درباره جایگاه واسطه گر مالی در مدل های تعادل عمومی پویای تصادفی جلد 2
امروزه بانکها بهعنوان بزرگترین واسطههای مالی نقش مهمی در تأمین سرمایه مورد نیاز بنگاههای اقتصادی دارند. بانکها از یک طرف با سازماندهی دریافتها و پرداختها امر مبادلات تجاری و بازرگانی را تسهیل میکنند و موجب گسترش بازارها میشوند، از طرف دیگر با تجهیز پساندازهای ریز و درشت و هدایت آنها به سمت بنگاههای تولیدی زمینههای رشد و شکوفایی اقتصاد را فراهم میآورند. ترازنامه بانک دارای دو سرفصل است: داراییها (مصارف) و بدهیها (منابع). بدهیها نشان میدهند که بانک منابع خود را از چه روشی تأمین کرده است. این منابع ممکن است سپرده اشخاص، بدهی به سایر بانکها، بدهی به بانک مرکزی و انتشار اوراق سهام باشد که نشاندهنده تعهدات بانک بوده و باید در موعد مقرر بازگردانده شود. داراییهای بانک نیز مصارف آن را نشان میدهد که عمده آن تسهیلاتی میباشد که به متقاضیان واگذار شده است و باید در موعد مقرر دریافت شود.
مدلهای تعادل عمومی پویای تصادفی با توجه به قابلیتهای انعطافپذیر آنها است که کاربردهای زیادی در پیشبینی و تحلیل سیاستگذاری دارند. مؤسسات مالی بالاخص بانکهای مرکزی نیز بهطور فزایندهای از این مدلها برای سیاستگذاری استفاده کردهاند. امروزه اکثر بانکهای مرکزی هم در کشورهای در حال توسعه و هم در کشورهای توسعه یافته یا در حال طراحی مدل تعادل عمومی پویای تصادفی برای سیستم بانکی هستند یا آن را طراحی کردهاند و در حال تکمیل آن هستند. مدلهای تعادل عمومی پویای تصادفی ابزار مناسبی را برای ارائه چارچوبی جامع در زمینه روابط بین کارگزاران مختلف در اقتصاد و نیز تحلیل نتایج سیاستگذاری در اختیار محققین قرار میدهند. توسعه و پیشرفتهای حاصله در مدلهای تعادل عمومی پویای تصادفی این امکان را فراهم نموده است که نوسانات بهصورت عکسالعملهای تعادلی کارگزاران اقتصادی نسبت به شوکهای مختلف تفسیر شود، همچنین امکان در نظر گرفتن چسبندگیهای اسمی و رقابت انحصاری در اقتصاد فراهم شده است و انتظارات هم نقش مهمی در عملکرد یک سیاست اقتصادی دارند. بنابراین در این مدلها امکان اعمال فروض واقعبینانه وجود داشته و در نتیجه بررسی آثار شوکها و سیاستهای مختلف اقتصادی در چارچوب یاد شده فراهم است.
در این کتاب تلاش شده است، با توجه به تجربه نویسنده در خصوص مدلسازی واسطهگر مالی در مدلهای تعادل عمومی پویای تصادفی برای کشور ایران، کتابی در این خصوص تدوین گردد. شایان ذکر است برخی از فصول این کتاب در شبکه بانکی در حال پیادهسازی بوده و بسیاری از دانشجویان از آنها بهره بردهاند. تدوین این کتاب به لحاظ در نظر گرفتن برخی نکات منحصر بهفرد است. اول، در جلد اول کتاب «جایگاه واسطهگر مالی در مدلهای تعادل عمومی پویای تصادفی» با بیان ادبیات نظری و تجربی موجود در خصوص مدلسازی واسطهگر مالی در مدلهای DSGE، ادبیات غنی و کاربردی در این خصوص در اختیار سیاستگذاران، اعضای هیأت علمی و دانشجویان قرار دهد. دوم، با طراحی یک مدل پایه، چگونگی مدلسازی واسطهگر مالی در چارچوب DSGE بیان شده است. این مدل پایه میتواند، چارچوب اصلی و مناسب برای مدلسازی واسطهگر مالی با توجه به شرایط اقتصاد ایران ارائه دهد. سوم، در جلد دوم کتاب تلاش شده است، نمونههای کاربردی که حاصل تلاش نویسنده بوده است، ارائه شود. بررسی نمونههای کاربردی میتواند چگونگی بررسی ابعاد مختلف از نقش واسطهگر مالی را در اقتصاد امکانپذیر سازد. چهارم، در جلد دوم کتاب، حل مدلهای مورد نظر این کتاب و کدهای داینر مرتبط بیان شده است. ارائه کدهای مورد نظر میتواند به کاربران، در طراحی سریعتر و بهتر مدل کمک نماید.