از زمانی که مشغول تحصیل در رشته حقوق بودم تا کنون که چند سال تجربهی وکالت دارم همواره سوال مهمی که ذهنم را به خود مشغول کرده این بود که چرا مشکلات و اختلافات ناشی از قراردادها و معاملات به این اندازه زیاد است؟ چرا افراد در قراردادهایی که میبندند کمترین دقت و توجه، و بیشترین سهل انگاری را دارند؟ به چه دلیل در خصوص معامله اموالشان تا این حد اعتماد میکنند؟
به نظر میرسد علت آن، بی اطلاعی مردم از اصول قرارداد نویسی باشد؛ و مطلع شدن از این اصول نیز برای آنها هزینههایی دارد. مهمترین هزینه، رفتن به دنبال فراگرفتن قوانین و مقررات برای فهمیدن معنا و آثار هر یک از اصطلاحات حقوقی و قانونی است. اما در مراجعه به قانون با متنی سخت و دشوار و کلمات عربی و فقهی مواجه شده که معنی و تفسیر آن را متوجه نمیشوند. به همین دلیل از آن ناامید گردیده، صرفاً برای نتیجهگیری سریعتر اقدام به تنظیم قراردادی میکنند که تا حد بسیار زیادی (براساس تجربه شخصی خودم بین ۶۰ تا ۷۰ درصد قراردادها) به اختلاف منجر میشود که این اختلاف ممکن است ناشی از تفسیرهای مختلف و متفاوت، و یا ناشی از عدم اجرای تعهدات طرفین یا حل اختلافات و... باشد.
مبایعهنامههای اتحادیه مشاورین املاک، با هدف سهولت در نگارش و تنظیم قرارداد خرید و فروش ملک در اختیار کلیه مشاورین املاک و مردم قرار گرفته که طی آن موادی از پیش تعیین شده پیش روی طرفین معامله قرار میگیرد، اما با وجود اینکه مبایعهنامههای متحدالشکل اعم از چاپی یا سیستمی ظاهراً قرار است کار را راحتتر کند، در قریب به اتفاق موارد، افراد از محتوا و آثار هیچ یک از بندها و مواد آن مطلع نیستند و مفهوم اصطلاحات بکار رفته در آن و اهمیت هر یک از بخشها، از سوی مشاور املاک به ایشان توضیح داده نمیشود که ممکن است در نتیجهی عدم آگاهی خود مشاور املاک نسبت به این مفاهیم و آثار آن نیز باشد؛ و یا آنکه نام آن را اعتماد به طرف مقابل میگذارند!
این موضوع باعث میشود که معاملات افراد در موارد بسیاری، منجر به ورود خسارتهای بزرگ و حتی غیرقابل جبران گردد؛ و متأسفانه افراد از مشاورهی حقوقی نیز به دلایل مختلف از جمله صرف هزینه(!) خودداری میکنند که در نهایت بعد از مواجهه با اختلافات ناشی از قرارداد خود، متوجه خسارت چندین برابری شده و افسوس آن را میخورند.
من به عنوان یک وکیل دادگستری که در تنظیم چندین معامله، در کنار معاملهکنندگان بودهام، و نیز با پروندههای فراوان در خصوص اختلافات قراردادی مواجهه داشتهام؛ راز بزرگ پیشگیری از وقوع چنین اختلافات طولانی و پرکشمکشی را در این میبینم که نحوه تنظیم قراردادهای ملکی به ویژه مبایعهنامههای اتحادیهای (چاپی و یا سیستمی) به بیان کاملاً ساده و قابل فهم برای عموم مردم، به ایشان آموزش داده شود؛ کاری که در هیچ دانشگاه یا موسسهای صورت نگرفته و یا اگر هم انجام میشود بسیار محدود بوده و در دسترس تمام مردم نیست.
بنابراین، در کتابی که در دست شما است تلاش من این است که اولاً مجموعهای از قواعد اصولی، دقیق و بسیار کاربردی و بهتر است بگویم رازهای مهم موفقیت در تنظیم مبایعهنامههای ملکی را به شما آموزش دهم و مزیت بزرگی که این کتاب برای شما خواهد داشت این است که به زبان بسیار ساده نگارش شده و شما را از مراجعه به متون قانونی و کتابهای سخت و سنگین حقوقی بی نیاز میکند و همچنین باعث میشود که شما بتوانید به سبک یه وکیل دادگستری و با آگاهی کامل قرارداد خود را تنظیم کنید.