شیرکو بیکس بیگمان تأثیرگذارترین شاعر کُرد است؛ شاعری که پای شعر کُردی را بهآن سوی مرزها کشاند و جهان را با زخمها و رنجهای ازلی ملت کُرد آشنا کرد. شاید هیچ عمل سیاسی بهاندازۀ شعرِ شیرکو نتوانسته باشد فاجعۀ حلبچه و انفال و نسلکشی کُردها بهدست رژیم بعث را به جهانیان نشان دهد.
غربت، آوارگی، آزادی، انسان، مبارزه، عشق و سرزمین از اصلیترین دغدغههای شعر شیرکو بیکس است. برای شیرکو بیکس، جهان شعر جهانی بیمرز است که گام نهادن در آن گام نهادن در آسمان و افلاک و ستارگان است و شاعر را بهسمت پرسشهای بیپاسخ میکشاند. برای شیرکو، تولد شعر لحظۀ زایمان زنی است که فرزندی بهدنیا میآورد. تولد شعر نزد شیرکو درد ابر است هنگام باریدن؛ گاه غرش میکند و دریغ از قطرهای باران و گاه با ترنمی سیلی خروشان جاری میشود.
آنچه شیرکوی شاعر را از دیگر همنسلانش متمایز میسازد، قدرت تخیل سرکش و بیپروای او و نیز سلطهاش بر زبان و واژه است. تخیل خلاقانۀ شیرکو به گونهای است که حتی در گفتوگوهای روزانهاش مخاطبْ خودش را در مقابل دریایی از خیال و واژه و تصویر میبیند. شعر شاعر را آنچنان با خود میبرد که وقتی بهخود میآید، میبیند بیشاز پانزده هزار صفحه شعر سرودهاست.
شیرکو با آگاهی کامل از انواع ادبی و ظرفیتهای آنها و با درآمیختن ژانرهای مختلف ادبی و استفاده از امکانات هرکدام، زبان و فرمی میآفریند که ازآنِ خود اوست. درامای شعری، رمان – شعر، شعر – داستان و... محصول بیقراری، بیپروایی و خلاقیت شیرکو بیکس است.
شناختنامۀ شیرکو بیکس تلاشی است برای شناساندن، بازخوانی و تحلیل دنیای پر از واژه و تصویرِ شیرکو بیکس، هم از زبان خودش و هم از زبان دیگران.
در این شناختنامه تلاش شدهاست تصویری کامل از زندگی، آثار، احوالات و شعر شیرکو بیکس در قالب یادداشت، مقالات پژوهشی، گفتوگو و... پیشروی خوانندگان قرار گیرد و شعر، زبان و اندیشههای او از زوایای مختلفی به قلم شیرکوشناسان بررسی و تحلیل شود تا راز ماندگاری و قدرت شعر شیرکو کشف شود.
در کتاب پیشِرو علاوهبر مقالات و یادداشتهایی که ازسوی قلمبهدستان کرد و فارس نوشته شدهاست و پیشتر در مطبوعات چاپ شدهاست، مقالات پژوهشی و یادداشتهای ارزشمندی نیز اختصاصاً برای این شناختنامه به نگارش درآمدهاست. چند گفتوگوی مفصل با شیرکو بیکس و چند گفتوگو دربارهی شیرکو و شعرش با دیگران در این کتاب آمده است تا چهره و صدای این شاعر بیبدیل برایمان آشناتر شود.