«هنرها همه در یک زمان سطحاند و نماد.
میبخشاییم آن کس را که چیزی مفید میسازد و تحسینش نمیکند. تنها بهانه برای ساختن چیزی نامفید آن است که شخص به تحسین شدید آن بپردازد. هنرها همه کاملا نامفیدند.»
کتاب تصویر دوریان گری به عنوان مشهورترین اثر اسکار وایلد نویسندهی ایرلندی شناخته میشود. اسکار وایلد در این کتاب فلسفهی زیبایی شناختی را به خوبی شرح داده است و با خلق شخصیتهایی عمیق و فلسفی معنای زیبایی را به خوبی بیان کرده است. رمان تصویر دوریان گری را به عنوان نخستین اثر ادبی دربارهی زیبایی شناسی میشناسند. زیبایی شناسی یا زیبایی پرستی یک جنبش هنری است که در قرن نوزدهم میلادی بهوجود آمد. تمرکز جنبش زیبایی شناسی بررسی زیبایی یک اثر هنری فارغ از جستوجوی هرگونه معنی غایی برای آن است. شعار اصلی این جنبش «هنر به (خاطر) هنر بودن» است. تاثیر این جنبش در اروپا به شدت زیاد بود و بهترین نمونههای ادبی تاثیر گرفته از این جنبش در ادبیات انگلستان قابل مشاهده و بررسی است. اسکار وایلد یکی از پیشگامان این جنبش بود و تصویر دوریان گری بهترین نمونهی آن.
لحن شاعرانهی اسکار وایلد سبب شده آثارش نظر هنرمندان را جذب کند. آلبرت لوین در سال 1945 فیلمی بر اساس رمان تصویر دوریان گری ساخت. این فیلم یکی از شاهکارهای هنری در فیلمهای کلاسیک محسوب میشود. آلبرت لوین فیلمنامه را خودش نوشت و کاملا به سبک و لحن اسکار وایلد متعهد بود. استفاده از قابها، رنگها و نورپردازی این فیلم را تبدیل به یکی از بهترین نمونههای اثرهای اکسپرسیونیسم است.
کتاب تصویر دوریان گری نوشتهی اسکار وایلد برای نخستین بار در سال 1890 منتشر شد. این رمان که به عنوان یک رمان فلسفی شناخته میشود یکی از بهترین نمونههای رمان قرن نوزده به شما میآید و در معتبرترین دانشگاههای کشور تدریس میشود. زمان چاپ این رمان در مجله، ویراستار مجله درون مایع داستان را نامتعارف دانست و حدود پانصد کلمه از آن را بدون اطلاع نویسنده، اسکار وایلد، سانسور کرد. علیرغم این سانسور و حذف بی دلیل، کتاب تصویر دوریان گری به نقادان ادبی توهین کرد و موجب آزار آنها شد. آنها معتقد بودند رمان وایلد به شعور و اذهان عمومی توهین کرده است. اسکار وایلد از خود و کتابش در برابر این اتهامات دفاع کرد. او هنگام بازنویسی کتاب برای چاپ مجدد در قالب کتاب، بخشهایی از کتاب را حذف کرد.
این کتاب داستان مردی به نام دوریان گری است. دوریان گری مدل نقاشی، مردی به نام بسیل هالوارد میشود. بسیل هالوارد هنرمند و نقاشی انگلیسی است که تحت تاثیر جمال و زیبایی بی نقص دوریان قرار گرفته است. او معتقد است تصویری که از دوریان کشیده است، بهترین اثری است که تاکنون کشیده است زیرا او بخشی از روح خودش را در آن نقاشی جایساز کرده است.
دوریان گری از طریق بسیل با مردی به نام لرد هنری آشنا میشود. لرد هنری مسائلی مانند زیبایی شناسی و لذتگرایی را به دوریان یاد میدهد و دوریان بعد از فهم این حقیقت که زیباییاش فانی است دست به کارهایی میزند و تصمیماتی میگیرد...
اسکار وایلد در مصاحبهای میگوید که هر سه شخصیت رمان تصویر دوریان گری در واقع بازتابی از شخصیت خود من هستند. او می گوید:« بسیل هالوارد، کسی است که من فکر میکنم هستم؛ لرد هنری کسی است کی دنیا از من میبیند و در نهایت دوریان کسی است که من دوست دارم باشم.»
یک ماه بعد، در یک بعدازظهر، دوریان گری در کتابخانه ی جمع وجور لرد هنری در خانه اش در خیابان کرزن استریت، روی صندلی راحتی مجللی لم داده بود. اتاق کتابخانه ی لرد هنری جای خیلی دل نشینی بود. دیوارش با چوب بلوط زیتونی رنگی پوشیده شده بود. در کف آن نیز فرشی آجری رنگ و قالیچههای ابریشمی ایرانی با ريشه هایی بلند گسترده شده بود. روی میز، مجسمه ی کوچکی از کلودیون بود و روی پیش بخاری، گلدان های بزرگ آبی پر از گل های لاله.
لرد هنری هنوز نیامده بود. او هميشه موقع ملاقات دیر می آمد. می گفت سر موقع حاضرشدن سر قرار، باعث اتلاف وقت است. دوریان از این وضع کمی بدخلق به نظر می رسید و با انگشت هایی بی حال کتابی پرنقش و نگار و پر از تصویر مانون لِسکو را که در یک قفسه پیدا کرده بود ورق می زد. تیک تیک های خشک و خسته کننده ی ساعت دیواری لویی کوارتز عصبانی اش می کرد. یکی دوبار تصمیم گرفت بلند شود و برود.
بالاخره صدای پاهای آهستهای را در راهرو شنید و در اتاق باز شد. دوریان بی آنکه سرش را بلند کند، زیر لب گفت: «چقدر دیر آمدی هنری!»
صدای زنانه ای گفت:«آقای دوریان گری» متأسفانه هنری نیست من ام.»
دوریان فوری نگاهی به طرف در انداخت و بلند شد و گفت:« ببخشید فکر می کردم که...»
-بله شما فکر می کردید شوهرم است. من خانم شان هستم. خیلی می بخشید که من خودم را این طور معرفی می کنم. من شما را از روی عکس ها تان خیلی خوب می شناسم. گمان می کنم هنری بیست وهفت تا از عکس های شما را دارد.
اسکار وایلد نویسنده ایرلندی قرن نوزدهم میلادی است. او یکی از مشهورترین شاعران و نمایشنامهنویسهای تاریخ ایرلند است. «اهمیت صادق بودن» معروفترین نمایشنامه و تصویر دوریان گری پرطرفدارترین رمان اوست. اسکار در دانشگاه دوبلین ادبیات کلاسک خواند. اسکار وایلد بعد از دانشگاه دوبلین برای تکمیل نحصیلاتش به دانشگاه مگدالن و آکسفورد رفت. او تمام دوران تحصیلش دانشجوی ممتاز و نابغهای بود. وایلد در دانشگاه مگدالن موفق به دریافت مدال طلای «برکلی» شد، این نشان ارزشمندترین جایزه برای دانشجویان بود.
اسکار وایلد شخصیت جالب و پیچیدهای داشت. او علاوهبر اینکه دانشجوی ممتازی بود، در جنبشهای هنری زمان خودش بسیار تاثیرگذار بود. کنجکاوی وایلد در مورد جهان اطرافش به حدی بود که او مدتی هم عضو فرقهی فراماسونری شد. وایلد در یکی از نامههایش خطاب به یکی از خوانندگان مینویسد:« جدیت در رفتار، لباس بدلی است که شخص احمق بر تن میکند. حال آنکه جنون و دیوانگی، با شیوه های بی اندازه جالب خود که از بی تفاوتی، سطحی بودن، ابتذال و فقدان ابراز اهمیت به هر چیز تشکیل شده است، ردای انسان خردمند و فرزانه است.»
اسکار وایلد تحصیلات دانشگاهی خود را در رشتهی ادبیات کلاسیک تکمیل کرد. مطالعات کلاسیک او تاثیر شگرفی بر نوشتههایش داشت. استفاده از استعارات شرقی و اسطورهای نثر وایلد را فوقالعاده جذاب میکند. تصویرسازیهای وایلد از طبیعت و استفادهی استعاری او از عنصرهای طبیعی برای بیان تصاویر بزرگتر، نگاه خواننده را به کتاب تغییر میدهند. نثر وایلد آنقدر شاعرانه است که تاکنون بیشتر از 250 اقتباس از آثارش برای ساختن اوپرا، قطعهی موسیقی و... شده است.
شاهکار بزرگ وایلد تاکنون مترجمان زیادی را برای ترجمه به چالش کشیده است. نخستین ترجمهی این کتاب متعلق به فردی به نام «فرهاد» است، این کتاب را انتشارات معرفت منتشر کرد و در زمان انتشارش با قیمت 80 ریال به فروش میرفته است. «محسن سلیمانی»، «رضا مشایخی» و «ابوالحسن تهامی» هم این کتاب را به فارسی برگرداندهاند. کتاب پیش رو به قلم محسن سلیمانی ترجمه شده است. محسن سلیمانی دانشآموختهی رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی است. محسن سلیمانی با ترجمهی مجموعهی بزرگی از آثار کلاسیک سهم انکارناپذیری به معرفی این آثار به خوانندگان و به ویژه نوجوانان داشته است.
آنچه در بالا خواندید نقد و بررسی کتاب تصویر دوریان گری اثر اسکار وایلد با ترجمهی محسن سلیمانی است. خرید و دانلود کتاب الکترونیکی این اثر در همین صفحهی فیدیبو امکانپذیر است.
فرمت محتوا | epub |
حجم | 1.۶۵ مگابایت |
تعداد صفحات | 432 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۱۴:۲۴:۰۰ |
نویسنده | اسکار وایلدف |
مترجم |