کتاب حاضر درصدد است بحث نظاممند روی نظریه، سیاست و نهادهای مربوط به پول و اعتبار را: در سطح نظریه ونیز تجربی(کشور ایران) پوشش دهد و نظریههای پول، درآمد و نرخ بهره را تبیین و تحلیل نماید. بحث روی پول خیلی وسیع بوده و شامل وظایف و اهمیت پول، عرضه و تقاضای پول، نظریه پول و قیمتها و همچنین استاندارد پولی است.
چنانکه اشاره گردید موضوع این کتاب درباره اقتصاد پولی است که با زندگی روزمره ما و همچنین با وظیفه و عملکرد روزانه اقتصاد ما ارتباط تنگاتنگ دارد. شما در هر روز کاری، در اشکال مختلف با مسائل پولی درگیر هستید که این درگیری یا به صورت آشکار است (مانند: استفاده از اسکناسها برای خرید ناهار، یا رفتن به بانک به منظور دریافت وجه) تماس غیر آشکار، مثل سرمایه گذاریهای گوناگون؛ با پول مقرری دانشگاه در دسترس شما. پس شما وقتی که یک چک صادر میکنید یا پول را از حساب عابر بانک بیرون میکشید، یا با استفاده از کارت اعتباری یک کتاب میخرید، در واقع با سیستم بانکی تعامل میکنید. اگر شما کاری را انجام میدهید حقالزحمه خود را یا در قالب چک بانکی و یا به صورت واریزی به صورتحساب بانکی خود دریافت میکنید یا اگر والدین شما برایت پول میفرستند، آن پول یا به صورت حواله نقدی یا حواله تلگرافی یا به صورت یک چک بانکی به دست شما میرسد و یا مستقیماً به حساب شما واریز می شود. و اگر شما پس انداز داشته باشید، ممکن است آنرا در حساب پس انداز یا درشکلهای مختلفی از اوراق قرضه یا سهام ذخیره کنید که همه این وضعیتها داد و ستدهای بین شما و سیستم بانکی و مالی است.
در یک نگاه وسیعتر، پول و سیستمهای مالی در مجموع، نقش حیاتی در اقتصاد ملی ایفا میکنند. میزان نقدینگی در اقتصاد و نرخ رشد آن در طول زمان، عامل مهمی برای میزان و تغییرات نرخ بهره، نرخ تورم و عملکرد کل فعالیتهای اقتصادی است. در فصول بعدی، ملاحظه خواهد شد که دولت چگونه بانک مرکزی را وادار ساخته است که نقدینگی را تنظیم یا کنترل کند و سلامت سیستم بانکی و تا حدودی، کل سیستم مالی را هدایت نماید. همچنین بررسی میشود که چگونه بانک مرکزی وظایفش را انجام میدهد.همچنین سعی میگردد در
این کتاب علاوه بر جنبههای نظری اقتصاد پولی، به نتایج تجربی مطالعات تجربی این مدلها بخصوص بر اساس نتایج کارهای مو لف در ایران نیز اشاره شود.