- از سینما و ادبیات و فلسفه:
«میلاد روشنیپایان» منتقد و نویسندهی ایرانی است که سال ۱۳۶۴ متولد شده است. در کنار نقدها و جستارهایی که او دربارهی آثار متعددی از تاریخ سینما نوشته، تا به حال دو کتاب تألیفی از او منتشر شده است. نسخهی متنی هر دو اثر را انتشارات ققنوس چاپ کرده است. کتاب اول، «سینما و مرگ» است که نخستین بار سال ۱۳۹۷ و با زیرعنوان «دربارهی نامیرایی و تصویر» منتشر شد. کتاب دوم روشنیپایان، سال ۱۴۰۱ به بازار عرضه شد و «اتوپیا در رمانتیسم سیاه» نام دارد. نویسنده در این کتاب به فصل باشکوهی از ادبیات آمریکا در نیمهی نخست قرن نوزدهم میپردازد؛ اما هدفش بیش از آنکه بازگویی تاریخ ادبیات آمریکا در دوران رمانتیسم باشد، بازسازی جغرافیایی است که با انگارهی مفهوم آرمانشهر در این دوران شکل گرفته است. بدین ترتیب، روشنیپایان در دومین کتابش میکوشد با رویکردی فلسفی به بازخوانی دگرگونیهای مفهوم اتوپیا در ادبیات آن برهه بپردازد.
- بر مدار مرگ:
بلانشو بر این باور بود که «هر کتاب، دارای مرکزی است که کتاب را به سوی خود میکشد.» و «کسی که کتاب مینویسد، از سر اشتیاق به این مرکز و ناآگاه از آن مینویسد.» همانطور که از عنوان اثر پیداست، مرکز جاذبهای که در سرتاسر کتاب «سینما و مرگ» سرگردان و پنهان و سلطهجو مانده است، «مرگ» است. نویسنده پیرو مطالعات و پژوهشهای پیشینش، بستر «سینما» را انتخاب کرده است. چرا که سینما را توانی جدید برای اندیشیدن میداند و اعتقاد دارد که میتوان در سینما و به وسیلهی آن به مفهومی چون مرگ نیز اندیشید. روشنیپایان در این اثر به پرداختن به فیلمهایی که دربارهی مرگ میاندیشند، اکتفا نکرده و مسئلهای مطرح کرده حول این موضوع که چگونه سینما بنا بر مؤلفهها و بنیادهای هستیشناختی خود، رویاروی مرگ قرار میگیرد.
- دربارهی نامیرایی و تصویر:
«سینما و مرگ»ِ میلاد روشنیپایان از شش فصل تشکیل شده است. فصل اول «تجسد مرگ و جهانِ همپایگانِ تصویرها» با «مُهر هفتم» و سایهی بلند مرگ در آثار «اینگمار برگمان» آغاز میشود. فصل دوم «مرگ عاشق و پوئسیس حرکت»، از «اورفه» میگوید و تصویر بدیعی که «ژان کوکتو» در این اثر، از مرگ به تصویر کشیده است. فصل سوم «نامرده و نامیرایی تصویر» نام دارد. نویسنده از مبحث فصل قبل نقبی به «دراکولا»ی «برام استوکر» میزند و به این بهانه، مروری میکند بر ادبیات گوتیک. از عنوان فصل چهارم کتاب یعنی «آفرینش زندگی و امکانات هیولا» میتوان حدس زد این بار سراغ کدام اثر رفته. بله، «فرانکنشتاین» شاهکار «مری شلی» و مباحث تازهای را دربارهی این اثر بحثبرانگیز مطرح کرده است. پنجمین فصل کتاب «کلمهی مرگ و پیروزی تصویر» نام دارد. نویسنده این فصل را با ادامهی مباحث پیشین آغاز میکند و سپس گفتگو را سمت سینمای اکسپرسیونیسم آلمان و خصوصاً فیلمهای دنبالهدار «گولم» به کارگردانی «پل وگنر» میکشد. آخرین فصل کتاب «رستاخیز و بازگشت جاودان تصویرها» به یکی از مهمترین آثار دربارهی تاریخ سینما میپردازد: «تاریخهای سینما» مجموعهی هشتقسمتی «ژانلوک گدار» فیلمساز جریانساز فرانسوی و یکی ارکان شکلگیری موج نوی سینمای فرانسه. روشنیپایان در هریک از فصول کتاب، پس از طرح بحث دربارهی اثری مهم در سینما و ادبیات، با ارجاعهای بهجا به کتب مقدس و بهرهگیری از نقلقولهای فلاسفه، دغدغهای که در سر دارد را به بهترین شکل به مخاطب منتقل میکند.
- کتاب صوتی سینما و مرگ:
نشر صوتی آوانامه با همکاری «گروه انتشاراتی ققنوس» نسخهی صوتی کتاب «سینما و مرگ» اثر «میلاد روشنیپایان» را با صدای «تایماز رضوانی» تولید و منتشر کرده است.