- داستانهای کوتاه از نویسندهی رمانهای زاهو، خاما و بیوهکشی:
«یوسف علیخانی» داستاننویس معاصر ایرانی است. او نخستین روز بهار ۱۳۵۴ در روستای میلَک از توابع رودبارالموت متولد شد. در سالهای گذار از کودکی به نوجوانی، به قزوین رفت و چند سال بعد، برای ادامهی تحصیلاتش به تهران نقل مکان کرد. او مدرک خود در رشتهی زبان و ادبیات عرب را از دانشکدهی ادبیات دانشگاه تهران دریافت کرد. علیخانی تاکنون سه رمان با عنوانهای «بیوهکشی»، «خاما» و «زاهو» نوشته و همینطور سه مجموعهداستان به نامهای «قدمبهخیر مادربزرگ من بود»، «اژدهاکشان» و «عروس بید». سه مجموعهداستان یادشدهی این نویسنده، در کنار هم و در کتابی با عنوان «سهگانه» نیز به چاپ رسیدهاند. او چند اثر نیز برای نوجوانان منتشر کرده که نسخهی صوتی کتابهای «به دنبال حسن صباح»، «صائب تبریزی» و «ابن بطوطه» تاکنون توسط آوانامه منتشر شده است. یوسف علیخانی علاوه بر نویسندگی به مدیریت نشر آموت و کتابفروشی این نشر نیز مشغول است.
- سهگانهی یوسف علیخانی:
همانطور که گفته شد، داستانهای کوتاه یوسف علیخانی در سه مجموعه گرد آمدهاند؛ مجموعههایی که از بسیاری جهات، چه در فرم و چه در محتوا با هم اشتراک دارند. بسیاری او را ادامهدهندهی راه یکی از بزرگترین داستاننویسان ایرانی، یعنی «غلامحسین ساعدی» میدانند. نویسنده در داستانهایش، زندگی شهرنشینی را نادیده گرفته و سراغ روستاها رفته است. مکانهای بکری را بهعنوان بستر روایاتش انتخاب کرده و با فضاسازیهای قدرتمندش به آنها جان بخشیده است. زبان، مسئلهی مهمی است که در داستانهای علیخانی به بهترین نحو از آن استفاده شده و لحن شاعرانه همراه با توصیفهای بدیع و بهرهگیری درست از صور خیال، به آثار او درخششی دیگر داده است. در این بین، نویسنده از شخصیتپردازیِ درخورِ آدمهای داستانش نیز غافل نشده. کاراکترهای بسیاری از داستانهای او در عین آنکه انسانهایی هستند امروزی و در همین زمانهی ما زیست میکنند، گاه انگار از دل افسانهها و اسطورهها بیرون آمدهاند و پا به جهان یوسف علیخانی گذاشتهاند. همهی این عوامل و امتیازهای دیگری که مجال پرداختن به آنها نیست، داستانهای کوتاه این نویسنده را خواندنی و البته شنیدنی میکنند.
- ماجرای اژدهایی در میلَک و چهارده داستان دیگر:
مجموعهی «اژدهاکشان» از پانزده داستان کوتاه تشکیل شده. داستانهای اینمجموعه نمونههایی برجسته در ادبیات بومی و اقلیمی محسوب میشوند. علیخانی در داستانهای این مجموعه نیز به سراغ باورها و اعتقادات مردم روستا رفته است. پشتوانهی فرهنگی، اجتماعی و تاریخی اثر در کنار توجه نویسنده به بُعد مردمشناسی در داستانهایش، ترکیب تازهای ساخته است که میتواند هر مخاطبی را با خود تا پایان همراه کند. عناوین داستانهای اژدهاکشان از این قرارند: «قشقابل»، «نسترنه»، «دیولِنگه و کوکبه»، «گورچال»، «اژدهاکشان»، «ملخهای میلک»، «شول و شیون»، «سیا مرگ و میر»، «اوشانان»، «تعارفی»، «کَل گاو»، «آه دود»، «اللهبداشتِ سفیانی»، «آبِ میلک سنگین است» و «ظلمات».
- با صدای نویسنده:
کتاب صوتی «اژدهاکُشان» دومین مجموعهداستان «یوسف علیخانی» است که طی همکاری نشر صوتی آوانامه و «نشر آموت» با صدای خود نویسنده تولید و منتشر شده است. پیش از این سه رمان تحسینشدهی او یعنی «بیوهکشی»، «خاما» و «زاهو» و نیز مجموعهداستان «قدمبخیر مادربزرگ من بود» با اجرای یوسف علیخانی منتشر شدهاند.