هنگامی که سال ۲۰۲۰ آغاز شد کمتر کسی تصور میکرد که وارد جهانی پرآشوب شده است، یا حداقل بدبینها ریشههای آشفتگی را در مسائل بزرگتری همچون جنگ و انفجار هستهای جستجو میکردند و پیشبینی نمیکردد که این بار یک ذره ویروسی به سراغ ما خواهد آمد. افکار ما آنچنان درگیر خودمداری و جهانگستری مادی شده بود که گمان میکردیم از دنیای کهن عبور کردهایم و وارد جهانی شدهایم که به خویشتنداری و مدارای انسانی نیازی ندارد. اما واقعیت این است که ما اکنون در میانه همهگیری در جهانی پساصنعتی گرفتار شدهایم و همۀ راهحلهای قابل تصور را برای عبور از آن امتحان میکنیم. زندگی در شرایط همهگیری روندی پرهیاهوست. چرا که در جهان درهمتنیده ویروس به همهجا سفر میکند و ما دربارۀ روش صحیح مواجه با آن اتفاق نظر نداریم.
ده آموزه برای جهان پساپاندمی از گذشته، حال و آینده صحبت میکند و به خوانندگان کمک مینماید تا از گذشته بیاموزند و به تأثیرات بلندمدت کرونا بیندیشند. عنوان کتاب حاضر به جهان پساپاندمی اشاره دارد، اما صرفاً دربارۀ همهگیری کرونا نیست. این کتاب به خوانندگان کمک میکند تا ماهیت جهان پس از همهگیری را درک کنند. زیرا اصولاً آشکار شدن تأثیرات سیاسی، اجتماعی، فناوری و اقتصادی آن سالها طول میکشد، اگرچه هماکنون نیز دچار آثار کوتاهمدت آن هستیم. کتاب فرید زکریا که در قالب ده آموزه نوشته شده است، موضوعاتی از قبیل خطرات طبیعی و بیولوژیکی، ظهور زندگی دیجیتال، نظم جهانی دوقطبی در حال ظهور را شامل میشود.
به عبارتی دیگر زکریا با استفاده از همهگیری، به عنوان نوعی نقطه عطف تاریخی، دیدگاه وسیعتری را برای خواننده فراهم میکند. هر فصل از کتاب آموزه متفاوتی است که ما میتوانیم ادامه روندها را بر اساس آن مشاهده کنیم. فصول مربوط به سیاست و بازارها از مهمترین فصلها هستند، چرا که همهگیری نقاط ضعف جدی بسیاری از دولتها را عیان ساخته است و نویسنده با ظرافت به آنها اشاره کرده است. زکریا بهطور منطقی مطرح میکند که آزمایش دموکراسی آمریکا حرکت روی یخهای نازک است. عدم وجود رهبری شایسته، زنگ خطری برای شهروندان این کشور است. نویسنده فقط وضعیت فعلی جهان را با چالش مواجه نمیسازد، بلکه به آینده موضوعات متنوعی از جمله توسعه شهری، هوش مصنوعی و اقتصاد جهانی نیز نگاه میکند. شاید سؤال اصلی و کلیدی نویسنده این باشد که آیا سیستمهای سیاسی و اقتصادی موجود برای پاسخگویی به چالشهای بزرگ آینده کافی خواهند بود یا خیر؟ از سوی دیگر بحث مهمی که همهگیری کرونا در معرض دید ما قرار میدهد این است که آیا ما در جهانی چندجانبه بر اساس همکاری یا در جهانی تحت سلطه دولتهای پوپولیست و تحت حمایت ملیگرایی شدید زندگی میکنیم. در این رابطه کتاب زکریا، که به دنبال ارائه دیدگاههای تاریخی، علمی، اقتصادی و اجتماعی است، با استقبال خوبی روبرو شده و آن را جزو صد کتاب پرفروش آمازون قرار داده است. در نهایت شایان ذکر است که زیرنویسها، به غیر از سه مورد، در نسخه اصلی کتاب وجود ندارند و مترجم به جهت توضیح موضوعات تخصصی آنها را اضافه کرده است.