تابهحال فکر کردهاید دلیل رفتارهای روزانهتان و تکرار مکررشان چیست؟ فکر میکنید عادتها چه نقشی در زندگیتان دارند؟ کتاب قدرت عادت به این پرسشها پاسخ میدهد.
افراد موفق معمولا بر عادتهای خود کنترل دارند. آنها تلاش کردهاند عادتهای بد خود را شناسایی و با عادتهای خوب جایگزین کنند. درواقع، انسانهای موفق خالق عادتهای خویشاند؛ اما افراد ضعیف کنترلی روی زندگیشان ندارند. آنها اجازه میدهند زندگی آنها را به هر سو بکشاند. همچنین، از قدرت خارقالعادهی خلقعادت غافلاند؛ بنابراین، تلاشی برای تغییر عادتهای قدیمیشان نمیکنند. درواقع، انسانهای ضعیف قربانی عادتهای خویشاند.
کتاب «قدرت عادت» (The power of Habits) بهوضوح و بهتفصیل به عادتها و سیستم شکلگیری آنها پرداخته و تحلیل و بررسیشان کرده است. نویسنده ازطریق موشکافی دلایل انجام کارها از روی عادت، چرایی کارهایی را بیان میکند که روزانه تکرارشان میکنیم. او مثالهای فراوانی دربارهی تغییر عادتهای بد و ایجاد عادتهای خوب بیان میکند و توضیح میدهد این رفتار چگونه باعث موفقیت افراد و سازمانها شده است.
- خلاصهی کتاب:
برخی از محققان شکلگیری عادتهای فردی بهنام لیزا را بررسی کردند که توانسته بود بعد از سالها، عادت سیگارکشیدن را ترک کند. لیزا شرکتکنندهی دلخواه محققان بود؛ زیرا توانسته بود با تغییر عادتی زیربنایی، یعنی سیگارکشیدن، کل مسیر زندگی اش را تغییر دهد. محققان با کمک سیگنالهای مغزی او و تغییر شکل در قسمتهایی از مسیر عصبهای مغزی توانستند به اتفاقاتی در مغز پی ببرند که باعث تغییر عادتها میشود. چارلز دوهیگ (Charles Duhigg)، نویسندهی این کتاب و گزارشگر نیویورکتایمز، بعد از شرح این تحقیقات، نتیجهگیری کرد که بیشتر رفتارهای روزمرهی ما انتخاب نیستند؛ بلکه نوعی عادت هستند. آگاهی از این موضوع و پیداکردن عادتهای بد در وجود خود، میتواند آغازی بر راه سخت تغییر عادتها باشد. تغییر عادت سخت، ولی شدنی است.
مغز انسان همواره دنبال راههایی است که انرژی کمتری مصرف کند. وقتی کارهای جدیدی انجام میدهد، انرژی بیشتری برای تحلیل و انجام کارها نیاز دارد. بنابراین، مغز سعی میکند این کارها را بهصورت روزمره درآورد. وقتی کاری به عادت تبدیل شد، برای انجام آن انرژی کمتری از مغز صرف میشود. در این حالت، بخش زیادی از انرژی و توان مغز آزاد میشود و برای انجام کارهای جدید دیگر دراختیار ما قرار میگیرد. دلیل ایجاد عادتها همین غریزهی صرفهجویی در مصرف انرژی بهوسیلهی مغز است.
- کتاب قدرت عادت به سه بخش تقسیم شده است:
بخش اول روی این موضوع تمرکز میکند که عادتها چگونه در زندگی افراد ظاهر میشوند. این روندی است که بسیاری از شرکتها نظیر پروکتراندگمبل، استارباکس، آلگوا و تارگت از آن برای عادتسازی و درنتیجه، وفاداری مشتریانشان استفاده کردهاند.
بخش دوم عادتهای شرکتها و سازمانهای موفق را بررسی میکند. در این بخش، صحبت از این است که چطور مدیر اجرایی شرکت میتواند با تمرکز بر عادتی زیربنایی و تبدیل آن به عادتی مثبت، شرکت را به موفقیتهای شگفتانگیزی برساند. گرچه چارلز دوهیگ مثالهایی از کسبوکارها را در کتابش آورده، تأکید میکند مقولهی تغییر عادتها در زندگی شخصی نیز بسیار کاربردی است و در مسیر موفقیت فردی اشخاص نقش پررنگ و مهمی ایفا میکند.
بخش سوم به عادتهای جوامع مینگرد. این بخش تأثیر عادتها بر جامعه و تغییرات اخلاقی جوامع دراثر تغییر عادتهای عمومی را بررسی و تحلیل میکند. مثلا جنبشهای حقوق مدنی از همین طریق به موفقیتهایی در رسیدن به اهدافشان دست یافتهاند.