سیاست اعزام رایزنان بازرگانی به بازارهای هدف در راستای تحقق راهبرد «ماندگاری در بازارها و تنوع بازارهای صادراتی» مندرج در سند راهبرد ملی توسعه صادرات غیرنفتی کشور و با هدف توسعه صادرات غیرنفتی، افزایش سهم ایران در تجارت جهانی و ایجاد توازن در تجارت خارجی کشور اتخاذ شده است. در راستای راهبرد تدوین شده و بهمنظور تحقق هدف مذکور، مأموریت اصلی رایزن بازرگانی بهعنوان نماینده دولت و دیدهبان تجاری کشور در بازار هدف، شناسایی و شناساندن فرصتهای تجاری و ایجاد، تسهیل و ارتقای ارتباطات تجاری میان بنگاههای بخش خصوصی دو کشور با هدف توسعه صادرات غیرنفتی، ارتقای سطح کیفی واردات، حفظ تراز تجاری، افزایش سرمایهگذاری مشترک خارجی، انتقال مسائل و مشکلات بازرگانان و همچنین آگاهیبخشی مسئولان از سیاستهای کارآمد تجاری کشور محل مأموریت بهمنظور اصلاح سیاستهای تجاری دولت برای بهبود فضای کسب وکار و تسهیل روابط دوجانبه بازرگانی تعیین گردید.
کشور چین طی یک دهه گذشته در ردیف سه شریک برتر تجارت خارجی ایران قرار دارد. وسعت بازار، جمعیت انبوه، رشد مستمر اقتصادی، بهبود پایدار وضعیت رفاهی و افزایش درآمد سرانه اقتصاد چین از یکسو و مزیت نسبی کشورمان در تولید و عرضه انواع کالاها و خدمات و همچنین نیاز بخش صنعت کشور به تأمین مواد اولیه و ماشینآلات صنعتی از سوی دیگر، ضرورت توسعه روابط تجاری با کشور چین را دوچندان کرده است؛ از اینرو افزایش حجم تجاری ایران و چین به ۲۰۰ میلیارد دلار تا ۱۰ سال آینده هدفگذاری شده و اعزام رایزن بازرگانی ج.ا.ایران به کشور چین در دستور کار قرار گرفته است. بدینترتیب، نخستین رایزن بازرگانی ج.ا.ایران در کشور جمهوری خلق چین در سال ۱۳۸۸ از سوی دستگاه متولی توسعه تجارت کشور تعیین و به محل مأموریت اعزام گردید.
فعالیتهای نویسنده بهعنوان رایزن بازرگانی ایران طی چهار سال حضور در بازار چین (۹۲-۱۳۸۸) را میتوان به دو دوره پیش و پس از اعزام طبقهبندی کرد. دوره پیش از اعزام که در حدود شش ماه بهطول انجامید بهطور عمده صرف مطالعه ابعاد مختلف اقتصادی و تجاری چین، روابط تجاری دو کشور و شناخت مشکلات و موانع موجود، و آشنایی با نهادهای دولتی و خصوصی بهعنوان بازیگران و ذینفعان اصلی روابط تجاری گردید. ملاقات با بیش از ۵۰ شخصیت حقیقی و حقوقی دستاندرکار تجارت با چین شامل نهادهای دولتی، اتاقهای بازرگانی، تشکلهای تولیدی و صادراتی، دستاندرکاران تجارت خدمات گردشگری و خدمات فنی- مهندسی و همچنین برخی از دانشگاهیان، شناخت نسبتاً خوبی از مسائل و مشکلات تجارت دوجانبه و همچنین نیازمندیهای تجار ایرانی در بازار چین را فراهم کرد. تبادلنظرهای صورتگرفته به تنظیم مأموریتهای اصلی رایزنی در چهار محور توسعه صادرات غیرنفتی، جذب سرمایه خارجی و جلب سرمایهگذاری مشترک، ساماندهی واردات با محوریت جلوگیری از ورود کالاهای بیکیفیت، و مطالعه سیاستهای تجاری و اقتصادی چین منجر شد.