- درباره کتاب:
لیلی و مجنون، دختر و پسری نابالغ در مکتبخانه به یکدیگر دل میبندند. خواستگاری خانواده پسر به نتیجه نمیرسد؛ و حتی به جنگ قبیلهای میانجامد. جنگی که مجنون در آن طرف دشمن (طایفه عروس) را میگیرد. لیلی را به مرد مالداری به شوهر میدهند؛ ولی بیماری لیلی باعث ناکامی شوهر میشود و لیلی دوشیزه میماند. شوهر از شدت ناراحتی لیلی دق میکند و میمیرد. لیلی به ذکر حق میپردازد و دلش به نور الهی و فره ایزدی روشن میشود و به مقام والای معنوی میرسد. سرانجام در آخرین دیدار بر سر گور لیلی، او از مجنون دستگیری کرده و آن نور ایزدی در دل مجنون جای میگیرد.
- درباره نویسنده:
جمالالدین ابومحمّد الیاس بن یوسف بن زکی بن مؤیَّد، متخلص به نظامی و نامور حکیم نظامی (زاده ۵۳۵ هـ. ق در گنجه– درگذشته (۶۰۷–۶۱۲ هـ. ق) شاعر و داستانسرای ایرانی کرد و پارسیگوی در سده ششم هجری (دوازدهم میلادی)، که بهعنوان صاحب سبک و پیشوای داستانسرایی در ادبیات پارسی شناخته شدهاست.آرامگاه نظامی گنجوی، در حاشیه غربی شهر گنجه قرار دارد. نظامی در زمره گویندگان توانای شعر پارسی است، که نهتنها دارای روش و سبکی جداگانه است، بلکه تأثیر شیوه او بر شعر پارسی نیز در شاعرانِ پس از او آشکارا پیداست. نظامی از دانشهای رایج روزگار خویش (علوم ادبی، نجوم، علوم اسلامی، فقه، کلام و زبان عرب) آگاهی گستردهای داشته و این ویژگی از شعر او به روشنی دانسته میشود. روز ۲۱ اسفند در تقویم رسمی ایران روز بزرگداشت نظامی گنجوی است.
این کتاب را سیروس قمری از نظم فارسی به نثر آذری ترجمه کرده است.
- بخشی از کتاب:
بیر گون او و چنن بیری داغدامجنونه راست گلوب دیدی کیشلخدن اور اخلاشپ سان تکجه لیلا دیدپ گزیر سن ولی آنان دنیادان گدوپ نوحون چوخ شربندی قابغین گمیر. و واریوخی هاموسی غصه لدیلر سن تک اولاد اولماسا اولماغندان یاخشدر. مجنون بوسوزدن اور گی درده گلپ دونمگه باشلادی و آتاسنن قبرینی سوروشوب بیلوب و گید مزاری اوسته دوشوب بهوش اولوب هوشه گلنده فریاده با شلیپ دیدی ای منم مهربان آنام حسرتمله جانوی الدن بوراخدن منی غریب قویدون نیلوم صاغلغندا سؤزوه باخمیپ و سنی اوزمدن انجندیم. اولوب کثتدون حیف اولسون که سنی راحت ایده بیلمدم.