با توجه به اهمیت پول - در زندگی، اقتصاد و جامعه - و سختیهای تفکر منطقی دربارۀ آن، برای افزایش دقتنظر چه کاری از دستمان برمیآید؟ معمولاً در پاسخ میگویند «آموزش مالی» یا به بیان تخصصی، «سواد مالی.» متأسفانه سواد مالی، مثل اینکه چطور اتومبیل بخریم یا وام بهتری بگیریم، زود از یاد آدم میرود و تقریباً هیچ اثر بلندمدتی بر رفتارهای ما ندارد.
بنابراین در کتاب حاضر قصد نداریم به کسی «سواد مالی» یاد بدهیم یا به آدمها بگوییم وقتی کیف پولشان را از جیب درمیآورند چطور خرج کنند. در عوض میخواهیم به کندوکاو در اشتباهاتی بپردازیم که معمولاً وقتی پای پول به میان میآید مرتکب میشویم و از آن مهمتر، قصد داریم بفهمیم چرا اشتباه میکنیم تا از این به بعد، وقتی خواستیم تصمیم مالی بگیریم، بهتر بدانیم با چه نیروهایی سروکار داریم و بهتر یا دستکم مطلعتر تصمیم بگیریم.
در طول کتاب، چند نفر را بهتان معرفی میکنیم و خاطراتشان را دربارۀ پول برایتان میگوییم. نشان میدهیم در موقعیتهای مالی متفاوت چه تصمیماتی گرفتهاند. بعد تجربهشان را به زبان علم توضیح میدهیم. بعضی از این ماجراها واقعیاند و بعضی دیگر، مثل فیلمها، «بر اساس ماجرای واقعی.» بعضی از این آدمها عاقلاند و بعضی دیگر نادان. ممکن است شخصیتشان کلیشهای به نظر برسد، چون بعضی از ویژگیهایشان را پررنگ کردهایم تا نشانگر رفتارهایی باشند که در میان مردم عمومیت دارند. امیدواریم بعد از خواندن سرگذشتشان، به بیموامیدها و خطاهای رایج در زندگی آدمها پی ببرید.
کتاب حاضر دربارۀ این است که چطور به پول فکر میکنیم و در این حین مرتکب چه خطاهایی میشویم؛ بین درک آگاهانۀ ما از عملکرد پول و نحوۀ پول خرج کردنمان در زندگی چه شکافی برقرار است و چطور میتوانیم عاقلانه به پول فکر کنیم و آن را به کار بگیریم؛ سختیهای حسابکتاب کردن چیست و معمولاً چه خطاهایی حین پول خرج کردن از ما سر میزند.