درباره نگاهی به آسیب شناسی صکوک در نظام تأمین مالی
مؤسسات و بنگاههای اقتصادی به ویژه فعالان در بخش صنعت، برای ادامه حیات و فعالیتهای تولیدی خود و همچنین توسعه فعالیتها، به سرمایههای کلان نیاز دارند. همچنین، این مؤسسات و بنگاههای اقتصادی برای تأمین سرمایه مورد نیاز خود وابستگی شدیدی به تأمین مالی دارند. از نکات اساسی مورد توجه مدیران مالی بنگاههای اقتصادی، استراتژیها و میزان تأمین مالی و اولویتبندی استراتژیهای تأمین مالی برای شرکت است.
یکی از اهداف مهم مدیریت مالی حداکثر نمودن ثروت سهامداران است. به این منظور، هدف مدیران مالی یافتن استراتژیهای مناسب تأمین منابع مالی برای رسیدن به این هدف است. همچنین تعیین آثار انجام فعالیتهای تأمین مالی بر سودآوری و عملکرد شرکتها میتواند سرمایه گذاران، مدیران و دیگر استفاده کنندگان را جهت اخذ تصمیمات مناسب یاری رساند. بنابراین، شناسایی و اولویتبندی استراتژیهای تأمین مالی و عوامل تأثیرگذار بر آنها از اهمیت زیادی برخوردار است.
شرکتها برای تأمینمالی و تعیین ترکیب بدهیها از دو امکان تأمینمالی از منابع خارج از شرکت (از محل بدهیهای بانکی و افزایش سرمایه) و تأمینمالی داخلی (بازار سرمایه داخلی) برخوردارند. بنابراین میتوانند برای تأمین سرمایه کسب وکارهای موجود و جدید خود از وجوه واحدهای تابعه خود استفاده کنند. شرکتها میتوانند وجوه را از واحدهای تابعه جمعآوری کرده و به نواحی دارای اهمیت استراتژیک تخصیص دهند. چنین استفادهای از جریان نقدی آزاد، بازار سرمایه داخلی را ایجاد مینماید. برخلاف بنگاههایی که در کشورهای توسعه یافته با بازار سرمایه پیشرفته مشغول به فعالیت هستند، بازار سرمایه داخلی در بنگاههای کشورهای در حال توسعه میتواند منجر به همافزایی مطلوب شود و به عنوان منبع مزیت رقابتی تلقی گردد.