جنگ و خشونت همزاد بشر است و این پدیدۀ نامبارک چه در شکل توجیهپذیر و چه در شکل غیر توجیهپذیر آن همیشه دامنگیر جامعۀ بشری بوده. در مقابل، آرزوی دستیابی به صلح و آرامش و تلاشها برای تحقق آن نیز بهانحاء مختلف از گذشتۀ دور تا کنون وجود داشته است. طرحهای مختلفی نیز در همین راستا ارائه شده است، اما این تلاشها و طرحها موفقیت چندانی نداشته و ستیزهگری و خشونت همچنان باقی است. این پژوهش، تلاشی است برای افکندن پرتوی دیگر به مسألۀ صلح و صلحگستری. این کتاب که حاصل دغدغهمندی و تأملات نویسندگان در زمینۀ صلح است، در قالب سه بخش و یازده فصل تقدیم خوانندگان گرامی میشود.
در بخش اول که صلحپژوهی نامگذاری شده است، مجموعهای از تحولاتی که در معنا و مفهوم صلح در نظر و عمل صلحپژوهان و صلحجویان ایجاد شده است، بررسی خواهد شد. همچنین مجموعه اقداماتی که از سوی فعالان حوزۀ صلح در بخشهای نظری و عملی صورت گرفته است، مورد توجه قرار میگیرد. هدف از آوردن این بخش، آشنایی با گذشتۀ تأملات نظری و عملی در باب صلح و آشنایی با خط سیر این تلاشها است؛ با این هدف که کارهای پیشینیان چراغ راهمان باشد و از تجارب و یافتههای گذشتگان برای تصمیمگیری برای آینده صلح بهره ببریم.
در بخش دوم، به معرفی فلسفه میانفرهنگی و آموزههای آن پرداخته شده است. از آنجا که هدف ما در این کتاب، بیان ویژگیهای یک برنامۀ آموزش صلح با رویکرد میانفرهنگی است، در این بخش بهطور مبسوط به معرفی فلسفه میانفرهنگی که بیانکنندۀ نگاهی نو در حوزه تفکر فلسفی است پرداخته شده و آموزههایی که این دیدگاه فلسفی میتواند برای آموزش و توسعۀ صلح پیش روی ما قرار دهد، بیان شده است.
در بخش سوم به مسألۀ اصلی یعنی آموزش صلح پرداخته شده. در فصل اول این بخش، از ضرورت آموزش صلح، پیشینۀ مطالعات و فعالیتها درزمینۀ آموزش صلح و نیز کمکی که فلسفه میتواند به آموزش صلح بنماید گفته شده و در فصل بعد، بهضرورت نگاه میانفرهنگی به موضوعهایی مثل جنگ و صلح و بیان ویژگیهای یک برنامۀ آموزش صلح با رویکرد میانفرهنگی اشاره شده است. امیدواریم که این نوشته بتواند کمکی باشد در جهت ایجاد و رشد اندیشۀ صلح در اذهان افراد جامعه در هر زمان و مکان....
-از متن کتاب-