اطلاعات بخشی از حیات انسان امروزی است و سازمانهای اطلاعاتی یکی از سازوکارهای مدرن حکومتداری به شمار میآیند که در همه جوامع شکل گرفته و بخشی از مسئولیت حکومت و تأمین اهداف آن را برعهده دارند. آنها نقش اساسی در تأمین اهداف و امنیت ملی کشورها ایفا میکنند و در عمل با جمعآوری اطلاعات بهنسبت متقنی، نقش اساسی در فرایند تصمیمگیری و سیاستگذاری دولتها دارند. در نظامهای سیاسی مدرن جمعآوری، پردازش و تولید اطلاعات به شکل سازمانی و اجتماعی صورت میگیرد و هرچقدر این سازمانها دارای ساختاری علمی و کارآمد باشند، از توانایی بیشتری در فرایند تصمیمگیریهای مبتنی بر منافع ملی برخوردار خواهند بود.
برخلاف قدرت سازمانهای اطلاعاتی در جهان سوم، مطالعات اطلاعاتی در این کشورها بسیار رنجور و ناتوان است. بهطور کلی علوم اجتماعی در این کشورها ضعیف و مطالعات اطلاعاتی با امتناع دوسویه روبرو است. دانشگاهها از ورود به این حوزه اجتناب کرده و سازمانهای اطلاعاتی تمایلی به طرحشدن در سپهر عمومی زندگی اجتماعی ندارند. در این وضعیت نه بررسی علمی اطلاعات میسر میشود و نه دانشگاهها نقش مؤثری در تأمین نیرو و مبانی نظری و علمی حوزه سیاست ایفا میکنند. این روند به ضرر هر دو طرف و درنهایت جامعه تمام میشود.
پژوهشکده مطالعات راهبردی در راستای مطالعه مؤلفههای مؤثر در تأمین امنیت ملی بهطور عام و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بهطور خاص، اطلاعات را بهعنوان یکی از مؤلفههای مؤثر در امنیت ملی میداند و در راستای فلسفه وجودی خود به بررسی علمی و موشکافانۀ آن میپردازد. کتاب حاضر یکی از کتابهای ارزشمند در این حوزه است که به قلم پژوهشگران انگشتشمار علاقهمند به این حوزه نوشته شده است.