چرند و پرند مجموعه نوشته های طنز اجتماعی و سیاسی علی اکبر دهخدا است که در قالب داستان ،کوتاه ،اعلامیه تلگراف گزارش خبری و ... نوشته شده است این نوشته ها در فاصله زمانی بین پیروزی انقلاب مشروطیت و شروع استبداد صغیر در در ۳۲ شماره ی هفته نامه ی صور اسرافیل به مدیریت جهانگیرخان ،شیرازی و بعدتر در سه شماره ی صور اسرافیل که پس از شروع استبداد صغیر توسط دهخدا در سوییس چاپ شد، منتشر می شد
علاقه ی دهخدا به مسائل روز جامعه و شناخت عمیق او از ذهنیت و طرز فکر ایرانی و احساس همدردی و همراهی او با جامعه ی ایران باعث میشد تا او بیرحمانه به سوژه های متعدد سیاسی و اجتماعی ای که باعث عقب ماندگی ایران می دانست حمله کند؛ فساد و ناکارآمدی در دولت و ،مجلس دولت مردان ،نالایق رابطه دولت و ملت نفوذ خارجی ستم و بی عدالتی مرسوم تحدید آزادی بیان جهل و آمادگی مردم برای فریب خوردن ،دورویی روزنامه نگاران فاسد وضع اسفناک راه ها، شکاف بین فقیر و غنی خرافات عدم وجود آموزش برای زنان عدم وجود امکانات آموزشی کافی برای کودکان و ... همه موضوع نقدهای بی رحمانه ی او بود.
دهخدا با برگزیدن زبان محاوره در نوشته هایش از سبک نگارش پیچیده و رایج زمان خود اجتناب کرد و با به کار بردن اصطلاحات روزمره ،مردمی زبان نوشتاری قدرتمندی را پایه گذاری کرد. او از پیش قراولان نثر نوین فارسی محسوب میشود.