین دیگر این کتاب واقعا به یک ترجمه ساده تر نیاز داره تا عامه پسند تر باشه و مخاطبین تازه کار فلسفه رو از این وادی شیرین تفکر و اندیشه نترسونه و زده نکنه
نویسنده در این کتاب برخی از چالشیترین سرفصلهای علم فلسفه رو بررسی کرده و در هر مورد به نقد تعدادی از مه مترین نظریات موجود پرداخته. همانور که از اسم کتاب پیداست برای آشنایی با سرفصلها و نظریات مختلف کتاب خوبیه. به رغم استفادهی مترجم از برخی لغات نامأنوس، ترجمه در کل روان و قابل فهمه. تنها ایراد کتاب به عقیدهی من اینه که در بسیاری از نقدها نویسنده بر خلاف ادعای اولیش جانب بیطرفی رو رعایت نکرده و ترجیحات شخصیش رو بیش از حد در نقد دخیل کرده
متاسفانه کتابی در حد الفبا و بیس فلسفه ولی با ترجمهای فراتر از سطح سواد عموم، برای من مشکلی نداشت ولی فکر نمیکنم این ترجمه عوام رو به خواندن این کتاب ترغیب کنه، آقای علیا یک کتاب پایهای و با نیت آموزش رو با ترجمهی نسبتا سنگین بی استفاده کرده، البته با حترام به ایشون ما باید برای ترجمه کتابهای پایهای فلسفه، دایر لغات عموم رو در نظر بگیریم، که در این کتاب بهش وقت نشده و هدف خود کتاب نادیده گرفته شده
در واقع تفکر مادی نتونسته در فلسفه اسلامی راه پیدا کنه ، به دلیل قوت استدلال ها بر وجود خدا ؛ ولی فلسفه ماتریالیستی نقش محسوسی در فلسفه غرب داشته .
کتابی بسیار خوب برای شروع فلسفه . نویسنده در هر فصل به یکی از شاخه های مهم فلسفه پرداخته و نظریه های مشهور در آن حوزه را توضیح داده وسپس نقد هایی که بر آن نظریه ها وارد کرده اند را هم با تفصیل آورده و در پایان هر فصل منابع بیشتر برای مطالعه تخصصی تر راهم معرفی کرده . سطح کتاب نه بسیار بالاست و نه خیلی پیش افتاده . کتابی جدی برای ورود به فلسفه
این کتاب با قلم روان و بررسی مختصر ولی شیوا ی چندی از موضوعات اساسی فلسفه مسلما جزء کتب برگزیده برای علاقه مندانیست که علی رغم نداشتن فرصت و زمینه ی کافی، خواستار مطالعه در این شاخه هستند. و همچنین کسانی که نیاز به کسب دانش مختصری از فلسفه دارند ولی لزومی به ورود بیش از حد در این شهر نمی بینند.
این کتاب فقط در مورد بررسی براهین اثبات خدا نیست! بلکه به صورتی دقیق مطالب مربوط به فلسفه ی ذهن، سیاست، اخلاق و علم را نیز مورد بررسی قرار داده است و اگر بهترین کتاب مقدماتی برای فلسفه نباشد، حداقل یکی از بهترین ها است که موجب رشد قدرت تفکر و استدلال می شود.
مزیت این کتاب اینست که در هر موضوع فلسفی، آراء گوناگون را مطرح کرده و استدلالهای موافق و مخالف هر ایده را هم بیان کرده. بنابراین، اثرش صرفا آ موزش فلسفه نیست بلکه اگر با تامل و تفکر به مطالعه کتاب بپردازید، در واقع آموزش فلسفه ورزی و فکرورزی هم هست.
کناب خوب و مفیدیه. در نظر داشته باشین که فلسفه اسلامی مخلوط فلسفه افلاطون و ارسطو با چاشنی دینی است. اینکه یه عده میگن فلسفه اسلامی برتر از فلسفه غربیه محل بحثه. اول باید مفهوم برتری کاملا مشخص بشه.
به نظر من این کتاب برای شناسایی مسائل مختلف فلسفی از جمله اثبات خدا، مفهوم درست و نادرست و... خوبه. اما به طور کل کتاب ناقصی هست. چراکه صرفا به بیان عقاید مختلف پرداخته و نتیجه گیری راجع به هیچ کدوم از مباحث نداره و این ضعف بزرگیه