«آه ای کوچهی مهگرفته
گویی ادامهات را فراموش کردهای
شبیه من
که چند سطر آخرم
در خاطرم نیست
قلم بردار
و با برف
یا غبار
هرچه میخواهی بنویس...
برای این قصه
هر پایانی زیباست»
این جملات بخشی از شعری از معین دهاز شاعر جوان ایرانی است. شاعری که زاویه دید متفاوتی به جهان برگزیده است. اسب من اولین مجموعه شعر این شاعر است که با خواندنش میتوان عینک او را به چشم زد و دنیا را نگاه کرد.
کتاب اسب من اثر معین دهاز مجموعه شعری است که در سال 1396 و توسط نشر چشمه منتشرشده است. اسب من مجموعهای از اشعار سپید است. کتاب با خلاصهای دوخطی شروع میشود که در آن شاعر تذکر داده است که نامگذاری اشعار در کتاب تنها باهدف فهرستنویسی برای کتاب صورت گرفته است و درواقع هیچکدام از شعرهایش عنوان ندارند. پسازآن بهجای مقدمه دوباره قطعهی ادبی کوتاهی نوشتهشده است که خود میتوانست باکمی رنگآمیزی تبدیل به شعر دیگری از مجموعه اشعار این کتاب شود: «...شیش،هفت،هشت،نه...ده. بیام؟ پشت سرم وانسیدا، حساب نیست. بیام؟! اومدم...» برمیگردد. همهی دنیا صحراست. برمیگردد، دیوار هم نیست، فقط صحراست.
این مقدمهی عجیبوغریب بهنوعی نشاندهندهی فضای کلی کتاب و شاید عصاره و خلاصهای است از محتوایی که خواننده در خوانش این کتاب با آن روبرو خواهد شد. اگر بخواهیم این مقدمه و مجموعهی شعرهای این کتاب را در یک کلمه خلاصه کنیم کلمهی «مرگ» انتخاب درستی خواهد بود. در بسیاری از اشعار این کتاب کلمه مرگ و مردن نمود واضح و روشنی دارد. جایی هم که صحبت از مرگ نرفته است شاعر همیشه در یک فضای خالی و گودال مانند که میتوان آن را به نام عدم خواند قرار دارد. برای نمونه میتوانید به الگوهای تکرارشوندهای که در زیر آمده است نگاه کنید.
«احساس میکنم همهچیز میخواهد بمیرد» شعر اول کتاب
«مردنم تمام نمیشود» شعر دوم کتاب
«اینجا آنقدر تاریک است که صدای هیچچیز را نمیتوان شنید» شعر سوم کتاب
اشعار کتاب اسب من همگی با همین محوریت و نگاه به زندگی نوشتهشدهاند. این کتاب را انگار شاعری از عدم نوشته است. شاعری از پایان زندگی و دنیا. شعرهای کتاب هرگز دلهره و نگرانی شاعر از تمام شدن و پایان نیستند بلکه امیدهایی تمام و کمال ازدسترفتهاند و اشعار کتاب گویا روایت این از دست رفتگی و پوچی است. روایت گمگشتگی شاعر است درجایی که جایی نیست.
در تنهی کدام درختی؟
کدام بهار کدام رویش، پینوکیو؟
درخت دروغ میگوید
برگ زیباست
زیبایی آمد
که شاخه را پنهان کند
دروغ را پنهان کند
به دنبال چیستی پینوکیو
انسان شدن؟!
هیچکس چون تو به دنبالش نیست
کاش پسری از چوب بودم
تا سوختنم
آخری داشت
آی کودکی سادهام!
قصهها دروغ بودند.
دروغ آمد
که از شب نترسیم...
کمکم کن
کمکم کن
تا لیوان آب را بردارم
خودم راه کوهستان را پیدا خواهم کرد
خودم راه پنجره را...
خودم از پلها...
کمکم کن
و جملههایم را همینطور بپذیر
تو دوستم داشته باش
من نمیتوانم دوست داشته شوم
کمکم کن
وقتی نمیتوانم حرف بزنیم
کمک کن سلام کنیم
وقتی نمیتوانم راه برویم
کمک کن دست هم را بگیریم
تا باد. پنجره را نکوبد
و رنگ تاریکی، فقط سیاه باشد
برف بر شانهات داشتی
تو قسمتی از آسمان را با خود بردی
تو تکهای از همه را بردی
کوهستان کمتر شده
چیزی در فاصله ساکت بود
در سکوت کوهستان
سکوت تو را میشد پیدا کرد
سفیدی بود
سفیدی بر سفیدی،
پرندهای را در سیاهی فروبرد
چیزی در فاصله داشت میمرد
باد دارد پنجرهای را میکوبد
کمکم کن
باید با آخرین هیزمها در این دشت
آن پنجره را بسازم
و ببندم
معین دهاز شاعر و منتقد ادبی ایرانی متولد ششم شهریور سال 1370 است. این شاعر جوان کشورمان شعر سپبد میگوید و شعرهایش پر از مضامین عاشقانه و مفاهیمی مانند تنهایی است. اولین دفتر شعر معین دهاز اسب من نام دارد که نشر چشمه، سال 96 آن را روانهی بازار کتاب ایران کرده است.
معین دهاز از طریق شبکهی اجتماعی اینستاگرام با مخاطبانش در ارتباط است. او دربارهی یکی از عکسهایی که در صفحهاش بارگذاری کرده نوشته است: «خیلی سخت میشود اعتماد مخاطب را برای خرید کتاب شعر جلب کرد. خوشحالم حتی این روزها که کشور دچار آشفتگی اقتصادیِ بیسابقه است، دوستانی «اسبِ کوچکِ من» را که خلاصهی سالها زندگی و رنج من است، تهیه میکنند و برایم پیغام میفرستند. هیچچیز برای یک شاعر یا نویسنده شیرینتر از این نیست. همینها گاهی دلگرمم میکند به ادامه دادن زندگی و نوشتن و همهچیز... »
او در سایت ایبنا، خبرگزاری کتاب ایران نیز فعالیت میکند و یادداشتهایی برای این خبرگزاری مینویسد.
اسب من یک کتاب شعر غمگین است. جوان بودن نویسنده باعث شده است مضامین طرحشده در کتاب برای نسل امروز قابلفهم باشد و شاید بخشی از آشفتگی آن را درک کنند. این کتاب را میشود در یک بعدازظهر پاییزی خواند و چنددقیقهای هم از نگاه عجیب شاعرش به دنیا نگاه کرد.
آنچه در بالاآمده است بررسی و نقد کتاب اسب من نوشتهی معین دهاز است. خرید و دانلود کتاب الکترونیکی این اثر در همین صفحه ممکن است.
فرمت محتوا | epub |
حجم | 296.۷۷ کیلوبایت |
تعداد صفحات | 106 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۰۳:۳۲:۰۰ |
نویسنده | معین دهاز |
ناشر |