- دربارهی مجموعهی «چشماندازهایی از تاریخ معاصر جهان»:
در تاریخ هر ملت، رویدادهای سرنوشتسازی وجود دارد که برای آن ملت در حکم نقطهی عطف است و تأثیری فراتر از مرزهای آن دارد. درک این رویدادهای مهم تاریخی در صورتی بهتر میشود که از منظرهای گوناگون بررسی شوند؛ بررسی از دیدگاه افرادی که از نزدیک شاهد وقایع بودهاند یا از فاصلهی مکانی و زمانیِ دور آن را رصد کردهاند. این درک، با فهم مباحث پیرامونی و کندوکاو در رویدادها و مسائل مهم از زوایای متفاوت بیشتر میشود. سرانجام، درک واقعی رویدادهای مهم تاریخی مستلزم اطلاع از تأثیر رویدادها بر انسان در سراسر دنیاست. مجموعهی کتابهای «چشماندازهایی از تاریخ معاصر جهان» رویدادهای تاریخی دنیا را از قرن بیستم به بعد با ارائهی تحلیل و از دیدگاههای مختلف بررسی میکند. کتابهای این مجموعه، گزیدهای از رویدادهای مهم تاریخ را به علاقهمندان ارائه میکنند. هر جلد با اطلاعات زمینهای دربارهی رویداد شروع میشود، بعد به مباحث پیرامونی آن میپردازد و با روایتهای اولشخصِ افرادی به پایان میرسد که در صحنه حضور داشتهاند یا از آن تأثیر پذیرفتهاند. این مجموعه میتواند با استفاده از منابع اصلی مربوط به زمان رویداد و نیز گزارشهای مناسب در آن زمینه، در شکلگیری بحث، کمک به رشد مهارتهای تفکر نقادانه، افزایش آگاهی از جهان و افزایش درک چشمانداز بینالمللی از تاریخ مفید باشد.
- کشتن دویستهزار نفر با دو بمب بدتر بود یا مرگ پانصدهزار نفر با بمبهای بیشتر؟
بمباران اتمی دو شهر ژاپنی هیروشیما و ناگازاکی در سال ۱۹۴۵ یکی از بحثبرانگیزترین رویدادهای تاریخ ایالات متحده است. برخی معتقدند ماهیت این عمل با دیگر اعمال نظامی انجامگرفته در جنگ جهانی دوم متفاوت بود و نباید چنین اتفاقی رخ میداد. آنها این عمل را غیراخلاقی میدانند و بر این باورند که اگر از بمب اتمی استفاده نمیشد، اجتناب از مسابقهی تسلیحات هستهای در سالهای بعد امکانپذیر بود. عدهای هم نظرشان کاملاً مخالف آن است: به عقیدهی آنها این بمباران اتمی هولناک مانع از آن شد که جنگ سرد به جنگی واقعی تبدیل شود و همین امر زندگی بسیاری را در سال ۱۹۴۵ نجات داد. چرا که استفاده از بمب اتمی باعث خاتمه یافتن سریع جنگ شد. بعضی بر این باورند که کشتن غیرنظامیان حتی در صورت نجات جان تعداد بیشتری از غیرنظامیان توجیهپذیر نیست. برخی مورخان نیز بر این باورند که ژاپن در آن زمان آمادهی پذیرش شکست بود و حتی اگر بمباران اتمی انجام نگرفته بود، جنگ بیش از چند روز دیگر طول نمیکشید.
- زمینهی تاریخی، مباحث پیرامون و روایات شخصی بمباران اتمی:
میان دیدگاه سالخوردگانی که جنگ جهانی دوم را به یاد دارند و آنهایی که در آن زمان به دنیا آمدهاند، شکاف عمیقی وجود دارد. تصمیمگیران آن زمان را باید با اطلاعاتی که در آن زمان داشتهاند قضاوت کرد، نه اطلاعاتی که اکنون وجود دارد یا به آنها باور داریم. به همین منظور، «بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی» در سه بخش به بررسی موضوع میپردازد. بخش اول زمینههای تاریخی بمباران اتمی را تحلیل میکند و برای پوشش تمام زوایای مسئله، شش دیدگاه را از دایرهالمعارف تاریخ جهان گیل، وزارت جنگ ایالات متحده، ترومن رئیسجمهور آمریکا، شیکاگو تریبیون، جورج الیوت و ساندی تایمز نقل میکند. بخش دوم کتاب، به مباحث پیرامونی بمباران اتمی میپردازد. این بخش از نُه دیدگاه مختلف از جمله دانشمندان دخیل در ساخت بمب اتمی، خبرنگاران و روزنامهنگاران و مورخان تشکیل شده که هریک از منظری به موضوع مورد بحث مینگرند. سومین بخش کتاب به بیان روایتهای شخصی از بمباران اتمی اختصاص دارد. در این بخش، هفت دیدگاه نقل میشود: از دانشمندی که در ساخت بمب اتمی مشارکت داشته و خلبان هواپیمایی که بمب را روی هیروشیما انداخت تا یک فعال صلح ژاپنی، یک کشیش آلمانی، یک فعال سیاسی و مخالف جنگ و روزنامهنگاری که چند ستون دربارهی خلبان هواپیمایی که هیروشیما را بمباران کرده بود، نوشت.
- کتاب صوتی بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی:
نشر صوتی آوانامه با همکاری «گروه انتشاراتی ققنوس» کتاب صوتی «بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی» اثر «سیلویا انگدال» را با ترجمهی «شهربانو صارمی» و صدای «فرناز مرکباتی» تولید و منتشر کرده است.