ورزش احساسات زیادی را بر میانگیزد اما ابعاد حسی مختلف ورزشیکه مورد توجه بوده است، عمدتاً تحت تأثیر حس بینایی است.معمولاً تمایل بر این است که فعالیتها و تجارب ورزشی بازیکنان، دست اندرکاران ورزشی و تماشاچیان را از دریچه حس بینایی نظارهگر باشیم. سایر حواس چون بویایی، لامسه و شنوایی چندان دور از تجربه کلی ورزشی نبوده و تماشاچیان و بازیکنان گواه ادعای مذکور میباشند.
سابقه ارتباط میان ورزش و موسیقی بیشتر به بازیهای بومی، محلی و سنتی و رقصهای آئینی باز میگردد و در همه اعصار ما شاهد ارتباط تنگاتنگ بین ورزش و موسیقی و هنر بودهایم. در فرهنگ ایرانی ورزش بهویژه در شکل ورزش باستانی آمیخته با هنر و ادب و موسیقی بوده است و ضرب مرشد ریتم ورزش را شکل داده است و ورزشکاران با ضرب مرشد به وجد آمده و در جهت تقویت قوای جسمی و روحی خود کوشیدهاند. ورزش باستانی بهعنوان میراث فرهنگی مشترک ما و مردم منطقه است. ورزش باستانی در افغانستان به نام ضرب و میل معروف است. این ورزش در افغانستان علاوه بر ضرب با سازهای محلی دیگری اجرا میشود. موسیقی و ورزش از اشکال فرهنگی حائز اهمیتی به شمار میروند که ارتباط محسوس و پایدار میان آنها چندان مورد توجه قرار نگرفته است. کتاب نواهای ورزشی با تکیه بر مقالات و مفاهیم در صدد است فقدان توجه به ارتباط مذکور را جبران نماید.
در اغلب زمینههای ورزشی، موسیقی به شکل لحظهای است. مثلاً سرودهای ملی در رویدادهای ورزشی بین المللی را در نظر بگیرید که وطن پرستی میان تماشاچیان و بازیکنان را نمایان میسازد. از کاربردهای موقت موسیقی در ورزش، موسیقی فوتبال و استفاده موسیقی کلاسیک است که شاید در زمینههای دیگر هم مشاهده میشود.
محققان روابط مهم بین ورزش و زمینههای ادبی و هنری را به بررسی گذاشتهاند، اما توجه محدودی به ارتباط پایدار بین موسیقی و ورزش سازمان یافته شده است. البته استثنا هم وجود دارد. موسیقی از مدتها قبل با تربیت بدنی همراه بوده است و برنامههای تربیت بدنی توجه زیادی به جایگاه موسیقی در آموزش به عمل آورده است.
موسیقی، تقریباً در همۀ محیطهای ورزشی و تمرینی حاضر بوده است، مثلاً در سالنهای ژیمناستیک، استادیومهای فوتبال و حتی در استخرهای شنا از طریق اسپیکرهای زیرآبی به گوش میرسد. بدون شک، موسیقی از عناصر جدا نشدنی عرصه ورزشی مدرن به شمار میرود. کتاب حاضر با استمداد از روان شناسان، جامعه شناسان، تاریخ نگاران، موسیقی دانان مشهور بین المللی و کارشناسان دخیل در امر مطالعات ورزشی و فرهنگی نقش حیاتی موسیقی در عملکرد، آمادگی و تغییرات ورزشی را به تصویر میکشد.