این کتاب درباره اقتصاد کشورهای رو به توسعه آسیا، آفریقا، امریکای لاتین، و اروپای شرقی و مرکزی است که روستاییان فقرزده، کارگران کارخانهها، خُرده کشاورزان، مالکان اراضی، تاجران، مدیران، تکنیسینها، مقامات دولتی و نخبگان سیاسی، مردمشان را شامل میشوند. اقتصاد توسعه همچنین شامل درسهایی از رشد گذشته اقتصادی کشورهای صنعتیشده امروز و اقتصادهای با درآمد متوسّط است. این کتاب با دیگر کتابهای درسی در زمینه توسعه متفاوت است:
۱. برخلاف اکثر متون، کتابِ پیش ِ رو در این باره بحث میکند که چرا رشد اقتصادی مدرن از غرب نشئت گرفته است؛ دلایلی برای رشد ژاپن (پیش از کند شدن آن در ۱۹۸۵) مطرح میکند؛ و تفاوت درصد رشد در میان کشورهای رو به توسعه، از جمله کامیابی کشورهای تازه صنعتی شده - بهویژه تایوان، کره جنوبی، سنگاپور، هنگکنگ، و مالزی - را توضیح میدهد.
۲. این کتاب مفاهیمی از تمامی مناطق عمده جهان سوم را به دست میدهد، درباره دستاوردهای اخیر آسیا در غرب، کند شدن آهنگ رشد در امریکای لاتین، بحرانهای اقتصادی و غذایی جنوب صحرای آفریقا و نحوه تأثیرگذاری جهانی شدن بر مناطق رو به توسعه بحث میکند.
۳. درباره تعدیل اقتصادی (تعدیل ساختاری یا بخشی، تثبیت اقتصاد کلان، یا اصلاح اقتصادی) در اقتصادهای در حال ظهور، از جمله اقتصادهای سوسیالیستی سابق، مانند چین، روسیه، اوکراین، لهستان، جمهوری چک، و مجارستان که در تدارک گذار به اقتصاد بازارند، بحثی مفصّلتر و متوازنتر خاهم داشت. این کتاب نقش کشورهای ثروتمند، صندوق بینالمللی پول، و بانک جهانی در تأمین منابع خارجی و شرایط آنها را نیز تجزیه و تحلیل خواهد کرد. به علاوه، این کتاب به بررسی درسهای آموخته شده هنگام واکنش در برابر اصلاحات تحمیلی صندوق بینالمللی پول و دیگر وامدهندگان خارجی به کشورهای کمتر توسعهیافته در سی سال گذشته و به کشورهایی از قبیل روسیه، اوکراین، لهستان و مجارستان از ۱۹۹۰ تاکنون میپردازد. در فصل ۱۸ به طور جامع به موضوع تعدیل میپردازم.
۴. مطالعات موردی - روسیه، ژاپن، کره جنوبی، تایوان، چین، فیلیپین، تایلند، اندونزی، مالزی، بنگلادش، هند، نیجریه، کنگو (کینشازا)، آفریقای جنوبی، آرژانتین، برزیل و مکزیک - در پایان فصلها تفکیک نشده بلکه در آنها ادغام شدهاند.
۵. به جای تأکید بر مدلهای انتزاعی رشد اقتصادی مجموع (همفزود)، این کتاب بر فقر، نابرابری، بیکاری، گرسنگی، نبود آموزش و پرورش، پوشاک، سرپناه، و بهداشت، از جمله اچآیوی / ایدز (ویروس نقص ایمنی انسان / نشانگان [سندروم] نقص ایمنی اکتسابی)، مالاریا، و سل ِ فراگیر در کشورهای کمتر توسعهیافته انگشت میگذارد.
۶. درباره بیکاری و توزیع درآمد، به جای بررسی جداگانه در فصلی مجزا، در سراسر کتاب بحث میشود.
۷. بر مسائل سنجش رشد اقتصادی همراه با تعدیل درآمد برای قدرت خرید تأکید میشود.
۸. به جای آنکه عوامل نهادین، اجتماعی و سیاسی توسعه را منحصر به یک فصل کنم، به بررسی آنها در سراسر کتاب میپردازم.
و...