در ادبیات فرهنگ ایران، مدارک و منابعی نه چندان گمنام وجود دارد که در قالب داستانهای بسیار سادهای فراهم آمده، به یادگار ماندهاند. از آن جمله منظومه درخت آسوریگ است که در ساختار داستانی، مناظره بز و درختی را نشان میدهد که هر کدام در تلاش است، واقعیت، ذات و ارزش خود را به نمایش بگذارد. اما به نظر میرسد این منظومه، همان داستان ساده بز و درخت نیست، بلکه بسیاری از مسایل و واقعیتهای معیشتی و اندیشههای گروههای مختلف را در آن مستترمینماید. این منظومه، تداوم فرهنگی ایران را نمایان ساخته و بر گذشته فرهنگ ایران زمین، تکیه میکند.
منظومه درخت آسوریگ اگر چه در دسترس همگان بوده است، لکن بازشناخت و تحلیل آن کمتر مورد نظر قرار گرفته است. شاید بتوان گفت معدود اندیشمندی در این راستا به تحقیق پرداخته باشد. لذا به سبب داشتن ارزش علمی و بویژه ارزش مردمشناختی آن بر آن شدیم که یکبار دیگر این اثر را مطرح و باز گو نماییم. مجموعه تحلیلهای پیرامونی از بزرگانی است که در حوزه علم و فرهنگ ایران، صاحب نظر و شهره هستند و بسیاری از مطالب، از آنان با ذکر منابع به عاریت گرفته شده است تا کمتر در معرض بیراهگی قرار گرفته باشیم.
این مجموعه در مدتی کوتاه، فراهم آمده و میتوان گفت، متنی مدرسی است که میتواند پویندگان علم را یاری نموده، آنان را از مراجعات پراکنده معاف دارد.