- از قلم استادی ممتاز:
خانم جون ا. پرایس استاد ممتاز فلسفه و مطالعات دینی کالج Mesa در آریزونای آمریکا است؛ او دکترای فلسفه خود را از دانشگاه دولتی آریزونا دریافت کرده است. او را بیشتر با آثاری همچون «فلسفه در طول اعصار»، «صعود از نردبان معرفت» و «حقیقت اختری تابناک است» میشناسند. کتاب «حقیقت اختری تابناک است» افسانهای از بومیان آمریکاست که برای کودکان نوشته شده است. مجموعهی سه جلدی او با عنوان «فهم فلسفه» توشهای کوچک اما مفید برای مشتاقان فلسفه است. پرایس در این مجموعه با ایجاز و دوری جستن از پرگویی به تاریخ فلسفه پرداخته است و مخاطب را با پرسشهای ماندگار فلسفه از روزگار باستان تا حال حاضر آشنا میکند.
- توشهای کوچک، اما پر بار:
مجموعهی «فهم فلسفه» در سه مجلد تألیف شده است. جون ا. پرایس نیز مانند دیگر مؤلفان تاریخ فلسفهی غرب، نقطهی عزیمت خود را بر یونان باستان قرار میدهد. این مجموعه، زندگینامه برخی از بزرگترین اندیشمندان تاریخ را در اختیار علاقمندان قرار میدهد و چگونگی تاثیر آرای فلسفی آنان را بر مکتبهای فکری پس از خود شرح میدهد.
جلد اول این مجموعه با عنوان «اندیشه در روزگار باستان و دورهی یونانی مآبی» داستان فلسفه را از «پیشا سقراطیها»ی یونان آغاز میکند و در نهایت به «نو افلاطونیان» اسکندریه میرسد. جلد دوم با عنوان «فلسفه در قرون وسطی و دوران تجدد» با بررسی آرای «آگوستین قدیس» و تلاشهای «تئولوژیک» کلیسای کاتولیک، سیر حکمت در اروپا را تا ظهور «ایدئالیسم و ماتریالیسم» و ظهور «هگل» و «مارکس» از نظر میگذراند و جلد سوم با عنوان «اندیشهی معاصر»، روند تکوین اندیشهی غربی از «سودباوری» تا «اگزیستانسیالیسم» را پیش روی مخاطب قرار میدهد. مترجم این مجموعه، رضا علیزاده، با بهرهبردن از معادلهای مأنوس، سهم بزرگی در انتقالِ ایجاز، سادگی و فهم اثر داشته است.
- اندیشهی معاصر:
انقلاب صنعتی همه چیز را دگرگون کرد. این تحول عظیم مناسبات اجتماعی تازهای به وجود آورد که بر فلسفه نیز عمیقاً تأثیر گذاشت. سودباوری گویی نگرشی بود که ریشه در تحولات اقتصادی زمانش داشت. هزینه-فایده کردن، سبک-سنگین کردن و سنجیدن عیار چیزها و ایدهها، مشخصهی بارزی در میان سودباوران بود. پرایس با بررسی آرا بنتام و میل جلد سوم فهم فلسفه را آغاز میکند.
اگر چه انقلاب ماشین و صنعتی شدن لگام گسیختهی بریتانیا سودباوری را به جریان اصلی اندیشه در جهان انگلیسی زبان تبدیل کرده بود، اما در مقابل این رویهی فلسفی، در اروپای قارهای جریان بزرگی در حال شکل گرفتن بود. کییرکهگور و نیچه اصالت فرد را از زیر خروارها خاک فلسفه بیرون کشیدند و به آن جانی دوباره بخشیدند. قرن بیستم اما قرن تغییرات بزرگ بود، این بار نیز فیزیک پارادایم اندیشه را تغییر داد. نسبیت اینشتن و نظریهی کوانتوم پلانک راه را برای گذار از مطلقها و گسست از تاریخ فلسفه گشود. دیگر هیچ حقیقت غایی و مطلقی وجود نداشت. ظهور پراگماتیسم در آمریکا موجب پررنگ شدن نقش آموزش در نظر متفکران شد. در قرن بیستم فیلسوفی نبود که به فکر خلق یک نظام فلسفی در باب اخلاقیات یا هر موضوع اصلی در فلسفه باشد. غایتها از جریان اندیشه رخت بربسته بودند. ویرانگری جنگ جهانی اول و جنگجهانی دوم انگار به همه فهماند که «خدا واقعاً مرده است» و «ما آن را کشتهایم».
نشر صوتی آوانامه با همکاری انتشارات روزنه، نسخه صوتی مجموعه سه جلدی فهم فلسفه را با صدای «تایماز رضوانی» منتشر کرده است. جلد نخست با عنوان «فهم فلسفه؛ اندیشه در روزگار باستان و دوره یونانیمآبی»، جلد دوم با عنوان «فهم فلسفه؛ فلسفه در قرون وسطی و دوران تجدد» و جلد سوم با عنوان «فهم فلسفه؛ اندیشه معاصر».