0
امکان مطالعه در اپلیکیشن فیدیبو
دانلود
کتاب  ایران،جامعه کوتاه مدت و 3 مقاله دیگر نشر نی

کتاب ایران،جامعه کوتاه مدت و 3 مقاله دیگر نشر نی

کتاب متنی
ناشر:
درباره ایران،جامعه کوتاه مدت و 3 مقاله دیگر

سده‌ی گذشته‌ی اخیر ایران ازنظر جنبه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی پرتلاطم و گاهی نابسامان بوده است. از انقلاب مشروطه تا تأثیر جنگ جهانی دوم، حکومت شاهنشاهی و بعد از آن وقایع مختلف انقلاب سال 1357 هرکدام به‌نوعی سبب آشفتگی جامعه‌ی ایران شده‌اند. «محمدعلی همایون کاتوزیان»، تاریخ‌دان ایرانی با نگاهی جامعه‌شناسی عوامل مختلف را بررسی کرده و نظریاتش را طی مقالات متعدد منتشر کرده است. کتاب «ایران،جامعه کوتاه‌مدت و ۳ مقاله دیگر» شامل چهار مقاله‌ی ایشان است که مسائل مربوط به اتفاقات اخیر تاریخی جامعه‌ی ایران را بررسی کرده و علت وقع آن‌ها را ریشه‌یابی کرده است.

about book image

درباره کتاب ایران،جامعه کوتاه‌مدت و ۳ مقاله دیگر

کتاب «ایران،جامعه کوتاه‌مدت و ۳ مقاله دیگر» اثر «محمدعلی همایون کاتوزیان» را «نشر نی» منتشر کرد که دربرگیرنده‌ی چهار مقاله‌ درزمینه‌ی سیاست ایران است. مقاله‌ی اول این کتاب «ایران، جامعه‌ی کوتاه‌مدت» است که طی آن مشکلات توسعه‌ی سیاسی و اقتصادی بلندمدت در ایران بررسی می‌شود. نویسنده در این مقاله جامعه ایران را همچون خانه‌ی کلنگی تشبیه کرده است و آن را جامعه‌ای که از جنبه‌های مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در لحظه در معرض خرابی و از بین رفتن است، می‌داند. در این مقاله علت ماهیت کوتاه‌مدت بودن جامعه‌ی ایران «مشکل مشروعیت و جانشینی»، «بی‌اعتباری جان و مال» و «مشکل انباشت و توسعه» گفته‌شده است و این موضوعات به‌طور مفصل تحلیل‌شده‌اند. در انتهای این مقاله قسمتی با عنوان نتیجه‌گیری وجود دارد و «کاتوزیان» نشان می‌دهد این عوامل در طول دوره‌های مختلف تاریخ ایران وجود داشته‌اند.

«مشروعیت و جانشینی در تاریخ ایران» عنوان مقاله‌ی دوم کتاب است و موضوعاتی نظیر «مشروعیت و جانشینی در اروپا»، «فره‌ی ایزدی»، «فرمانروای کامل و دادگر»، «مشروعیت و شورش»، «مشروعیت در دوران اسلامی» و «مشکل جانشینی» را در برمی‌گیرد. در این فصل نویسنده از اشعار فردوسی، شاعر و ادیب پرآوازه‌ی ایرانی بهره برده و بعضی از آن‌ها را متناسب با موضوعات فصل آورده است.

«انقلاب برای قانون» مقاله‌‌ی سوم کتاب «ایران،جامعه کوتاه‌مدت و ۳ مقاله دیگر» است و درباره‌ی اولین وضع قانون در سراسر کشور ایران صحبت می‌کند. در این مقاله به شکل‌گیری، تأثیر و نتیجه‌ی انقلاب مشروطه اشاره می‌شود و نقش افرادی همچون «سید جمال‌الدین اسدآبادی» بازگو می‌شود. «شاعر جوان انقلابی» چهارمین مقاله‌ی این کتاب است که زندگی ملک‌الشعرای بهار به‌عنوان یکی از فعالان مشروطه را بررسی می‌کند. «رویارویی و آشوب»، «واکنش بهار در برابر منازعات»، «بهار و ترمیدور»، «بهار در ایام جنگ جهانی اول»، «بهار، وثوقالدوله و قرارداد1919 » و «بهار و کودتا» بخش‌های مختلف مقاله‌ی «محمدعلی همایون کاتوزیان» هستند که زندگی سیاسی و اجتماعی این شاعر آزادی‌خواه را به تصویر می‌کشند. همچنین در انتهای این مقاله بخشی با عنوان «اشاره‌ای مختصر به احوال بهار در اواخر عمر» وجود دارد که درباره‌ی دوران تدریس و سفر «بهار» به سوئیس برای معالجه را بیان می‌کند.

درباره محمدعلی همایون کاتوزیان

«محمدعلی همایون کاتوزیان»، پژوهشگر درزمینه‌ی تاریخ و استاد دانشگاه در 26 آبان 1321 در تهران متولد شد. او تحصیلاتش در رشته‌ی اقتصاد را در دانشگاه‌های بیرمنگام، دانشگاه لندن و دانشگاه کنت به سرانجام رساند و در حال حاضر درزمینه‌ی تاریخ و سیاست پژوهش می‌کند. بیشتر فعالیت‌های او درزمینه‌ی تاریخ ایران است و مقالات بسیاری در این زمینه نگاشته است. «همایون کاتوزیان» عضو هیئت‌علمی مؤسسه‌ی شرق‌شناسی دانشگاه آکسفورد است و کنفرانس‌های بین‌المللی «صدسالگی هدایت» و « ایران در قرن جدید» را برگزار کرده است.

«جستارهایی دربارۀ تئوری توطئه در ایران» یکی دیگر از آثار «محمدعلی همایون کاتوزیان» است که با همکاری «احمد اشرف» و  «یرواند آبراهامیان» آن را نگاشته است. این اثر با ترجمه‌ی «محمدابراهیم فتاحی» از سوی «نشر نی» منتشرشده است و نسخه‌ی الکترونیک آن در سایت و اپلیکیشن فیدیبو موجود است. «تضاد دولت و ملت، نظريه تاريخ و سياست در ايران» اثر دیگری از «کاتوزیان» است که آن‌هم با ترجمه‌ی «عليرضا طيّب‌» در فیدیبو موجود است. همچنین «کریم ارغنده‌پور»، روزنامه‌نگار و سیاست‌مدار ایرانی گفت‌وگویش با «محمدعلی همایون کاتوزیان» را در کتاب «در جست‌وجوی جامعه بلندمدت» گردآوری کرده است.

ترجمه کتاب ایران،جامعه کوتاه‌مدت و ۳ مقاله دیگر به فارسی

کتاب «ایران،جامعه کوتاه‌مدت و ۳ مقاله دیگر» را «عبدالله کوثری» به فارسی ترجمه کرده و «نشر نی» آن را منتشر کرده است. «عبدالله کوثری» شاعر، مترجم و ویراستار مشهور ایرانی است که چندین بار برنده‌ی جایزه‌ی کتاب سال ایران شده است. او متولد آبان سال 1325 در شهر همدان است که تحصیلاتش در رشته‌ی اقتصاد را در دانشگاه ملی ایران گذرانده است. او از کودکی علاقه‌ی زیادی به ادبیات داشته و از جوانی سرودن شعر را آغاز کرده است. او شعرهایش را در مطبوعات آن زمان منتشر می‌کرد و در کنار بزرگانی همچون «احمد شاملو» فعالیت می‌کرد.

«عبدالله کوثری» از دهه‌ی شصت ترجمه‌ی آثار بین‌الملل را آغاز کرد و در این زمینه بسیار خوش درخشید. تسلط او بر زبان انگلیسی و علاقه‌اش به زبان و ادبیات فارسی سبب شد ترجمه‌هایش در فهرست پرفروش‌‌ها قرار بگیرند. ازجمله کتاب‌های ترجمه‌شده‌ی او می‌توان به «ریچارد سوم» اثر «ویلیام شکسپیر»، «جنگ آخر زمان» اثر «ماریو بارگاس یوسا»، «استاد شیشه‌ای» اثر «میگل د سروانتس» و «آئورا» اثر «کارلوس فوئنتس» اشاره کرد که نسخه‌ی الکترونیک آن‌ها در سایت و اپلیکیشن فیدیبو برای خرید و دانلود موجود هستند.

«عبدالله کوثری» ابتدا تنها مقاله‌ی «ایران، جامعه‌ی کوتاه‌مدت» را ترجمه کرده بود که در مجله‌ی بخارا منتشر شد. «کوثری» به دلیل توجه علاقه‌مندان به منابع جامعه‌شناسی، سیاسی و تاریخی سه مقاله‌ی دیگر از «محمدعلی همایون کاتوزیان» را ترجمه کرد و آن‌ها را «نشر نی» در قالب یک کتاب در سال1390منتشر کرد. کتاب الکترونیک «ایران،جامعه کوتاه‌مدت و ۳ مقاله دیگر» در همین صفحه از فیدیبو برای خرید و دانلود موجود است.

about book image

در بخشی از کتاب ایران،جامعه کوتاه‌مدت و ۳ مقاله دیگر می‌خوانیم

از این شواهد درمی‌یابیم که برخورداری از فر‌ه‌ی ایزدی یک آزمون داشت و آن پیروزی بود، یعنی این واقعیت که فرمانروا عملاً قدرت را در دست گرفته و آن را نگه می‌دارد. زیرا جدا از نمونه‌های اساطیری اردشیر و میش - نماد فره- گذشتن فریدون و کیخسرو از رودهایی پهناور و خروشان و گذشتن سیاووش از آتش، روشن است که برخورداری از فره‌ی ایزدی بعد از وقوع واقعه تأیید می‌شد و در دنیای واقعی فرمانروا به دلیل وقوع همان واقعه دارای فره شناخته می‌شد و مشروعیت می‌یافت و در آن زمان دیگر عملاً قدرت را دردست داشت و بااقتدار فرمان می‌راند. این وضعیت شبیه نظریه‌های مربوط به ولی‌فقیه در دولت اسلامی است که ولی را مظهر اراد‌ه‌ی خداوند می‌داند و بنابراین صلاحیت او تنها به خواست الهی از میان می‌رود و مردم یا جامعه هیچ تأثیری بر آن ندارند. امروز این عقیده در جمهوری اسلامی آشکارا کنار نهاده شده است.

این سنت تأثیری دیالکتیکی بر موقعیت فرمانروا داشت. از یک‌سو، برخلاف موقعیت فرمانروایان اروپایی، حتی فرمانروای مطلق، فرمانروای ایرانی را هیچ قانون یا سنت یا قیدوبند زمینی محدود نمی‌کرد و او می‌توانست اقتدار خود را به اراده‌ی خود تا آنجا که توان مادی‌اش اجازه می‌داد اعمال کند و این حد در مورد فرمانروایان دوراندیش با در نظر گرفتن مرزهای تحمل جامعه در برابر اقدامات او تعیین می‌شد. از سوی دیگر این فرمانروا همواره در هراس از کودتای درباریان یا شورش مردم به سر می‌برد - زیر تنها چیزی که شورشیان احتمالی برای کسب قدرت با همان میزان آز «مشروعیت» لازم داشتند غلبه بر فرمانروا بود. درواقع «مشروعیت» شورشی پیروزمند کم‌وبیش هميشه بیش‌تر از مشروعیت فرمانروای مغلوب بود زیرا (بنا بر دلایلی که برخاسته از حکومت استبدادی است) ایرانیان معمولاً از فرمانروای خود بیزار بودند و آرزومند آن‌که یکی «کم‌تر بیدادگر» ‌یا «دادگرتر» ‌جای او را بگیرد. بدیهی است که دولت استبدادی و جامعه‌ی خودسر، یا حکومت بی‌مسئولیت و جامعه‌ی نافرمان دو روی یک سکه بودند. این یکی دیگر از دیالکتیک‌های بنیانی تاریخ ایران بود.

 

دسته‌ها:

شناسنامه

فرمت محتوا
epub
گوینده هوشمند (AI)
راوی
حجم
1.۱۲ مگابایت
تعداد صفحات
165 صفحه
زمان تقریبی مطالعه
۰۵:۳۰:۰۰
نویسنده محمدعلی همایون کاتوزیان
مترجمعبدالله کوثری
ناشرنشر نی
زبان
فارسی
تاریخ انتشار
۱۳۹۴/۰۸/۰۹
قیمت ارزی
5.۵ دلار
قیمت چاپی
80,000 تومان
مطالعه و دانلود فایل
فقط در فیدیبو
epub
راوی
۱.۱۲ مگابایت
۱۶۵ صفحه

نقد و امتیاز من

بقیه را از نظرت باخبر کن:
دیگران نقد کردند
4
از 5
براساس رأی 299 مخاطب
خوش‌خوان 🪶 (2)
گیرا 🧲 (1)
5
53 ٪
4
18 ٪
3
15 ٪
2
3 ٪
1
9 ٪
64 نفر این اثر را نقد کرده‌اند.
2

این کتاب چندین مشکل هم زمان دارد که عبارتند از: ۱- کتاب برای مخاطب غیر ایرانی نوشته شده و برخی مثالهای آورده شده از اروپا برای خواننده ایرانی (که علی الاغلب از تاریخ اروپا اطلاع چندانی ندارند) نامفهوم و گنگ است. ۲- ترجمه کتاب به شدت ضعف داشته و از قواعد ابتدایی ترجمه نیز پیروی نمی کند. ۳- متاسفانه توالی مطلوبی از وقایع به رشته تحریر در نیامده و جهش های برق آسایی از ۱۰۰۰ سال پیش به دوره کنونی به چشم می خورد. به عبارت دیگر وقایع از کلاسه بندی مطلوبی برخوردار نیستند. ۴- برخی صفات نسبت داده شده به جامعه و حکام ایرانی کاملاً در تاریخ غرب وجود داشته و منجصر به جامعه ایرانی نبوده و نیست. ۵- برخی قیاس های کتاب مع الفارق اند. مقایسه ایران هزار سال پیش با اروپای پس از انقلاب صنعتی بلا وجه می نماید. ۶- در کل نظریه قابل اعتنا و جالبی مطرح شده ولی نظم و نسق قابل توجهی در کتاب دیده نشده که ترجمه ضعیف مزید بر علت گشته است.

5

کتابی خوب و تاثیر گذار(جلو تر با شرح یو اتفاق منظورم رو از تاثیر گذار بودن می گم...) با یکی از معلم های خود در مورد این کتاب حرف زدم و از این کتاب تعریف کرد.(دکترای فلسفه دارند ولی وحشتناک مطالعه دارند) یک روز داشتیم بحث می کردیم در مورد بحثی سیاسی_اجتماعی می کردیم و شخص فوق الذکر در بخشی از قسمت های استدلال خود مخلص کلام نویسنده از این کتاب رو گفت و زمانی که گفتم فلانی حرف کتاب ایران جامعه کوتاه مدت رو زدی نگاه کرد و لبخندی زد و گفت اره راست گفتی? الغرض می خواستم بگم کتاب خوب و کوتاه و مختصری هست و بد نیست بخونیمش(یه اعتراف:خودم هنوز نخوندمش?) بعد در ادامه پیشنهاد می کنم کتاب بعدی نویسنده(که البته مصاحبه ای با اقای کاتوزیان هست) رو بخونید :در جستوجو جامعه بلند مدت

5

من نمی‌دونم که تو نسخه‌ی چاپی هم قسمت 《یادداشت‌ها》 انتهای کتاب بودن یا نه، اما توی ebook اصلا تجربه‌ی جالبی نیست. بهتره فیدیبو پلتفرمی بسازه که بشه با اجازه ناشر، یادداشت‌هایی مثل این، به صورت پاورقی توی کتاب بیاد.

5

کتابی که حتما باید خونده بشه. این کتاب موانع تاریخی عدم توسعه و عقب ماندگی ایران رو تحلیل می کنه. در همین راستا کتاب کاظم علمداری "چرا ایران عقب و غرب پیش رفت؟" هم عالی هست.

2

برای کسانی که مطالعات دامنه‌داری درباره‌ی ایران و تاریخش و اندیشه‌ی ایرانی داشتن این کتاب نمود بارز سواد و فهم کم نویسنده‌ش درباره‌ی ایران و تاریخ ایران هست. اگر میخواید " ایران " رو علمی و فلسفی بفهمید ، آنگونه که بوده و هست باید سراغ نوشته‌های سید جواد طباطبایی برید.البته خوندن کتابهاش برای هرکسی آسان نیست و دقت و تلاش میخواد اما وقتی فهمیدیش ، "ایران" را فهمیدی.

4

استاد کاتوزیان در این کتاب به خوبی به حافظه و برنامه ریزی فوق کوتاه مدت ایران اشاره میکنه و دقیقا بدرستی این رو به عنوان یکی از دلایل عدم پیشرفت معرفی میکنه. مجموعه مقالات خوبیه و واقعا باید برای ایرانیان دانستنش لازمه

5

نثر روان و مطالب منسجم است. کتاب سویه دار و یکجانبه نوشته شده و صرفا به مثال هایی بسنده کرده و جامع و علمی نیست. خانه کلنگی در مجموع نظر درستی برای تبیین وضع جامعه در ایران نیست و خود مثال نشان از ناآشنایی نویسنده با جامعه ایرانی است. بیش از مد روز بودن، علت اصلی تخریب خانه های قدیمی استفاده بهتر از فضا و سود بردن است.

5

نسخه‌ی چاپیش رو نخوندم اما اگه دقیقا مثل همین باشه از حدود صفحه‌ی شصت‌وپنج تا حدود ۱۱۲ (دقیق خاطرم نیست صفحات)تکرار همون شصت صفحه‌ی قبله طوری که فکر کردم اشتباه کردم و دارم صفحه‌های قبلی رو میخونم و بنظرم این تکرار بی دلیل وقت خواننده رو تلف میکنه ، از صفحات بعد تا ۱۷۸ که الان رسیدم مرور سرانگشتی تاریخ انقلابهاست ... باقیشم هنوز نخوندم که نظر بدم

5

مطالعه کردم، بعد از خواندن کتاب ایرانیان از ایشان، این کتاب به نظرم تکمیل کنندۀ مباحث آن کتاب و به نوعی نتیجه گیری است و البته به تنهایی هم میتوان آن را مطالعه کرد. نظرات دکتر کاتوزیان بسیار قابل تامل هستند. خواندن این کتاب را به علاقمندان پیشنهاد میکنم.

5

با کتاب از پادکست بی پلای علی بندری آشنا شدم. از اون موضوعاتیه که همیشه توی ذهنم درگیرش بودم. چرا حافظه تاریخی ما کوتاه مدته؟ چرا بارها و بارها اشتباهات تاریخی رو تکرار میکنیم؟ و ...

نمایش 54 نقد دیگر
4
(308)
خوش‌خوان 🪶 (2)
90,000
تومان
%30
تخفیف با کد «HIFIDIBO» در اولین خریدتان از فیدیبو

گذاشتن این عنوان در...

قفسه‌های من
نشان‌شده‌ها
مطالعه‌شده‌ها
ایران،جامعه کوتاه مدت و 3 مقاله دیگر
محمدعلی همایون کاتوزیان
نشر نی
4
(308)
خوش‌خوان 🪶 (2)
90,000
تومان