انرژی همواره برای بشر حائز اهمیت بوده است. در تمدنهای نخستین بشری انرژی محدود به انرژیهای حیوانی و باد و آب بود. این وضعیت تا پیش از انقلاب صنعتی با تغییرات اندکی ادامه داشت. اما همزمان با انقلاب صنعتی، ضمن گسترش میزان و تنوع استفاده از انرژی، نقش سوختهای فسیلی در توسعه اقتصادی جوامع ارتقاء یافت. از آغاز انقلاب صنعتی تا نیمه اول قرن بیستم زغالسنگ بیشترین سهم را در مصرف انرژی جهان داشت. اما در نیم قرن اخیر بیش از پیش بر اهمیت نفت خام و گاز طبیعی افزوده شده است بهطوریکه هماکنون مجموع سهم این دو سوخت در سبد انرژی جهان بیش از ۶۰ درصد است. در این میان اهمیت نفت خام به دلایل متعدد ژئوپلتیک، اقتصادی و سیاسی بیش از سایر انرژیها بوده است.
جایگاه نفت خام و گازطبیعی در اقتصاد ایران نیز بر کسی پوشیده نیست. سهم عمده درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت در بودجه کشور، وابستگی بخشهای تولیدی به انرژی ارزان و بسیاری نمونههای دیگر نشاندهنده جایگاه سوختهای هیدروکربنی در اقتصاد ملی است.
علیرغم نقش بسیار مهم ملی، منطقهای و بینالمللی انرژی به دلایل متعددی که در این مجموعه به دقت مورد بررسی قرار خواهد گرفت عمر اقتصاد انرژی از چند دهه تجاوز نمیکند. حوزه مباحث اقتصاد انرژی در کشور ما نیز تاکنون چندان مورد توجه نبوده است. علیرغم آنکه قدمت ورود دانش اقتصاد به کشور ما به بیش از ۴۰ سال است اما مباحث اقتصاد انرژی که با توجه به موقعیت و مزیتهای کشور ما در حوزه نفت و گاز از اهمیت بسیاری برخوردار است مورد غفلت واقع شده است و عملاً بجز معدود تلاشهای سالیان اخیر در برخی از دانشکدههای اقتصاد، فعالیت جدی در این حوزه انجام نشده است.
بر این اساس، مترجمین این کتاب در راستای شروع فعالیتهای جدی خود در حوزه اقتصاد انرژی بر آن شدند تا یک مجموعه مناسب از مسایل و مفاهیم مرتبط با اقتصاد انرژی را تهیه نمایند.