اغلب آثار منتشر شده در خصوص آیین سیک و همچنین نظر و اطلاعات افرادی که، در باره اخلاق، آداب و رسوم و اصول مذهب سیکهااطلاعاتی دارند، از شائبه و پیش داوری خالی نمیباشد. سعی شده که معرفی و اطلاعات واقعی و مستندی از اعتقادات و اصول پیروان این مذهب ارئه گردد. یکی از علتهای مجهول ماندن این دین، آن است که این کیش، دربین ادیان جهان، جوان و تازه میباشدومبداءتاریخ آن از قرن پانزدهم میلادی فراتر نمیرود. سیکهیزم(Sikhism) آیینی است آمیخته از مذاهب اسلام و هندو که ابتدااز ناحیه شمال غربی هندوستان ایالت پنجاب رواج و گسترش یافت و بیشتر از چهارصد سال است که از تاسیس آن میگذرد و باآن که تعداد پیروان آن حدود۵ /۲۳ میلیون نفر است، به برخی از کشورها یجهان از جمله انگلستان، آمریکا و... رسوخ نموده است. پیروان این فرقه، برخلاف هندو ها، دارای هیکل قوی، گوشتخوار، قامتی بلند، جسمی نیرومند، طبیعتی شجاع میباشند.
این آیین را نمیتوان اختراع نوین و ابداعی دانست، زیرااساس آن اعتقاد و ایمان به یکتائی خداوند متعال است و این عقیده رااز منابع اسلامی و تا حدودی زرتشتی اخذ نموده است. البته اصول قواعد بسیاری از آیین سیکهابا تغییرات کمی، از عقاید دین هندو گرفته شده است و این اعتقاد دیرین بهترین مثالی است از ترکیب امتزاج مذاهب که در جهان پا گرفته و پیروزی یافتهاند. معتقدان این آیین همه بر این باورندکه مبادی سیکهیزم بطور مستقیم از پیشگاه الهی به قلب رهبر و شارع آنها «بابانانک» الهام شده است و ایمان این مذهب بر این اصل استوار است که اعتقادات ایشان از گفتارهای اصلاحی که در معتقدات ادیان دیگر وجود دارد نیست. بلکه خداوند متعال مستقیمابه نانک تجلی نموده و به وی ماموریت داده است که برای رهایی انسان از گمراهی و ضلالت اقدام نماید و آنها را به راه راست هدایت کند. از این جهت آن ترکیب و تعدیل عقلانی مذاهب کمرنگ شده و جای خود را به اصول و فروع بر جسته و مستقلی داده است که معتقدند از ناحیه الهی به بشر الهام شده است.
در این جا سعی شده به منظور روشن شدن ماهیت اصول و اعتقادات آیین سیک خصوصا عقیده به یکتا پرستی، تناسخ و یک سری از پایههای این آیین، بااصول همانند، در دین اسلام و مذهب هندو مقایسه شده و نقاط مشترک با هریک از این مذاهب پُر رنگ، مشخص و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.