با توجه به ویژگیهای خاص مشارکتهای بینالمللی، لازم است "حقوق مشارکتهای بینالمللی " در دانشگاههای ایران بهطور تخصصی تدریس و از طریق دانش آموختگان این دورهها، طرفهای ایرانی در ورود به اینگونه سرمایهگذاریهای بینالمللی چه در ایران و چه در کشورهای منطقه و فراتر از آن، بهصورت حرفهای با پوشش ریسکهای عمده وارد شوند.
با توجه به چند سال تجربه کاری در دو شرکت سرمایهگذاری مشترک بینالمللی، شاهد خلاء بزرگی در زمینه فرهنگ سازمانی در تشکیل و اداره مشارکتهای بینالمللی در ایران بودهام. این موضوع ناشی از تفاوتهای بین انتظارات طرفهای ایرانی برای فعالیت درچارچوب قواعد و حتی عرفهای داخلی و مختص ایران و طرف خارجی برای فعالیت منطبق با استانداردهای بینالمللی میگردد.
بر این اساس کتاب حاضر سعی گردیده با رویکرد علمی و کاربردی، ضمن تشریح رویه و استانداردهای بینالمللی در رابطه با موضوعات مترتب بر تشکیل و اداره یک مشارکت بینالمللی، حسب مورد به قوانین و مقررات در نظام حقوقی ایران نیز اشاره گردد.
در فصل اول شرایط کلی حاکم برتشکیل مشارکت بینالمللی، در فصل دوم، تعهدات شرکاء در یک مشارکت، و در فصل سوم، سیاستهای مالی یک مشارکت مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در فصل چهارم کتاب، شیوهها و نکات حائز اهمیت در اداره مشارکت اعم از اینکه بهصورت شرکت مشترک یا بهصورت مشارکت مدنی باشد، تشریح میگردد.
در دو فصل پنجم و ششم، نکات اساسی مربوط به انتقال تکنولوژی و تعهدات فنی و مهندسی یکی از شرکاء، که خصوصاً در مشارکتهای بینالمللی بین یک شرکت داخلی ویک شرکت خارجی صاحب دانش فنی موضوعیت دارد، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
ساز و کارهای حلوفصل اختلافات بین شرکاء که در مشارکتهای بینالمللی از ظرافتهای بیشتری برخورد است در فصل هفتم مورد توجه قرار میگیرد.
در ضمیمه یک کتاب متن کامل قوانین و مقررات اصلی حاکم بر مشارکتهای بینالمللی در ایران درج شده است. مجموعه کامل قوانین و مقررات ناظر بر فعالیت اقتصادی خارجیان در ایران، در کتاب " نظام قانونی فعالیت اقتصادی خارجیان " تدوین گردیده است.
در ضمیمه دو نیز متن کامل یک نمونه قرارداد مشارکت بینالمللی بهصورت مشارکت مدنی (بدون تشکیل شرکت مشترک) درج شده است. سایر نمونهها موافقتنامهها و قراردادها مربوط به مشارکتهای بینالمللی از جمله مشارکت در مناقصات بینالمللی و موافقتنامه تشکیل شرکت مشترک بینالمللی در کتاب آئین تنظیم قراردادهای بینالمللی معرفی شدهاند. که از تکرار این مطالب در کتاب حاضر پرهیز شده است.
امیدوارم این کتاب برای کلیه افراد مرتبط با تشکیل و فعالیت مشارکتهای بینالمللی و دانشپژوهان مفید واقع گردد.