درباره آمار، احتمال و استنتاج آماری در اقتصاد جلد 1
مقدمه
کتاب حاضر مجموعهای از مباحث علم آمار برای درس آمار ۱ و ۲ کارشناسی اقتصاد و رشتههای مرتبط می باشد.بدین منظور سعی شده تا حد امکان مطالب مورد نیاز رشته اقتصاد پوشش داده شود. هر چند که برخی از مباحث آن مانند روشهای ناپارامتری (فصل ۱۸)، تحلیل بیزین(فصل ۲۱) و تحلیلهای چند متغیره (فصل ۲۲) در حال حاضر برای رشته اقتصاد تدریس نمی شود.
مطالب کتاب در بیست و دو فصل تنظیم شده است. فصول ۱تا ۳ صرفاً به مباحث مقدماتی آمار اختصاص دارد که شامل دستهبندی و تنظیم دادهها، محاسبه شاخص آماری و تحلیل آنها می باشد. در فصل ۴ مباحثی راجع به آنالیز ترکیبی ارائه شده که روشهایی برای شمارش بوده و مورد نیاز سایر مباحث بویژه بحث احتمالات می باشد. فصلهای ۵ و ۶ به احتمالات و مفاهیم اساسی آن اختصاص دارد. مبحث متغیرهای تصادفی و توزیعهای مربوطه در فصلهای ۷ تا ۱۰ ارائه شده است. همچنین در فصل ۱۱ نامساویهای چبیشف و برخی قضایای حدی بررسی شده است. فصل ۱۲ به بعد به مباحث استنتاج آماری اختصاص دارد که صرفاً راجع به تخمین، آزمون فرضیه، تحلیل همبستگی و رگرسیون می باشد. فصل ۱۲ مقدمهای است راجع به نمونه، نمونهگیری و برخی توابع آماری مهمی که در استنتاج آماری نقش اساسی دارند. در فصل نیز ۱۳ مباحث تخمین ارائه شده است که شامل تخمین نقطهای، خواص تخمینزنندهها و تخمین فاصلهای می باشد.
در فصلهای ۱۴ تا ۱۸ راجع به آزمون فرضیه بحث شده است، ابتدا در فصل ۱۴ مفاهیم اساسی آزمون فرضیه ارائه شده و سپس در هر یک از فصول بعدی یکی از مباحث کاربردی آزمون فرضیه بررسی می شود. فصل ۱۵ شامل آزمون فرضیه راجع به میانگینها و تحلیل واریانس(یکعاملی و دوعاملی) می باشد. فصل ۱۶ شامل آزمون فرضیه راجع به واریانسها و نسبتها و فصل ۱۷ شامل آزمون فرضیه در مورد استقلال متغیرهای تصادفی و نیکویی برازش می باشد. همچنین در فصل ۱۸ روشهای ناپارامتری برای آزمون فرضیه ارائه شده است.
فصلهای ۱۹ و ۲۰ اختصاص به تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون دارد. از آنجاییکه تحلیل رگرسیون مباحث متنوعی را در بر دارد لذا در این قسمت تا حد امکان سعی شده تا مطالب مهمتر و نکات اساسی تحلیل همبستگی و رگرسیون ارائه گردد. همچنین دو فصل پایانی شامل تحلیل بیزین و تحلیلهای چند متغیره می باشد.
معمولاً مباحث درس آمار ۱ شامل فصول ۱ تا ۱۱ و مباحث آمار ۲ شامل فصول ۱۲ تا ۲۰ (به استثنای فصل ۱۸) می باشد. سه فصل ۱۸ و ۲۱ و ۲۲ جهت مطالعه بیشتر بوده و به عنوان روشهایی ارائه شدهاند که برای انجام مطالعات و تحلیل های تجربی می توانند بکار روند. در پایان هر فصل مجموعهای از مسائل حل شده و همچنین سؤالات کنکور کارشناسی ارشد اقتصاد همراه با راهحل کامل آنها ارائه گردیده است.
حجم بسیار زیاد کتاب موجب شد تا اولاً از ارئه برخی مباحث مانند تحلیل سریهای زمانی که خود شامل مباحث مفصلی هستند، خودداری شود. ثانیاً چنین شرایطی احتمال اشتباه از هر نوع آن، ممکن و بدیهی است.