کشور عراق دارای ۱۸ استان است که برابر قانون اساسی جدید، بهصورت فدرالی اداره میگردند. هر استان یک مجلس پارلمان خصوصی دارد که اعضای آن توسط مردم انتخاب شده و نهایتاً از میان خود یک رئیس بهعنوان استاندار با اختیارات نسبتاً تام برگزیده میگردد. شهرها و روستاها و حتی محلههای هر شهر در استانهای عراق نیز دارای شورا و هریک رئیس میباشد تا نظرات و نیازهای هر نقطه از کشور از این طریق به مسئولان ارشد کشور عراق ارسال گردد. قانون جدید مجلس عراق اتحاد استانها و تشکیل اقلیم جدید را مجاز دانسته که هم اکنون اقلیم کردستان با داشتن سه استان اربیل، سلیمانیه و دهوک در شمال این کشور دارای یک حکومت محلی با خودمختاری نسبی میباشد. کشور عراق دارای یک مجلس پارلمانی کشوری با ۳۲۵ عضو از سراسر کشور میباشد، همچنین دارای رئیسجمهور (آقای فؤاد معصوم) که شخصیت نمادین و غیر فعال دارد و نخست وزیر (آقای حیدر العبادی) بهعنوان اجراییترین فرد مسئول در کشور و حدود ۴۰ وزیر میباشد. زبان رسمی کشور عراق هم اکنون عربی و کردی است که در برخی از استانها به زبان فارسی و ترکی نیز تکلم میکنند. دین ۹۷ درصد عراقیها اسلام است که ۶۷ درصد شیعه و ۳۰ درصد سنی و ۳ درصد مسیحی و ... میباشند، شیعیان عموماً در مرکز و جنوب عراق استقرار دارند و سنی مذهبها در شمال و غرب زندگی میکنند. بغداد بهعنوان پایتخت کشور عراق شامل گروهها، احزاب و ادیان مختلف میباشد که متاسفأنه در حال حاضر بر سر قدرت سیاسی و اختلافات مذهبی نزاعها و درگیریهایی وجود دارد و بعضاً انفجاراتی هم بهجهت سهم خواهی دیده میشود که از نگاهی دیگر صحنه نبرد و زورآزمایی دیگر کشورها باهم در این منطقه استراتژیک نیز تلقی میگردد. عراق دارای۳۶۵۰ کیلومتر مرز مشترک با کشورهای همسایه خود میباشد از جمله ایران بهعنوان بیشترین مرز با ۱۴۵۸ کیلومتر در شرق، ترکیه با ۳۵۲ کیلومتر در شمال، سوریه با ۶۰۵ کیلومتر در غرب، اردن با ۱۸۱ کیلومتر در جنوب غربی، عربستان سعودی با ۸۱۴ کیلومتر مرز در جنوب، کویت با ۲۴۰ کیلومتر در جنوب شرقی و با خلیج فارس ۵۸ کیلومتر خط ساحلی در جنوب شرقی این کشور قراردارند.
واردات کشور عراق ۳۲ میلیارد دلار (سال ۲۰۱۵) میباشد که به ترتیب شامل مواد غذایی، ماشینآلات صنعتی، دارو و تجهیزات پزشکی، مصالح ساختمانی مواد شوینده و بهداشتی، لوازم منزل و ... میباشد. صادرات کشورمان به بازار عراق در سال گذشته (۱۳۹۴) بالغ بر شش میلیارد دلار شامل مواد غذایی، مصالح ساختمانی، مواد شیمایی و پتروشیمی، لوازم منزل، دارو و تجهیزات پزشکی، انواع ماشینآلات صنعتی و... بهغیر از خدمات فنی و مهندسی بوده است که نسبت به ۱۰ سال گذشته (سال ۱۳۸۵) تقریباً از ۳۵۰ درصد رشد برخوردار بوده است. روند صعودی صادرات ایران به عراق نشانگر وجود تقاضای فزاینده آن بازار نسبت به کالا و خدمات ایرانی میباشد که متأثر از تقارب جغرافیایی، فرهنگی و سلیقه مصرفکنندگان میباشد. در حال حاضر با خارج شدن کشور سوریه از گردونه تأمینکنندگان کالا به کشور عراق و مناقشات ترکیه و عراق بر سر کمبود آب و نیز اختلافات سیاسی با عربستان سعودی بهجهت حمایتهای گروههای تروریستی در مناطق سنینشین غربی، فرصت بازار را برای صادرکنندگان ایرانی مساعدتر نموده است. با عنایت به نواقص اساسی در زیرساختها و برنامههای توسعه کشور عراق پیشبینی میگردد تا ۱۰ سال آینده این کشور همچنان واردکننده انواع کالا و خدمات از دیگر کشورها باشد که با توجه به مزیتهای رقابتی و یا بعضاً مطلق ایران در تأمین مایحتاج عراق بهنظر میرسد بخش خصوصی و دولتی ما در بهرهمندی اقتصادی از این فرصت طلایی و تاریخی ایجاد شده، نیازمند اطلاعات کامل و بعد یک برنامه استراتژیک منظم میباشند که با هماهنگی و تمرکز، بیشترین منافع ارزی را از قبل همسایه غربی خود حاصل نماید.
این کتاب سعی دارد نیاز کشورمان جهت ورود و حفظ و توسعه در آن بازار را شامل «اطلاعات دقیق و کاربردی بازار عراق» جهت تمامی مخاطبان و علاقهمندان به کسب سود و انتفاع از بازار بکر عراق تأمین نماید.
-مقدمه کتاب-