هدف از تألیف این کتاب این بوده است که با مطالعه و بهره گیری از منابع علمی و تحقیقاتی کشورمان که امکان دسترسی به آن ها وجود داشت، مجموعه ای از مطالبی که در رابطه با روابط آب، خاک، گیاه و عناصر غذایی گیاه، در این منابع ارائه شده بودند، به اجمال فراهم آورده و در اختیار کارشناسان و تولیدکنندگان محصولات گیاهی قرار داده شود، باشد که این کتاب نیز بتواند عاملی برای افزایش اطلاعات علمی و کاربردی علاقمندان به تولیدات گیاهی گردیده و با شناخت هر چه بیشتر روابط پیچیده بین آب، خاک، گیاه و عناصر غذایی و تأثیر این روابط در کارایی و باز یافت عناصر غذایی، بیش از پیش شاهد افزایش تولیدات گیاهی در واحد سطح در کشورمان باشیم.
در تألیف این کتاب سعی گردید که از ارائه مباحث علمی سنگین و پیچیده و برخی موضوعات ذیربط که از لحاظ آگاهی بخشی و کاربردی نمیتوانست برای خوانندگان گرامی خیلی قابل استفاده باشد، امتناع گردید تا به این ترتیب باز خوانی مطالب نیز ممکن گردد. آب، خاک و موجودات زنده فعال در خاک از عوامل اصلی در به موجود آمدن و تولید یک گیاه میباشند.
آب تنها عاملی است که با تأثیر گذاری بر فرآیندهای فیزیولوژیکی داخل گیاه، بر روی رشد گیاه اثر میگذارد یعنی اینکه بیشتر فرآیندهای صورت گرفته در گیاه بویژه فعالیتهای متابولیکی (سوخت و ساز) سلولهای گیاه، بوجود و مقدار آب بستگی دارد.
خاک بعنوان محل ذخیره آب، محیطی برای رشد، منبع ذخیره مواد غذایی و نیز مکانی است که در آن گیاه تثبیت میشود. همچنین خاک حاوی تعداد زیادی موجودات ذره بینی فعال و موجودات بزرگتر مثل کرمهای خاکی که بر روی خواص شیمیایی و فیزیکی خاک و نیز رشد ریشه اثرات مهمی دارند، میباشد.
اساساً خاک سیستم پیچیده ای است که از نسبتهای متفاوت چهار جزء اصلی درست شده است. که عبارت اند از:ذرات سنگ یا کانی ها، مواد آلی غیر زنده جامد، محلول خاک و هوا که فضای بین ذرات خاک را اشغال میکنند.