- از قلم استادی ممتاز:
خانم جون ا. پرایس استاد ممتاز فلسفه و مطالعات دینی کالج Mesa در آریزونای آمریکا است؛ او دکترای فلسفه خود را از دانشگاه دولتی آریزونا دریافت کرده است. او را بیشتر با آثاری همچون «فلسفه در طول اعصار»، «صعود از نردبان معرفت» و «حقیقت اختری تابناک است» میشناسند. کتاب «حقیقت اختری تابناک است» افسانهای از بومیان آمریکاست که برای کودکان نوشته شده است. مجموعهی سه جلدی او با عنوان «فهم فلسفه» توشهای کوچک اما مفید برای مشتاقان فلسفه است. پرایس در این مجموعه با ایجاز و دوری جستن از پرگویی به تاریخ فلسفه پرداخته است و مخاطب را با پرسشهای ماندگار فلسفه از روزگار باستان تا حال حاضر آشنا میکند.
- توشهای کوچک، اما پر بار:
مجموعهی «فهم فلسفه» در سه مجلد تألیف شده است. جون ا. پرایس نیز مانند دیگر مؤلفان تاریخ فلسفهی غرب، نقطهی عزیمت خود را بر یونان باستان قرار میدهد. این مجموعه، زندگینامه برخی از بزرگترین اندیشمندان تاریخ را در اختیار علاقمندان قرار میدهد و چگونگی تاثیر آرای فلسفی آنان را بر مکتبهای فکری پس از خود شرح میدهد.
جلد اول این مجموعه با عنوان «اندیشه در روزگار باستان و دورهی یونانی مآبی» داستان فلسفه را از «پیشا سقراطیها»ی یونان آغاز میکند و در نهایت به «نو افلاطونیان» اسکندریه میرسد. جلد دوم با عنوان «فلسفه در قرون وسطی و دوران تجدد» با بررسی آرای «آگوستین قدیس» و تلاشهای «تئولوژیک» کلیسای کاتولیک، سیر حکمت در اروپا را تا ظهور «ایدئالیسم و ماتریالیسم» و ظهور «هگل» و «مارکس» از نظر میگذراند و جلد سوم با عنوان «اندیشهی معاصر»، روند تکوین اندیشهی غربی از «سودباوری» تا «اگزیستانسیالیسم» را پیش روی مخاطب قرار میدهد. مترجم این مجموعه، رضا علیزاده، با بهرهبردن از معادلهای مأنوس، سهم بزرگی در انتقالِ ایجاز، سادگی و فهم اثر داشته است.
- فلسفه در قرون وسطی و دوران تجدد:
جلد دوم مجموعهی فهم فلسفه از مسیحیت آغاز میکند. با مسیحی شدن روم و میراثدارانش دوران جدیدی در حکمت غرب آغاز شد. اگر چه در دوران ماقبل مسیحیت، طبیعت و جوهر دو عنصر کلیدی در جریان اندیشه بودند، اینک خدا و انسان درونمایههای اصلی اندیشه شدند. آگوستین قدیس طلایهدار فلسفهی مسیحی بود و توماس آکویناس آن را به اوج رساند. پرایس در این مجموعه به فلسفهی اسلامی در قالب نقش خدا و نفس در اندیشهی بوعلی سینا نیز پرداخته است. او همچنین با بررسی آرا ابن میمون در مورد ایمان و عقل به فلسفهی یهودی نیز پرداخته است. در فصل دوم کتاب مؤلف به سراغ رنسانس، جنبش اصلاحات دینی و خیزش علوم رفته است. برونو، کوپرنیک، گالیله و نیوتون اگر چه در معنای متداول آن زمان فیلسوف نبودند اما دستاوردهایشان تأثیر شگرفی بر تاریخ اندیشه گذاشت. هابز که عمیقاً تحت تأثیر نیوتون بود با بیان موضوع قرارداد اجتماعی دوران جدیدی را در اندیشه آغاز نمود. پرایس با بررسی جریان عقلگرایی قارهای فرازهایی از آرا و اندیشههای دکارت، اسپینوزا و لایبنیتس را نیز از نظر میگذراند. او سپس به سراغ تجربهباوران بریتانیایی میرود و زندگی و افکار لاک، بارکلی و هیوم را بررسی میکند. فراز بعدی تاریخ فلسفهی پرایس فلسفهی نقادانهی کانت است. کانت که در واقع بین تجربهباوران و عقلگرایان به نوعی آشتی برقرار کرد موجبات یک انقلاب شناختی عظیم را فراهم نمود. انقلابی که آبستن ظهور ایدئالیسم و ماتریالیسم بود. در فصل پایانی مؤلف به آرا هگل و مارکس میپردازد. فرآیند دیالکتیک و ماتریالیسم دیالکتیک به عنوان دو دستآورد بزرگ، آخرین فرازهای جریان اندیشهی غرب در این جلد هستند.
نشر صوتی آوانامه با همکاری انتشارات روزنه، نسخه صوتی مجموعه سه جلدی فهم فلسفه را با صدای «تایماز رضوانی» منتشر کرده است. جلد نخست با عنوان «فهم فلسفه؛ اندیشه در روزگار باستان و دوره یونانیمآبی»، جلد دوم با عنوان «فهم فلسفه؛ فلسفه در قرون وسطی و دوران تجدد» و جلد سوم با عنوان «فهم فلسفه؛ اندیشه معاصر».