حقوق معلولان دارای ابعاد متنوع و متکثر است. هنوز بعضی از جوانب آن در ایران بررسی نشده، و یکی از دلایل نقص در کارآیی این نظام حقوقی همین نکته است. به ویژه زیربناهای حقوق افراد دارای معلولیت هنوز تماماً بررسی نشده و پژوهشها در این باره اندک است؛ از اینرو نیاز هست دانشگاهها و حوزههای علمیه در این باره بیشتر کار کنند.
از طرف دیگر فرهنگسازی و توجیه نخبگان در زمینه حقوق معلولان متکی به همین بررسیها است و لزوماً باید جوانب مختلف حقوق آنان به خوبی روشن گردد. کتاب حاضر با هدف تجزیه و تحلیل یکی از زیربناهای حقوق معلولان یعنی «مبانی این حقوق» تألیف شده است. مؤلف حدود سه دهه از عمرش به پژوهش درباره موضوعات مختلف معلولیتی اشتغال داشته و اکنون با اندوختهها و تجارب کافی درصدد گرهگشایی و حل مشکلات نظری است. به نظر مؤلف یکی از موانع در مسیر پیشرفت اجتماعی معلولان فقدان دیدگاه منسجم و منطقی در زمینه «مبانی حقوق معلولان» است. به همین خاطر، تلاش کرده در این کتاب، این موضوع را همه جانبه بررسی کند. «مبانی» یکی از مباحث فلسفه حقوق است و به بیان فلسفه و علت قوانین و تبیین الزامآوری قانونها و توجیه بودن و ضرورت آنها و تبیین چرایی اطاعت از قانون میپردازد.
اگر انبوهی از قوانین تدوین و تصویب گردد ولی اجرا نشود، فایدهای نخواهد داشت. از اینرو، هر قانون هر چه ذاتاً بیشتر پذیرش، مقبولیت، دلدادگی، شوق و اطاعت داشته باشد، در واقع قانونتر و اجرا پذیرتر است، زیرا جوهره و ذات قانون و حقوق همین نکته است. مبحث مبانی، در واقع متکفل این بررسیها است.