ایالات متحده با داشتن تنوع جغرافیایی و غنای منابع طبیعی سرزمین افراط و تفریط است. موقعیت ارضی آن از دشتهای پست و وسیع در جلگههای بزرگ مرکزی تا قلل ناهموار کوهستان راکی غربی متفاوت است. قلل سر به فلک کشیده پوشیده از برف، یخچالهای وسیع، و درههای رودخانهای در منطقه آلاسکا بارزند در حالی که نمای بارز جزایر هاوایی پوشش گیاهی جنگلی انبوه و قلههای آتشفشانی است. طبق نظر یکی از طبیعیدانان وسعت و تنوع جغرافیایی ایالات متحده سبب ایجاد نوعی «اقلیم غنی شده است که از مدتها پیش در سایر قارههای جهان از بین رفته است اما در آمریکای شمالی به طرزی اغراقآمیز وجود دارد.»
رود میسوری که طولی معادل ۴۰۹۰ کیلومتر دارد طولانیترین رودخانه آمریکاست. ایالات متحده و کانادا در دومین دریاچه بزرگ دنیا، دریاچه سوپریور با وسعتی برابر ۸۲۴۱۴ کیلومتر مربع سهیم هستند. پارک ملی یوزمایت در کالیفرنیا محل یکی از بلندترین آبشارهای دنیا یعنی ریبون به ارتفاع ۴۹۱ متر است. مرتفعترین نقطه آمریکا، قله مککینلی در آلاسکاست که ۶۱۹۸ متر ارتفاع دارد. مرتفعترین نقطه در ۴۸ ایالت اصلی قله ویتنی در کالیفرنیاست که ۴۴۱۸ متر ارتفاع دارد. پستترین نقطه دره مرگ در کالیفرنیاست که ۸۶ متر پایینتر از سطح دریاست.
ایالات متحده با گسترهای برابر با ۵۶۳ ,۳۶۳ ,۹ کیلومتر مربع از نظر وسعت سومین کشور بزرگ دنیاست که ۲ /۶ درصد کل گستره خاکی را شامل میشود. وسعت آن نصف روسیه، کمی بیشتر از چین، نصف وسعت آمریکای جنوبی و ۵/ ۲ برابر اروپای غربی است. آمریکا شش منطقه زمانی را در بر میگیرد و از ماین در شرق تا جزیره آتو در آلاسکا کشیده شده است.
سرزمین اصلی شامل بخش مرکزی آمریکای شمالی است. عرض آن از سواحل اقیانوس اطلس تا سواحل اقیانوس آرام ۴۵۱۷ کیلومتر است. ایالات متحده طولانیترین مرز ملی تمام جهان را بدون استحکامات نظامی در شمال به طول ۲۴۷۵ کیلومتر با کانادا دارد و در جنوب مرز آن با مکزیک تقریبا ۳۱۱۱ کیلومتر است. به علاوه آمریکا جزایر هاوایی را که در اقیانوس آرام در ۱۶۰۰ کیلومتری ساحل غربی آمریکا قرار دارند نیز شامل میشود.