یکی از نشانههای پیشرفت جوامع بشری؛ وجود و گسترش صنعتی به نام "صنعت بیمه" است. جریان زندگی بشر و چرخهی فعالیتهای او در زمینههای مختلف، مملو از خطرات و تهدیدهای گوناگون است. هرچند پیشرفتهای فناوری، رفاه فراوانی برای بشر امروزی به ارمغان آوردهاند، اما همین پیشرفتها در دل خود مخاطراتی دارند که اگر تمهیداتی برای جبران پیامدهای آنها اندیشیده نشوند، ممکن است بحرانهای مختلفی را در جامعه به وجود آورند.
در امنیت قرار دادن پیشاپیش اشخاص جامعه (اعم از حقیقی و حقوقی) برای جبران خسارات ناشی از خطرات و حوادث احتمالی در آینده، از وظایف اصلی این رشته از صنعت به شمار میرود. هرچند هزینهی جبران برخی خسارات، در مقایسه با توانمندیهای مالی اشخاص چندان زیاد نیست و خود آنان از عهدهی جبران چنین خساراتی برمیآیند، اما بخش قابل توجهی از خطرات و حوادث چنان خسارتبار است، که جریان فعالیتهای مختلف را گاهی با اخلال جدی و گاهی با توقف مواجه میسازد. در صورتی که راهکاری برای رفع این معضل نباشد، علاوه بر این که زندگی طبیعی مختل میگردد، رشد و توسعهی اجتماعی و اقتصادی جوامع نیز با اختلالات جدی و حتی جبرانناپذیری مواجه میشود. صنعت بیمه، راهکاری است که برای رفع این معضل اندیشیده شده است و در مواقع حساس و ضروری، به یاری اجزای مختلف یک جامعه میشتابد.
پیشرفت صنعت بیمه در یک جامعه، میتواند منجر به حفظ ثروت ملی و ایجاد سرمایهگذاریهای بزرگ شود. اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند بدون نگرانی از خطرات و حوادث ناگهانی و با اطمینان از جبران خسارات احتمالی خود در آینده، از طرفی اقدام به سرمایهگذاریهای کلان برای راهاندازی فعالیتهای مختلف کنند و از طرف دیگر با بیمه کردن فعالیتها و تجهیزات خود و پرداخت حق بیمهی مستمر، مبادرت به سرمایهگذاریهای بلندمدت در صنعت بیمه نمایند.